אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא מעודדות עלייה: למה לוקח המון זמן להעלות קבצים לאינטרנט? איור: יונתן וקסמן

לא מעודדות עלייה: למה לוקח המון זמן להעלות קבצים לאינטרנט?

מהירות ה־Upload באינטרנט הישראלי יכולה להיות גבוהה בהרבה, אבל הספקיות ממשיכות להתעקש שאין לכך דרישה. משרד התקשורת, מצדו, שותק

20.11.2010, 11:44 | גילעד נס

באירועי היח"צ ובפרסומות שבהן מקדמת לאחרונה בזק את נפלאות רשת האינטרנט המהיר שלה, ה־NGN, היא מציגה שיחות וידיאו בחדות גבוהה, שירותי אחסון קבצים ומשחקים מרובי מולטימדיה הנחווים בידי כמה שחקנים במקביל. גם ב־HOT מתפארים במהירות של רשת ה־UFI שלהם - אף שכספקית תוכני וידיאו, בחברה חוששים מפגיעה בהכנסות הטלוויזיה כתוצאה ממעבר לצפייה בווידאו ברשת.

אך בכל הנוגע למהירות גבוהה בערוץ ההעלאה (Upload), שתי ספקיות התשתית בישראל מתעקשות שהלקוח הישראלי "אינו מפגין דרישה". למרבה האבסורד, חלק גדול מאותו חזון עתידי של חיים ברשת שמציגות החברות, ובעיקר בזק, תלוי ברוחב פס מספק בערוץ העולה, ולא רק במהירות ההורדה (Download).

מהירות ההעלאה של חיבורי האינטרנט המוצעים בישראל חייבת לעבור זעזוע. כיום מציעה בזק ללקוחות הפרטיים מהירות העלאה מקסימלית של 1 מגה־ביט לשנייה בחיבורים שמציעים במקביל מהירות הורדה של 10 מגה־ביט ומעלה. HOT אמנם הציבה רף גבוה יותר להעלאה של 2 מגה־ביט לשנייה, אך שירות זה ניתן רק ללקוחות המתחברים לחבילת ה־100 מגה־ביט לשנייה, בעלות גבוהה מאוד של כ־600 שקל לחודש, לא כולל תשלום לספק האינטרנט.

מבחינה טכנולוגית, במקומות שבהם נפרסה ה־NGN של בזק, והחיבור מארון התקשורת השכונתי לבית הלקוחות נעזר בפרוטוקול ADSL2+, בזק יכולה להציע מהירות העלאה מקסימלית שנעה בין 3.3–1.3 מגה־ביט לשנייה. בחיבורים מבוססי VDSL יכולה עקרונית בזק להציע עד 13 מגה־ביט בערוץ ההעלאה.

  , איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן   , איור: יונתן וקסמן

הספקיות חוששות ממשתפי הקבצים

מהירויות אמנם תלויות בכמה גורמים, אך החברה יכולה להציע כיום לכל לקוחות ה־NGN שלה מהירות העלאה של לפחות 3–5 מגה־ביט לשנייה בטווחי המרחק של ארונות התקשורת מהבתים. ב־HOT הפוטנציאל אף גדול יותר: רשת ה־UFI יכולה להציע בערוץ העולה מהירות מקסימלית של 100 מגה־ביט ויותר, אך החברה מציעה כיום ללקוחותיה רק 2% מהיכולת הזו.

הטיעון שלפיו "אין דרישה" מגוחך: איך תיווצר דרישה אם מוצר רלבנטי כלל אינו מוצע? הסיבה האמיתית היא ככל הנראה חוסר רצון של הספקיות לאבד הכנסות מחיבורים לעסקים, שמשלמים יותר מצרכנים פרטיים. מאז שהוצגו בשוק חיבורי ה־ADSL של בזק, לא מעט עסקים קטנים ובינוניים העדיפו להשתמש בפתרונות שמוצעים למגזר הפרטי.

אם המהירויות המוצעות כיום לשוק הפרטי יגדלו בערוץ ההעלאה, סביר להניח שהגירת העסקים הללו לפתרונות הזולים יותר תגבר. בנוסף, הספקיות חוששות ממתן רוחב פס למשתמשים כבדים ולמשתתפי קבצים שיעמיסו עוד יותר על הרשת. יש לזכור שמשרד התקשורת עדיין אוסר על ספקיות האינטרנט והתשתית לבצע שינויים לרעת הגולשים.

ההחלטה של בזק ו־HOT להגדיל את מהירות ההעלאה נגזרת, כאמור, מחוסר רצון לבצע קניבליזציה למוצרי תקשורת אחרים שלהן. ואולם, אם ימשיך משרד התקשורת להימנע מדיון שיוביל להחלטות ברורות לגבי זכויותיהן וחובותיהן במקרים של עומסים בלתי הגיוניים על הרשת, ישמחו החברות להמשיל ולהטיל את האחריות על ההחלטה שלא לשפר את מהירות ההעלאה על המשרד עצמו.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
אין דרישה??? הבלים!
התקשרתי לספק האינטרנט שלי להתלונן על איזו בעיה בחיובים הציעו לשדרג לי כפיצוי, אני גולש היום על 5 או 8 מג"ב עם UPLOAD של 800 ק"ב שאלתי מה יש להם להציע בתחום הUPLOAD - וענו לי פשוט שכל החבילות עד 20 מג"ב מוגבלות לUPLOAD של 800 ק"ב, וב-20 מג"ב הם מעלים את זה ל.... 1000 ק"ב וואאו!!! זב ברור שחוסר המיתאם בין הUPLOAD לDOWNLOAD - הוא מכוון כדי להכריח אותנו לרכוש חבילות עסקיות יקרות, אגב טכנאי שמבין טען פעם באוזני שהחברות משקיעות בציוד יקר כדי להוריד את הUPLOAD, לכן איזו חברה קטנה שאין לה כסף לזה מציעה שרות UPLOAD זהה ל DOWNLOAD
יוני , ירושלים  |  21.11.10
22.
מצלמות IP
כמי שמתמחה ומשווק מצלמות רשת IP קצב ההעלאה הוא מאד חשוב, גם בזק וגם הוט לא נותנים חבילות עם UPLOAD רציני, (לא יותר מ-800 קילו) ויותר מכך גם משווקים נתבים ומודמים שמגבילים את הקצב ואף תוקעים אותו מפעם לפעם. אבל, אם תרצו קצב העלאה גבוה, המחיר הוא מאות שקלים לחודש. פשוט מכונת סחיטה!
רמי  |  21.11.10
לכל התגובות