אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": בכירים לשעבר בסולתם דורשים 5.5 מיליון דולר ממיקו גילת

בלעדי ל"כלכליסט": בכירים לשעבר בסולתם דורשים 5.5 מיליון דולר ממיקו גילת

המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים היוצאים טוענים שהמענק מגיע להם בגין העברת השליטה בסולתם מקבוצת מיקאל לאלביט מערכות

24.11.2010, 09:27 | נעמה סיקולר

בחודש שעבר השלימה אלביט מערכות את רכישתן של שלוש חברות ביטחוניות מקבוצת מיקאל - סולתם, איי.טי.אל וסיימאר תמורת 72 מיליון דולר (נטו). השלמת העסקה הציפה סכסוך עסקי חריף בין מיקאל לבין מנכ"ל סולתם לשעבר דוד מרסיאנו וסמנכ"ל הכספים לשעבר של החברה רון פרוינד שדורשים לקבל ממעסיקיהם הקודמים בונוסים בהיקף של 5.5 מיליון דולר.

מרסיאנו מונה למנכ"ל סולתם בסוף 2008 לאחר שכיהן כמה שנים כסמנכ"ל פיתוח עסקי בקבוצת מיקאל של אברהם (מיקו) גילת ורוני נפתלי, החברה־האם של סולתם. עד לסכסוך האחרון הוא נחשב מקורב מאוד לגילת.

 

מיקאל היא חברת אחזקות שפועלת בעיקר בתחום הביטחוני. לפי פרסומים זרים, מחזור המכירות שלה הגיע ב־2008 ל־240 מיליון דולר. עם כניסתו של מרסיאנו לתפקיד מנכ"ל סולתם חתמה איתו מיקאל על הסכם העסקה שכלל, מלבד שכר ובונוסים מבוססי ביצועים, גם זכאות לבונוס מיוחד במקרה שהשליטה בחברה תועבר. גובה הבונוס הועמד על 5% מהשווי שלפיו תימכר סולתם בניכוי השווי של נכסי הנדל"ן של החברה. פרוינד קיבל חוזה דומה עם בונוס של 2% מהשווי לפיו תימכר החברה. ההסכם גם כלל תקרה תחתונה של הבונוס בגובה מאות אלפי דולרים.

ביוני 2009 הודיעה אלביט מערכותעל השקעה ראשונית של 18 מיליון דולר במיקאל כנגד 19% מהמניות. לאלביט הוענקה אופציה לרכוש את מלוא השליטה בחברה, אולם מכיוון שלמיקאל עסקים נוספים מלבד עסקי הביטחון הוסכם כי אם אכן אלביט תממש את האופציה, ייקבע מנגנון שיאפשר לה להגיע לשליטה באחזקות הביטחוניות בלבד. בתום משא ומתן ממושך אלביט רכשה את שלוש האחזקות הביטחוניות המובילות של הקבוצה, יצרנית התחמושת סולתם, איי.טי.אל הציבורית הפועלת בתחום האלקטרו־אופטיקה וסיימאר הפעילה בתחום הרק"מ (רכב קרבי משוריין).

במסגרת העסקה הסכימו אלביט ומיקאל כי בעלי השליטה בסולתם, גילת ונפתלי, ייקחו על עצמם את תשלום הבונוס המיוחד למרסיאנו ופרוינד שסיימו את עבודתם בסולתם במסגרת העברת השליטה.

 

כיום קיימת מחלוקת בין מרסיאנו ופרוינד למיקאל על גובה הבונוס המיוחד שתשלם להם החברה ובעיקר על פרשנות הסכם העסקתם. במיקאל טוענים כי ההסכם מתייחס לשווי הנגזר של סולתם בלבד וכנגדו מוכנים לשלם לשניים 1.2 מיליון דולר. מנגד, מרסיאנו ופרוינד מבקשים לחשב את הבונוס כנגזרת מהשווי של שלוש החברות שמכרה מיקאל לאלביט, תוך שהם נסמכים על מבנה אחזקות מורכב בקבוצה. במיקאל דוחים את הפרשנות ומצביעים על ליקויים כביכול בהתנהגותם של השניים סביב העסקה עם אלביט שיש בהם כדי לבטל לחלוטין את זכאותם לבונוס.

 

לדברי גילת, "מרסיאנו ופרוינד נותנים פרשנות קיצונית להסכם שסולתם חתמה איתם. גם בכל נושא ההתנהגות של השניים יש לנו טענות כבדות". בינתיים הצטיידו שני הצדדים בעורכי דין, ולהערכת גורמים בתעשייה הביטחונית, לא מן הנמנע כי הסכסוך יגיע בקרוב לערכאות משפטיות.

סכסוך זה מגיע דווקא על רקע מצב כספי בעייתי שאליו נקלעה סולתם בגלל עסקה כושלת של 160 מיליון דולר שנחתמה ב־2007 עם קזחסטן, עוד בתקופת המנכ"ל שקדם למרסיאנו. הקזחים הודיעו על עצירת התשלומים לסולתם בסוף 2008, בטענה שזו סיפקה מוצר פגום וסולתם נקלעה לקשיים תזרימיים.

דוד מרסיאנו אמר ל"כלכליסט": "אין לי טענות כלפי מיקאל". רון פרוינד סירב להתייחס לדברים. מאלביט נמסר בתגובה כי "החברה עמדה בכל ההתחייבויות שלה למרסיאנו ופרוינד".

תגיות