אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות: "לא לאפשר לאסותא להתרחב" צילום: גיא אסיאג

ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות: "לא לאפשר לאסותא להתרחב"

ד"ר חזי לוי חושב שיש להגביל את בתי החולים הפרטיים, משום שהם "נוגסים ברפואה הציבורית, בעיקר בכוח אדם". את המשאבים שיתפנו הוא מבקש להפנות בעיקר לפריפריה

24.11.2010, 08:59 | מיקי פלד

מאז נפתח בית החולים החדש של אסותא בתל אביב, נשמעות למרחוק זעקות מנהלי בתי החולים הממשלתיים והציבוריים, בעיקר שיבא ואיכילוב, על הפגיעה הקשה בהם. ביה"ח אמנם לא נדרש לאישור הקמה ממשרד הבריאות, אך ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, ד"ר חזי לוי, רומז שבעתיד יתקשו מרכזים רפואיים פרטיים הרבה יותר בקבלת רישיונות חדשים. לוי אומר בקול את מה שעד עתה נלחש רק בחדרי חדרים: "כרגע לא צריך לאפשר לאסותא להמשיך ולהתרחב".

אסותא ודומיו פוגעים במערכת הציבורית?

"הרפואה הפרטית נוגסת ברפואה הציבורית, ללא ספק, בעיקר בכוח האדם. קיים סביב זה ויכוח גדול אם זה אתי או לא ועד כמה זה עומד ברוח התחייבותה של המדינה לספק שירותי רפואה שווים לכל האזרחים בנגישות סבירה. עמדתי האישית היא שהמדינה חייבת לקיים את הרפואה הציבורית ולשפר אותה. הרפואה הציבורית היא ערש הרפואה בארץ, היא בית הגידול של הרופאים, ועלינו להבטיח שהם יישארו בה".

 

שיח שיבטיח בריאות מערבית

הראיון עם לוי, לשעבר קצין רפואה ראשי בצה"ל, נערך יומיים לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה על קופות החולים, שמתח ביקורת מרומזת על רמת הפיקוח של משרד הבריאות. תגובת המשרד חשפה את חולשתו החוקית כרגולטור.

התחושה היא שלמשרד הבריאות אין שיניים.

"אני מכיר את התחושה. אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך ארגוני, שאחד מיעדיו הוא לחזק את מעמד המשרד כגורם המקצועי והמוסמך להוביל את המערכת. האם אנחנו עושים את זה היום מספיק טוב? יש מה לשפר, אבל אני חושב שאנחנו בנתיב הנכון. משרד הבריאות צריך להוביל את השיח כדי להבטיח רמת בריאות מערבית".

עד כמה זה אפשרי כאשר בסוף המילה האחרונה היא של האוצר?

"זה לא פשוט. האוצר הוא ריכוזי מאוד והוא מוביל תעדוף שבו מערכת הבריאות אינה נמצאת במקום שאנחנו חושבים שהיא צריכה להיות בו. המערכת סובלת באופן ברור מחסר במיטות. אנחנו נמצאים על 1.9 מיטות לאלף איש ו־86 עד 89 מחזורי אשפוז למיטה (מספר המאושפזים בשנה - מ"פ). זה מספר שאין לו אח ורע ב־OECD. הולך ומתפתח חסר ברופאים בכלל, במקצועות מיוחדים בפרט ובפריפריה בפרט ובפרט. המצב שם מביא לשבירת רוחו של חוק ביטוח בריאות ממלכתי. קשה לי לומר שלתושבי אופקים, נתיבות, אילת וחגורת העימות בגליל יש נגישות לשירותים כמו זאת של תושבי תל אביב.

"הדבר הזה עולה כסף. צריך להגיע למצב שבו רופא שוקל לקחת את משפחתו ולהתמחות בצפת, ורופא מומחה עוזב את הרפואה הפרטית במרכז בשביל עבודה בנהריה. אנחנו מנסים להבין איך מביאים רופאים במקצועות במצוקה (מרדימים, מומחים לפגים ומומחים לטיפול נמרץ - מ"פ) לפריפריה. ההסכם שהוסיף למקצועות האלה 0.7% לשכר, לא הרעיד את אמות הסיפים".

אז איך מתמרצים אותם?

"בכסף, במחקר, בהשתתפות בכנסים, במאמץ למצוא פתרון חינוכי ותעסוקתי לבני המשפחה. בסוף, גם זה כסף".

האוצר ידרוש שתעשה תעדוף.

"נכון, אבל גם בשביל תעדוף נכון צריך תקציבים, לטכנולוגיות, תשתיות, כוח אדם. אני לא יכול להביא רופאים שיבהו בקירות כי אין להם טכנולוגיה מתאימה. אם אנחנו רוצים להוסיף רופאים, ואנחנו חייבים, צריך לייצר מקומות עבודה וצריך משאבים".

כמה כסף צריך?

"המון. הגשנו תוכנית לתוספת כ־230–260 מיטות לשנה לשלוש השנים הקרובות. זה כולל תקני כוח אדם. מיטה פנימית עולה כ־1,600–1,700 שקל ליום, ומיטת טיפול נמרץ ופגים עולה יותר. התייעלנו מעבר לגבול היכולת.

"יש מצוקה אמיתית גם ברפואת הילדים, במיוחד בפגיות. יש 160 אלף לידות בשנה, מהן כ־8% פגים. היום אנחנו סוגרים כמעט בכל שבוע פגייה מחוסר מקום, ומפנים לבית חולים אחר. חסרים לנו יותר מ־50 מומחים לפגים ו־130 מיטות בטווח הקצר. צריך להשקיע בטווח הארוך מאות מיליוני שקלים".

ד"ר חזי לוי. "התייעלנו מעבר לגבול היכולת", צילום: גיא אסיאג ד"ר חזי לוי. "התייעלנו מעבר לגבול היכולת" | צילום: גיא אסיאג ד"ר חזי לוי. "התייעלנו מעבר לגבול היכולת", צילום: גיא אסיאג

אתגר בנגב

איך אתם מתכננים לספק שירותי רפואה בנגב עקב מעבר צה"ל?

"הצורך באשפוז וברפואת קהילה בטח יעלה משמעותית. סוכם שנעשה צפי של הצרכים ונתמחר אותם, ועם זה נלך לפורום בין־משרדי לביצוע".

רבים שואלים אם יוקם בית חולים בצומת להבים או שסורוקה יורחב.

"להבים לא על הפרק, זה נשמע גחמני. תראה מה קורה עם ביה"ח באשדוד. הרחבת סורוקה נראית לי יותר ישימה".

באוצר אמרו כי ב־2011–2012 יגדלו הוצאות הבריאות יותר מתחומים אחרים.

מביה"ח אסותא נמסר: "דברי ד"ר חזי לוי נגועים בניגוד עניינים ובחוסר היכרות עם בי"ח אסותא והשירותים, הציבוריים והפרטיים, שהוא מעניק למטופליו. ד"ר לוי ומנכ"ל משרדו מוזמנים לבוא לראות איך מביאים את העתיד לרפואה, תוך חיסכון במשאבים ציבוריים".

תגיות