אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט": "טאטא רוצה לחתום לפחות על שלוש עסקאות בישראל" צילום: גיא אסיאג

ראיון "כלכליסט": "טאטא רוצה לחתום לפחות על שלוש עסקאות בישראל"

ארווין גופאלאהקרישנן, מנהל ההשקעות האזרחיות של הענקית ההודית, הגיע לישראל כדי לחפש השקעות חדשות: "בעבר השקענו בעיקר בביטחון, וכעת אנו מחפשים השקעות אזרחיות". הערכות: טאטא עשויה להשקיע בישראל מאות מיליוני שקלים

23.11.2010, 06:57 | נעמה סיקולר, תומר הדר

"גם הודו וגם ישראל הן מדינות שיש בהן נושאים לא פתורים ולא מעט בעיות. אחרי שברמה הדיפלומטית נוצרו בין המדינות יחסים טובים יותר, התחלנו לחפש כאן השקעות באופן אפקטיבי יותר – ובארבע השנים האחרונות אנחנו מסתכלים באופן רציני על השקעות בישראל", כך אומר בראיון ל"כלכליסט" ארווין גופאלאהקרישנן - מנהל ההשקעות האזרחיות של הענקית ההודית טאטא המבקר בימים אלה בישראל.

גופאלאהקרישנן הגיע לארץ במסגרת משלחת שארגן הנספח המסחרי של התמ"ת בהודו אלעד גוז. הקבוצה שבה הוא עובד נחשבת לגדולה ביותר בהודו ועוסקת בכל תחום אפשרי: החל במלונאות, דרך אנרגיה ומזון וכלה ברכב. היא משתפת פעולה עם גורמים שונים בישראל, ובכלל זה עם התעשיה האווירית - עימה הקימה מיזם משותף לפיתוח מערכות ביטחוניות בהשקעה של 140 מיליון דולר - ועם חברת אורבן אירונאטיקס לפיתוח כלי טיס חדשניים.

במקביל השקיעה זרוע התוכנה של החברה שני מיליון דולר במיזם המעניק שירותי IT לחברות ישראליות ומשרדים ממשלתיים. בעבר פורסם כי החברה צפויה לייבא לישראל את מכוניותיה - באמצעות חברת הליסינג וההשכרה אלדן שקיבלה את הזיכיון לכך – אולם כיום המכוניות אינן מיובאות לארץ, היות שאינן עומדות בתקינה הנהוגה בישראל.

15 מנהלים בכירים מחפשים שיתופי פעולה

גופאלאהקרישנן שנפגש בישראל עם שר התמ"ת בנימין בן אליעזר ועם שורה של חברות - ובהן נטפים, זרעים גדרה ומכתשים אגן - מחפש הפעם השקעות בעיקר בתחום האזרחי־חקלאי.

"יש מקום לשיתופי פעולה נוספים שלנו עם ישראל בצד הביטחוני, אבל המשלחת הנוכחית שלנו בראשותי מחפשת בעיקר השקעות בתחומים אזרחיים. הגיעו איתי 15 מנהלים בחברות־בנות של טאטא העוסקות בתחומי המים, החקלאות, הדשנים, האגרו־טכנולוגיה, איכות הסביבה, הביוטק והננוטכנולוגיה. אנחנו נוהגים לצאת למשלחות כאלה ועד היום ביקרנו ביפן, בארה"ב ובגרמניה.

"לפני ארבע שנים תכננו לצאת לביקור בישראל שבוטל בסוף, והאמת היא שאני שמח על כך, מכיוון שהתחושה היא שהביקור היום ממוקד יותר ופוטנציאל העסקאות גדול יותר. אם בעקבות הביקור ייחתמו 3–4 שיתופי פעולה, נהיה מרוצים ונגיד שהשגנו את מטרותינו".

גופאלאהקרישנן . עסקת כימצ גופאלאהקרישנן . עסקת כימצ'יינה כחומר למחשבה | צילום: גיא אסיאג גופאלאהקרישנן . עסקת כימצ

 

"היזמים הישראלים הם יותר עקשנים"

מה אתם מחפשים בדיוק?

"אנחנו בעיקר מחפשים לקנות רעיונות. למשל, יש לנו בעיה חמורה של זיהום מים, וטאטא נכנסה חזק לתחומי טיהור וסינון מים ובניית פילטרים זולים. זה נושא שנשמח למצוא לו שותפים ישראלים שיסייעו בצד הטכנולוגי".

למה דווקא ישראל?

"אני חושב ששיתוף פעולה בין הודים לישראלים הוא מעניין, כי לכם יש את הטכנולוגיה אבל השוק שלכם מוגבל מאוד בגודלו. אצלנו אפשר למכור 10 מיליון פילטרים לסינון מים די בקלות.

"מלבד השקעות, אנחנו רוצים גם ללמוד את השוק כדי לחשוב על השקעות גדולות יותר. אנחנו מסתכלים על מודל הפעילות של חברת ההשקיה נען דן ג'יין (יצרנית מוצרי השקיה מקיבוץ נען, שהשליטה בה נרכשה על ידי תאגיד ג'יין ההודי - נ.ס) ורואים ששיתוף הפעולה בין הצדדים מוצלח, כך שגם השקעות מסוג זה מעניינות אותנו.

"ההתנסויות שלנו עם הישראלים טובות, ואנחנו קונים מוצרים של מכתשים אגן, למשל. כשאני משווה את היזמים הישראלים ליזמים אחרים בעולם, אני מוצא שאצלכם יש יותר עקשנות, יותר מוכנות להתנסות, גישה מעשית ומוכנות לעשות גם טעויות, מה שמתאים לנו".

הבעלים של מכתשים אגן מנהלים מגעים למכירתה לתאגיד סיני. זו דוגמה לחברה שיכולה לעניין אתכם?

"שמעתי על זה. זה לא אמור להשפיע עלינו ברמה המיידית, זה מודל של עסקאות שאם אכן ייצאו לפועל, הן גם חומר למחשבה עבורנו".

תגיות