אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - עיתונאי מדבלין: "האירים חשים חסרי אונים" צילום: בלומברג

ראיון "כלכליסט" - עיתונאי מדבלין: "האירים חשים חסרי אונים"

העיתונאי האירי ג'ון אייל, סגן עורך כלכלי ב"סאנדיי טריביון", סיפר ל"כלכליסט" על החששות בדבלין מתנאי חבילת החילוץ

24.11.2010, 23:33 | ענת ציפקין

"אזרחי אירלנד מרגישים שהממשלה נטשה אותם ושהיא הפסיקה לפעול למען האינטרס הלאומי. הם חשים חסרי אונים", כך אמר ל"כלכליסט" העיתונאי האירי ג'ון אייל, סגן עורך כלכלי ב"סאנדיי טריביון". בעקבות הסיוע שיינתן לאירלנד מקרן המטבע והאיחוד האירופי.

נוצרה תחושה של הקלה?

"אנשים רגילים וגם מהמגזר הפיננסי חשים הקלה מעורבת בתסכול על כך שהגענו למצב הזה. קיימת גם תחושת כעס, משום שזה היה צפוי. אנשים באירלנד מרגישים שהממשלה לא סמכה מספיק על התושבים כדי לספר להם מה קורה ועד כמה המצב נואש. האירים מרגישים שהממשלה ניסתה להסתיר מהם מידע לפחות בשלושת החודשים האחרונים, ואולי אף יותר. פיסת מידע חשובה מאוד היא שמיליארדי יורו נמשכו מהבנקים, ראשית מחשבונות של תאגידים, אבל בשבועות האחרונים, לפי דיווחים, אנשים כמוני וכמוך הוציאו את הכסף שלהם מהבנקים האיריים והעבירו אותו לבנקים זרים שפועלים באירלנד. רוב הפעילות הזו התרחשה בשלושת השבועות האחרונים".

מה המצב בבנקים האיריים?

"נוצרה תחושה של בהלה ואנשים חושבים שאולי משום כך הממשלה ביקשה סיוע. אולי היא חוששת שהבנקים ייקלעו לצרה. הבנקים נאלצו להחליף את הפיקדונות שנמשכו במימון שיגיע מהאיחוד האירופי ומהבנק האירופי המרכזי, וכדי לעשות זאת יש צורך בביטחונות, אבל אלה אוזלים, במקביל למשיכת הפיקדונות. אז התחושה היא שלולא הממשלה היתה לוקחת את הסיוע הזה, הבנקים היו מגיעים כמעט לקצה הדרך".

מה התחושה ברחוב?

"באופן מפתיע, אנשים רגועים ונראה שהם מתמודדים עם המשבר. זה עולה בשיחות, במיוחד בשבועות האחרונים. אף שרוב האנשים פועלים בשיקול דעת, איש לא יודע כמה זמן המצב הזה יימשך. שלשום נאספו מפגינים מחוץ לבניין הפרלמנט והסטודנטים מביניהם נעשו קצת אלימים".

איך אירלנד הגיעה למצב הזה?

"בועת הנדל"ן התפוצצה, שווי הבתים צנח ב־50% מאז 2007 ובמגזרים האחרים של הנדל"ן, קרקע לפיתוח למשל, השווי צנח בכמעט 90%. זה שורש הבעיה. אנשים לקחו הלוואות ולא יכולים למכור, לא יכולים לפתח, לא יכולים לעשות כלום. הם לא יכולים אפילו להחזיר את הכסף לבנקים והבנקים נמצאים בצרה בגלל זה. אנשים רגילים, רבים מהם מובטלים, לוו כסף, המסים עלו ויש להם פחות כסף, פחות הכנסה פנויה. לפי נתונים סטטיסטיים, אחת מתוך 20 הלוואות תגיע לחדלות פירעון".

האירים חוששים מהעתיד?

"אנשים חוששים שאירלנד תחזור לימים הרעים, כמו ב־1980, כשלא היתה תקווה וצעירים נטשו את המדינה. הם פוחדים שלא יהיו השקעות, שלא יהיו תשתיות, שיהיה קשה להצליח ולהתפרנס. אנשים פוחדים שאירלנד לא מסוגלת להתמודד עם תנאי חבילת החילוץ. כמה ריבית תצטרך אירלנד לשלם על ההלוואות האלה? אולי היא תגמור כמו ארגנטינה ב־1998, כאשר שלוש שנים אחרי שקיבלה הלוואות מקרן המטבע הבינלאומית היא הגיעה לחדלות פירעון. זו סכנה מוחשית לאירלנד. אנחנו מדינה קטנה שזקוקה לכל כך הרבה כסף, והכלכלה שלנו אולי לא תצליח להתאושש ולהחזיר אותו".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
נכון אבל לא מדוייק
כל הלוואה עשירית תהייה חדלת פרעון הממשלה הנוכחית אחראית ישירות למשבר ראש הממשלה הנוכחי היה של האוצר ברוב תקופת הצמיחה מישחושב שישראל מושחתת מוזמן ללמוד את אירלנד באירלנד אין אפילו חוקים להעמיד אותם לדין וכל בכיר שפשע מסיים עם פנסיה שמנה רק באירלנד רשא הממשלה הקודם נשאל בועדת חקירה על חשד לשוחד והתשובה שלו היה "לא זוכר " וככה זה נגמר
איתמר , דבלין  |  25.11.10
2.
סתם סיפור שנזכרתי בו בעקבות הכתבה
לפני כשנה בדיוק בחול ניהלתי שיחה עם אירית, בחורה בת 21 שסיימה תואר באומנות במימון המדינה וספרה לי שהיא הולכת להיות מורה בבית ספר. מסתבר שמורה מתחילה שם מרוויחה בסביבות ה 13000 שקל חודש, עבודה נוחה בין 9 ל 15:30 , עם המון המון חופשים והטבות, ועם המון אפשרויות קידום ממשלתיות. בקיצור לא יכול להגיד שלא קנאתי בה ,בתור בן שלושים שעובד כמו חמור בהיי טק ולא ממש מקבל תנאים דומים לאלה של בחורה בת 21 שביזבזה את רוב שנות התואר שלה על חשבון המדינה בהשתכרות בפאבים המקומיים.
שפירול  |  25.11.10