אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלונות בת 25: לאן ממשיכים מכאן? צילום מסך

חלונות בת 25: לאן ממשיכים מכאן?

לאחר רבע מאה שבה כבשה מיקרוסופט את שוק המחשבים העולמי, החברה מוצאת את עצמה עם מוצר מוביל בתחום שמאבד מכוחו. הגרסה הבאה של חלונות תנסה להתמודד עם התפתחויות חשובות, כמו מחשוב הענן ועליית הסמארטפונים והטאבלטים. לא בטוח שהיא תצליח

23.11.2010, 17:38 | אבנר קשתן ודור צח

אי שם, בסוף 1985, הוציאה חברה לא כל כך מוכרת בשם מיקרוסופט מוצר העונה לשם "חלונות 1.0". כמה אנשים האמינו אז שזאת תהיה הגרסה הראשונה של מערכת ההפעלה המצליחה בכל הזמנים? כנראה שלא יותר מדי. 25 שנה עברו, ומיקרוסופט, שמציינת השבוע חצי יובל חגיגי למדי לחלונות, מוצאת את עצמה עם נתח שוק של כ-90% מהמחשבים האישיים. שליטה כמעט מוחלטת.

מבחינת מיקרוסופט, הנתונים האלה אמנם יכולים (וצריכים) לשמש מקור לגאווה, אבל אסור שהם יסתירו מגמה חשובה לא פחות: ייתכן שעתידו של ה-PC מאחוריו. הזינוק האדיר של הטאבלטים ומכשירי הסמארטפון עירער, וכנראה יערער עוד יותר בשנה הקרובה, את שליטת ה-PC בתחום המחשוב האישי. המצב הזה מעלה שאלה גדולה מבחינת הענקית מרדמונד: מה עושים עכשיו?

חלונות XP. כשהמחשב האישי היה השליט היחיד, צילום מסך: ניק פרלה cc-by-nd חלונות XP. כשהמחשב האישי היה השליט היחיד | צילום מסך: ניק פרלה cc-by-nd חלונות XP. כשהמחשב האישי היה השליט היחיד, צילום מסך: ניק פרלה cc-by-nd

האינטרנט? אולי זה עוד יתפוס

 

ב-25 השנה שחלפו נרשמו לא מעט שינויי כיוון מהותיים במחשוב האישי. הראשון הוא המעבר מסביבת עבודה טקסטואלית לסביבה גראפית מבוססת עכבר, שינוי שחלונות ידעה לתפוס בזמן, ושבמידה רבה סייע לה לזכות בבכורה, יחד עם הפשטות שהיא מציעה למשתמש המתחיל והממוצע, והעובדה שרבים מהם פשוט לא מכירים אלטרנטיבה אחרת.

ריי אוזי. מיקרוסופט נשארת במקום, צילום: אוראל כהן ריי אוזי. מיקרוסופט נשארת במקום | צילום: אוראל כהן ריי אוזי. מיקרוסופט נשארת במקום, צילום: אוראל כהן

שינוי משמעותי אחר, לעומת זאת, מיקרוסופט הפנימה באיחור משמעותי: באמצע שנות ה-90 עבר הפוקוס ממחשבים בודדים, למחשבים המחוברים לרשתות ולאינטרנט - תהליך שממשיך להתקדם היום, עם התפתחות מחשוב הענן. 

ריי אוזי, עד לפני כחודש מהנדס התוכנה הראשי של מיקרוסופט, פירסם עם עזיבתו את החברה מכתב שבו הוא מרמז כי למרות נסיונותיו, מיקרוסופט לא הצליחה להשתחרר מהתפיסה של חלונות כמערכת הפעלה למחשבים מבודדים, או לכל היותר מחוברים לרשת ארגונית. מיקרוסופט, טוענים מבקריה, פשוט סירבה לאמץ את האינטרנט ואת מחשוב הענן, כחלקים מרכזיים בחווית המשתמש.

כל זה קורה בזמן שהמתחרות הגדולות, כגון גוגל, מאמצות את המודל המחובר במוצריהם. מערכות הפעלה כמו כרום OS, שצפויה לצאת בחודשים הקרובים, נועדו להעביר את ההתמקדות של המשתמש לאפליקציות דפדפן ולשירותי הענן השונים.

וינדוז פון 7 - עדיין צריכה להוכיח את עצמה

 

כעת מאיימת מהפכת הסמארטפונים והניידים לפגוע במיקרוסופט בדיוק באותה צורה: לקחת את עולם הטכנולוגיה לכיוון שהיא פשוט לא חשבה עליו מראש. מיקרוסופט, עם מערכות ההפעלה הניידות שלה, אמנם הובילה במשך שנים בשוק, אבל לא הפנימה בזמן את החשיבות של פיתוחה עבור הצרכן הביתי, והתמקדה בעיקר בשוק העסקי. יכולות ההתממשקות של חלונות עם מכשירים ניידים התמקדו בסנכרון כתובות ופגישות.

כשאפל זעזעה את שוק הניידים ב-2007 עם האייפון, מיקרוסופט התחילה לחשוב על העתיד הנייד שלה. מערכת ההפעלה הסלולרית וינדוז פון 7, שהושקה בחודש שעבר, אמנם זכתה לביקורות טובות (גם אצלנו), אבל המכירות נפתחו רע, והמערכת עדיין לא הוכחה ככזו שהמשתמשים יעדיפו על פני אנדרואיד ו-iOS. מחשבי טאבלט מבוססי חלונות 7, שתוכננו למחשבים אישיים רגילים, אינם מתאים למסכי מגע.

בינתיים הספיקה אפל לא רק להשיק מערכת הפעלה לטאבלטים וטלפונים, אלא גם לשלב אותם בחווית השימוש היום-יומית במחשבי מק, החל מטכנולוגיות כמו AirPlay שמזרימות מדיה באופן חלק בין האייפד למחשב, ועד לשמועות על שילוב של iOS, מערכת ההפעלה הניידת, בגרסאות עתידיות של OSX השולחנית.

בין 2008 ל-2010 ירד נתח השוק של חלונות באינטרנט מ-94% ל-90%, על פי נתוני חברת המעקב NetApplications. מרבית הירידה הזו לא נרשמה בגלל גדילת שוק המק או הלינוקס, אלא בגלל עליית הגלישה ממכשירים ניידים. זה צפוי להיות האיום האמיתי על הדומיננטיות של חלונות.

מכשיר של HTC עם וינדוז פון 7. המבקרים מתהלבים, הצרכנים פחות, צילום מסך: Microsoft.com מכשיר של HTC עם וינדוז פון 7. המבקרים מתהלבים, הצרכנים פחות | צילום מסך: Microsoft.com מכשיר של HTC עם וינדוז פון 7. המבקרים מתהלבים, הצרכנים פחות, צילום מסך: Microsoft.com

שני צעדים קדימה (ואחד אחורה)

 

על רקע כל ההתפתחויות האלה, צריכה מיקרוסופט לדאוג לעתידה של מערכת ההפעלה השולחנית הבאה שלה. אז מה היא מתכננת לחלונות 8, שהמנכ"ל, סטיב באלמר, כבר הגדיל כ"הימור הגדול ביותר" של החברה? עוד אין פרסומים רשמיים, אבל מספר הדלפות של מסמכים פנימיים מראות שמיקרוסופט לפחות מודעת לאיומים עליה - גם אם היא לא בהכרח יודעת איך להגיב אליהם.

לפי הפרסומים, החברה מתכוונת לשפר באופן משמעותי את התמיכה בטאבלטים ובמסכי מגע, ולתמוך בחנויות אפליקציות. שני הצעדים האלה מראים שמיקרוסופט נערכת לשינוי בהרגלי השימוש שהאייפון הוליד.

לעומת זאת, שירותים כמו Desktop as a Service, שעל פי השמועות יאפשר לשחזר את שולחן העבודה של המשתמש עם אותן תוכנות וחומרה בכל מקום, מראים שאולי מיקרוסופט באמת מקובעים. במקום לנסות ולאמץ את הענן לתוך שולחן העבודה, הם מנסים בכל זאת להכניס את שולחן העבודה לענן.

אתגר נוסף שחלונות 8 צפויה להתמודד איתו הוא, ובכן, הגרסאות הקודמות של חלונות עצמה. לפי נתוני חברת Net Applications שמתייחסים לחודש ספטמבר, רוב משתמשי חלונות, כ-60%, נשארו עם גרסת XP של המוצר. רק כ-17% שדרגו לגרסה 7. אם חלונות 8 לא תציע שיפור דרמטי מספיק בחווית המשתמש - ייתכן שגם היא תסבול מגורל דומה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אני דווקא הייתי רוצה
שמכל מחשב (טבלט/לפטופ/דסקטופ/סמרטפון) אוכל לגשת לשולחן העבודה שלי, ואני לא מדבר על RDC כפתרון, רוצה להפעיל משחק על 16 GB ו4 CPU לשעתיים ולא לקנות בשביל זה מחשב ב 20000, כמה אני כבר משחק, אבל אם כבר אז שיהיה פגז צודקים, רוב העבודה זה מיילים, מסמכים ו ERP, אני לא צריך בשביל זה תחנה, אלא רק מסך ומקלדת (וירטואלית בינתיים לא טובות)
שרן  |  24.11.10
6.
חברה לא כל כך מוכרת בשם מיקרוסופט?
ב־1985 מיקרוסופט כבר שלטה ללא עוררין על שוק מערכות ההפעלה. כשחלונות 1.0 יצאה, היא היתה רק מעטפת מסביב לדוס, שהיה מותקן כבר על יותר מ־90% מהמחשבים. חלונות לא שולטת על שוק מערכות ההפעלה למחשבים אישיים בזכות הישגים של מיקרוסופט בפיתוח, אלא בגלל שמיקרוסופט כבר החזיקה את השוק בכיס שלה.
23.11.10
5.
ל-1 אתה צודק. נושאות מטוסים הן חסרות משמעות בעידן המודרני, וזו אנלוגיה מצויינת
גם לי נראה שמיקרוסופט תמשיך להוביל את עולם ה-PC במובן שברוב המכריע של המחשבים האישיים תהיה מערכת הפעלה של מיקרוסופט מותקנת גם בעוד מספר שנים. אבל כמו שכבר היום היא בכלל לא שולטת (ואפילו לא מהותית) באפליקציות שהמשתמשים מריצים על המחשב האישי, הרי שבתוך 5 שנים היא תהיה סביבת הרקע בלבד, לא קשורה למה שאתה עושה במחשב פרט להדלקה, לתחזוקה (אנטי וירוס, ניהול קבצים) וכדומה. זו גם הסיבה לאחוזי השידרוג הנמוכים ביותר מ-XP לחלונות 7 - זה לא שחלונות 7 לא טובה, זה שמערכת ההפעלה לא משפיעה בכלום על מה שאני עושה ביום יום במחשב (גוגל, מייל, פייסבוק, אפליקציות) ולא מספיק חשוב לי לשדרג אותה. האחיזה האחרונה בחווית המשתמש שנותרה למיקרווספטו היא אופיס, והאחוזים של השימוש יורדים לאט אבל בעקביות בגלל האלטרנטיבות החינמיות. אנשים בארץ פשוט לא קולטים את זה כי התמיכה בעברית בחלופות החינמיות עדיין בינונית מינוס, ובגלל שהצבא+המדינה מרגילים אנשים עדיין לבנות אפליקציות בדוט נט שבעולם כבר לא נחשבת רלוונטית לכלום (לפחות לא לחברות חדשות שקמות בעמק הסיליקון).
טיל אחד ואין נושאת מטוסים  |  23.11.10
4.
הבעיה שלנו היא שמיקרוסופט מעולם לא ראתה אותנו ממטר
מעולם לא היתה למערכת הפעלה של מיקרוסופט תכונה או אפילו מחשבה על תמיכה לאחור במהדורות קודמות שלה, כלומר כל מי שרצה להמשיך להפעיל חומרה או תוכנה שפעלה במהדורה מסויימת לא יכול היה לפעול במהדורה החדשה ללא שידרוג חומרה, תוכנה או שניהם. מעבר ל-16 ביט? מישהו זוכר? ול-32 ביט? ועתה ל-64 ביט? הם לא מפחדים, כי הם יודעים שבעולמנו הפראיירים לא מתים ואפילו לא מתחלפים! יש רק חריג אחד: רק אישתו של ביל גייטס רצתה להתגרש ממנו למחרת החתונה כשגילתה מהו "מיקרו" ומהו "סופט". העולם הפסיד בגדול בעת שהכניע את IBM הענק הכחול שהתמודד מול WINDOWS 95 במערכת הפעלה מצויינת אלפי מונים שנקראה OS/2 ועבדכם הנאמן נלחם כמו אריה בעדה ונגד WIN95 אך כעת זה רק בכי על חלב שנשפך ורוב הקוראים כנראה אפילו לא יודעים על מה מדובר...
אני  |  24.11.10
לכל התגובות