אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר אישר להגדיל את כושר הייצור של תחנות אשכול, חגית ורמת חובב

האוצר אישר להגדיל את כושר הייצור של תחנות אשכול, חגית ורמת חובב

בנוסף, מאמץ האוצר את תכנית ההתייעלות האנרגטית של משרד התשתיות במסגרתה יוחלפו נורות ומכשירי חשמל זוללי אנרגיה בעלות של כ-200 מיליון שקל לשנה

22.11.2010, 17:07 | ליאור גוטמן

מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, הציג היום (ב') בפני שרי האוצר והתשתיות הלאומיות את עיקרי תוכניתו לפיתוח משק החשמל בישראל. המטלה על פיתוח תכנית זו הופקדה בידיו לפני כשלושה חודשים על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו.

מעיון במסקנות הביניים עולה כי משרד האוצר אישר באופן עקרוני את השלמת חלק ב' בתוכנית החירום של חברת החשמל, במסגרתו יוגדל כושר הייצור של תחנות הכוח באתרי אשכול, חגית ורמת חובב ברמה של כ-400 מגה וואט. טרם הוחלט כיצד ימומן פיתוח זה, שעלותו נאמדת ב-5.5 מיליארד שקל. כפי שנחשף ב"כלכליסט", אחת ההצעות שעלו הייתה ביטול ההוזלה המתוכננת בתעריף החשמל בשיעור של כחמישה אחוזים. משרד האוצר סרב לציין מהם דרכי המימון לתכנית ומסר שהוא "מגבש המלצה באופן מימון הקמת התחנות". כושר הייצור האופטימלי הנוכחי הוא כ-12.5 אלף מגה וואט, אך על פי תחזיות המשרדים שיא הביקוש בשנת 2020 יחצה את קו ה-16 אלף מגה וואט, גידול של כ-30% ביחס לכושר הייצור הנוכחי.

בנוסף, משרד האוצר אימץ את תכנית ההתייעלות האנרגטית של משרד התשתיות שהוצגה לפני מספר חודשים, שעיקריה תקצוב של כ-200 מיליון שקל לשנה עבור החלפת נורות, מכשירי חשמל זוללי אנרגיה ותמרוץ מפעלים להקטין את צריכת החשמל שלהם. המלצות נוספות הן שילוב יצרני חשמל פרטיים כתוספת לייצור החשמל שמתוכנן על ידי חברת החשמל והאצת שילוב של אנרגיות מתחדשות.

לעת עתה, גורל תחנת הכוח החדשה באשקלון (פרויקט D) נותר בגדר תעלומה: לדברי משרדי האוצר והתשתיות, הצוות המשותף שלהם, אשר הציג את המסקנות האמורות, "בוחן את המשמעות הכלכלית של שילוב פרויקט D בצד ההיצע במשק החשמל", כאשר המסקנות בעניין יוצגו לשרים ולממשלה עד ינואר 2011.

לא מקימים תחנות כוח חדשות

אחת המסקנות הבולטות אליה הגיע משרד האוצר הוא הפסקה הלכה למעשה של בניית תחנות כוח חדשות על ידי חברת החשמל. לטענתם, יצרני החשמל הפרטיים, ובראשם OPC של החברה לישראל, "דוראד" ו"דליה אנרגיות", יחלו לייצר חשמל עד אמצע העשור. תוספת הייצור הזאת, בהיקף מצרפי של מעל ל-2,100 מגה וואט, אמורה לענות על הביקוש ההולך וגדל לחשמל בישראל. במידה וההמלצות ייושמו במלואן, תהיה זו סופה של תקופה בה הקמת תחנות כוח גדולות בישראל בוצעה בעיקר על ידי חברת החשמל. צעד זה עלול להיות הראשון בדרך להפרטת כושר הייצור בפועל, פעולה עליה דנים במדינה כבר למעלה מעשור. תחנת הכוח באלון תבור, שאמורה לספק 375 מגה וואט ואמורה לקום במסגרת שלב ב' של תכנית החירום, עתידה להימסר לידים פרטיות.

תגיות