אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לרכוש, להשתמש, לזרוק: למה מרכזי הפיתוח של החברות הזרות נסגרים? צילום: בלומברג

לרכוש, להשתמש, לזרוק: למה מרכזי הפיתוח של החברות הזרות נסגרים?

כשמסתכלים על המהלך שביצעה השבוע ג'וניפר נטוורקס, מתחזקת התחושה שהחברות הבינלאומיות רואות במרכזים רק הזדמנות עסקית שנגמרה, ולא השקעה אסטרטגית

19.11.2010, 12:41 | מאיר אורבך

חברות שמגיעות לפסגה יודעות כמה קשה להגיע לשם, וכמה קשה הרבה יותר להישאר שם. במקרה של מרכזי הפיתוח בישראל, מתברר שלפחות החלק הראשון הוא די קל. המתכון של החברות הבינלאומיות להקמת מרכז פיתוח בארץ הוא פשוט מאוד: רוכשים חברת סטארט־אפ מבטיחה בכמה עשרות מיליוני דולרים, ממנים את אחד הבכירים בה לתפקיד מנהל המרכז, מפתחים עד הקצה את המוצר שנרכש, ומחזיקים אצבעות שהוא ייהפך למוצר מדף של החברה־האם.

מרכזי הפיתוח הקיימים בישראל, רובם ככולם, הם מרכזים חשובים המפתחים מערכות אסטרטגיות לחברה שאותן הם משרתים. כך זה בחברות דוגמת אינטל, מיקרוסופט, EMC ואחרות. הבעיה מתחילה בעיקר בחברות שאינן רואות בישראל מרכז אסטרטגי אלא בעיקר הזדמנות עסקית. שנים ספורות אחרי הרכישה, אותו מרכז פיתוח קצת מתרחק מהעין ומהלב של החברות הבינלאומיות. הטכנולוגיה שאותה מפתח המרכז מתיישנת, המרחק שלו מעמק הסיליקון הוא רב, והוא נעשה מיותר.

כך היה במקרה של ג'וניפר נטוורקס, שסגרה את מרכז הפיתוח שלה בישראל השבוע. המהלך הזה יצא לפועל לאחר שג'וניפר מיצתה את מה שיכלה מהרכישה של חברת הסטארט־אפ הישראלית קגור נטוורקס, שאותה ביצעה ב־2005. כך היה גם במקרה של חברת נטאפ, שסגרה את אחד ממרכזי הפיתוח שלה שהוקם בעקבות הרכישה של טופיו ב־2006. כך גם במקרה של ניאוסטאר, שרכשה את חברת פולואפ ב־2006.

חגיגות האקזיט של פולואפ. אחר כך הגיעו הפיטורים, צילום: עמית מגל חגיגות האקזיט של פולואפ. אחר כך הגיעו הפיטורים | צילום: עמית מגל חגיגות האקזיט של פולואפ. אחר כך הגיעו הפיטורים, צילום: עמית מגל

במקביל לבשורה המצערת על ג'וניפר, השבוע גילינו שמשרד האוצר ממשיך במאמציו להקמת מרכזי פיתוח נוספים בישראל. המאמץ שאותו משקיעים הבכירים בהבאת חברות בינלאומיות - אם כמרכזי פיתוח פיננסיים ואם כחברות טכנולוגיה דוגמת HP ואחרות - מחדד שוב שאלה ותיקה: איך לאזן בין הכוונה לעודד רכישת חברות והפיכתן למרכזים, לבין הצורך לעודד הקמה של חברות גדולות כחול-לבן?

האם האוצר שם לב למרכזים שנסגרו בארץ, או שהוא רק נהנה מההצלחה של מרכזי פיתוח של חברות הענק? האם לא חשוב יותר להקים לצד המרכזים עוד חברות ישראליות שבסיסן כאן? מרכזי פיתוח תרמו למשק הישראלי רבות, אבל תמיד קיים החשש מה יקרה אם. כדאי לזכור שבסופו של דבר למנכ"ל אמריקאי שיושב מעבר לים קל הרבה יותר לסגור את מקום העבודה של עשרות או מאות עובדים בישראל מאשר למנכ"ל ישראלי שיושב כאן.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
מיק עם הסיפורים, הראשונים לזרוק עובדים מיד אחרי חגיגת סיום הפיתוח של מוצר הם המנהלים הישראלים
יש גם לא מעט חברות בארץ שמפטרות עובדים במאות כל כמה שנים, וכל החברות שאני מכיר שמתנהגות ככה זה חברות שהתחילו וצמחו פה. אז שלא יספרו לנו סיפורים על האמריקאים הרשעים מעמק הסיליקון. הישראלים במקרה הטוב גרועים באותהמידה. כמה ג'וניפר נטוורקס פיטרה? וכמה מקים מודו? אני אישית חושב שזה אידיוטי לפטר עובד אחרי 5-6 שנים כי אז השקעת חלק ניכר מזמן ההעסקה על הכשרה, זה גם לא טוב לשוק כי יש הרבה אבטלה סמוייה.
דניאל  |  21.11.10
7.
אל תהיו תמימים, יש הגבלות של המדען הראשי ולכן הם מהתחלה נשארים בארץ
אל תהיו תמימים. כאשר המדען הראשי מימן אפילו שקל מסטארטאפ ישראלי יש הגבלות לגבי הידע שנצבר. לא ממש פשוט לרכוש חברת סטארטאפ ישראלית ולהעביר את מרכז הפיתוח שלה הרחק מכאן במקרה כזה. כמובן שגם להגבלות יש תאריך תפוגה ושזה קורה החברות הללו לא רואות את ישראל או האינטרסים המקומיים ממטר. אל תהיו תמימים. כל האמור לא מתייחס לחברות שבחרו לעבוד כאן ורואות את הערך המוסף, רק לצרות העיין ששורת הרווח מענינת אותן ואל תכתבו לי עכשיו שאני תמים, תאמינו, יש עוד כמה אנשים אמיתיים בעולם, לחלק מהם בזים כמו (רק דוגמא) לזיסאפלים אבל אחרי הכל בסוף היום הם אמיתיים מעבר לשורת הרווח שהם נשפטים עליה. שבת שלווווום
ערן , ת"א  |  19.11.10
5.
יש בעיה רצינית עם תרבות האקזיט
בתור אחד שנמצא בתחום, אוכל לומר ב100% שכל חברה שנמכרה עשתה טוב רק לגוף אחד בלבד למחזיקי המניות - וזו רק בטווח הקצר בעלי המניות נפגשים מהר מאד עם מזומנים ואחרי זה כל העובדים נזרקים אין המשכיות כמות החברות שנסגרו הנו עצום נכון שיש גם חברות אויר שנמכרו אבל תכלס אין כמעט אקזיטים שצמחו והפכו לאיזו מעצמה מקומית למה זה חשוב ? כי ככה זה מפתח את הסביבה ומביא תעסוקה ועוד השבוע היה כנס פורום MIT כאשר קרנות חיפשו השקעות, התחלתי להביא שבעצם הם רוצים את היזמים (משתמשים בהם כמו צינור זמני) לייצר חבר ולמכור אותה ועם האמרה : אחרי המבול" מאד עצוב אנחנו מוכרים את המדינה בנזיד עדשים תקראו את הכתבה על מכירת תנובה - באתר פה כמה קיבוצים היו טיפשים ולא חסרים עוד הרבה כאלה
מאיר  |  19.11.10
4.
והנה הסיבות
1) שער הדולר הופך מקומות אחרים בעולם לאטרקטיבים. 2) מי שחושב שהיושבים בעמק הסיליקון הם ציוניים, שייתעורר. הם מנהלים מרכזי רווח וברגע שהמוצר או אחזקתו נהיה יקר, הם סוגרים 3) יש מאות קוי מוצרים שנסגרים במרכזי החברות בעמק הסיליקון. רק שאז או שמעבירים את העובדים למוצרים אחרים (כאן אין אפשרות כזאת) או שגם שם מפטרים. 4) חלק לא קטן מהחברות שנסגרו, נסגרו כי קוי המוצרים לא עמדו בהבטחות הטכנולוגיות או העסקיות שאיתן הן נמכרו. 5) ואחרי הכל, זהו הסיכון שתחום הזה. אקזיט מתגמל הוא לעיתים מסוכן בטוח הארוך וכדאי שיידע כל מי שנוגע בתחום הזה שזה גם תנאים טובים וגם סיכונים. אל לנו להסתכל על זה כאילו "השתמשו וזרקו". דבר ראשון אף אחד לא הוכרח למכור, דבר שני אנחנו מדברים על עולם העסקים ולא על מלכ"רים. לחיים בהיי טק יש חוקים שלעיתים טובים ולעיתים פחות. אל לנו להתלונן אם חברה רוכשת מחליטה שלא להמשיך. אבוי לנו אם נהפך להיות בית תמחוי לעסקים.
הוא  |  19.11.10
לכל התגובות