אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צלחת מעופפת צילום: אנטולי מיכאלו

צלחת מעופפת

השף גורדון רמזי שותף בפאנל הקולינרי של סינגפור איירליינס, וז'ואל רובושון נאמן, כמובן, לאייר פראנס. לרגל מינוי שגב משה לשף של אל על, "כלכליסט" ממפה את הקשר בין השפים לארוחות בגובה 35 אלף רגל

24.11.2010, 12:16 | יסמין גיל

חברות התעופה בעולם מבינות כי הדרך ללבו של הלקוח, בעיקר העסקי - שמרבה לטוס, משלם הרבה ודורש שיפורים וגיוונים - עוברת גם דרך הקיבה. אך המשימה לשפר את החוויה הקולינרית בגובה 35 אלף רגל היא מאתגרת במיוחד, שכן מדובר במזון מוכן מראש, וכזה שאמור לענות על טעם רחב ככל האפשר.

אל על מינתה לאחרונה את שגב משה לשף הראשי של החברה, והארוחות החדשות שינהיג צפויות לעלות למטוסים בסוף השנה. בכך החברה הישראלית מצטרפת לחברות תעופה רבות בעולם, שמשתפות פעולה כבר שנים עם שפים מעוטרי כוכבי מישלן.

על השינויים הצפויים באל על אומר משה: "אנו עובדים על טעמים קצת יותר מיוחדים, אולם כאלה שאמורים לפנות לקהל רחב. אני לא מוכן, למשל, שייעשה שימוש באבקות מרק, ועל קינוחים שכוללים שמנת צמחית אני מעדיף לוותר".

קונגרס השפים

קונטיננטל מפעילה גוף שנקרא "קונגרס השפים", ובמסגרתו נפגשת קבוצה של שפים בינלאומיים כמה פעמים בשנה, כדי לבחון טרנדים חדשים בקולינריה ולגוון את התפריטים. ב־2006 החלה החברה לשתף פעולה בשוק הישראלי עם השפים חיים כהן ומיקה שרון ועם השף־קונדיטור ערן שוורצברד, כדי לשדרג את המנות בקו מתל אביב לניו יורק. "השפים ניסו לתת מענה לצרכים של נוסעים שחייבים מנות גלאט כשר. השף הבכיר של החברה, זיגפריד לאנג, טס לפה לבחון את הטעמים, וכך אנו משנים את התפריט בכל שנה", מסבירה מנהלת השיווק של קונטיננטל בישראל איריס לויט.

החברה מפעילה גוף שנקרא "קונגרס השפים", שמייעץ לה, צילום: יוסי צבקר החברה מפעילה גוף שנקרא "קונגרס השפים", שמייעץ לה | צילום: יוסי צבקר החברה מפעילה גוף שנקרא "קונגרס השפים", שמייעץ לה, צילום: יוסי צבקר

 

לופטהנזה הגרמנית חוגגת בימים אלה עשור להשקת פרויקט Star Chefs, שבמסגרתו שפים בינלאומיים יוצרים מנות שמוגשות במחלקות הראשונה והעסקים בטיסות ארוכות הטווח. כל תפריט, שמייצג את המטבח הייחודי של אותו שף, מוצע במשך חודשיים, וזאת כדי לאפשר לנוסעים הקבועים של החברה ליהנות מגיוון. בין השפים שנטלו חלק בפרויקט: דניאל בולו ממסעדת דניאל בניו יורק, תומאס קלר ממסעדת The French Laundry בקליפורניה שמתמחה במטבח המולקולרי, אן־סופי פיק ממסעדת Maison Pic בצרפת, נדיה סנטיני מ־Restaurante dal Pescatore בלומברדיה, וג'ון בש, יליד ניו אורלינס והבעלים של כמה מסעדות קריאוליות בעיר. בימים אלה מוצעות המנות של השף הבריטי מארק פוש, שחי ועבד במיורקה במשך 20 שנה ומציע מטבח בניחוח ספרדי.

גם סינגפור איירליינס מפעילה כבר יותר מעשור פאנל קולינריה בינלאומי שחברים בו 8 שפים, ובהם גם גורדון רמזי, אייקון המסעדנות והטלוויזיה, אלפרד פורטל ממסעדת גותהם בניו יורק וז'ורז' בלאן הצרפתי. קבוצת השפים המכובדת אף הוציאה ספר מתכונים המפרט את הארוחות של חברת התעופה, וההכנסות ממכירותיו בנמלי התעופה מועברים לצדקה.

השף גורדון רמזי הוא אחד מ-8 שפים שמייעצים לסינגפור איירליינס, צילום: MCT השף גורדון רמזי הוא אחד מ-8 שפים שמייעצים לסינגפור איירליינס | צילום: MCT השף גורדון רמזי הוא אחד מ-8 שפים שמייעצים לסינגפור איירליינס, צילום: MCT

 

אייר פראנס, כיאה לנציגת האומה שהביאה לעולם את המטבח החדש ואת דירוגי מישלן, מתייחסת ברצינות רבה לקולינריה כבר עשרות שנים. ב־1933, שנת היווסדה של החברה, הוגשה לנוסעים ארוחה בסלסילת קש שכללה כריכים, חצי בקבוק יין ושמפניה. ב־1946 דיילות החברה גויסו במלונות היוקרה של פריז. בשנות החמישים והשישים כבר החלו באייר פראנס לשתף פעולה עם שפים מוכרים, ובימים אלה מייעצים לחברה האבות המייסדים של המטבח הצרפתי המודרני — השפים ז'ואל רובושון, גיא מרטן וז'אק לה דיוולק.

השף ז השף ז'ואל רובושון הוא בין היועצים לאייר פראנס | צילום: אי פי אי השף ז

 

טעמים אותנטיים

עוד חברת תעופה שהבינה את הכוח שבקולינריה המקומית היא אליטליה, שהשיקה בדצמבר 2009 תוכנית שתסתיים בינואר 2011 ונקראת "להמריא עם טעמים איטלקיים אותנטיים". מטרת הפרויקט, בחסות ממשלתית, היא לקדם אזורים שונים בארץ המגף. היוזמה, שממנה נהנים נוסעי מחלקת העסקים בטיסות מאיטליה ליעדים מרכזיים בצפון אמריקה, החלה עם טעמי מחוז אברוצו, כצעד של סולידריות עם האזור שנפגע ברעידת האדמה באפריל 2009. בהמשך הוצעו ארוחות מהמחוזות מוליזה, ונטו, טוסקנה, לאציו, מארקה וסיציליה.

מנת פסטה במסגרת פרויקט הטעם האותנטי של אליטליה מנת פסטה במסגרת פרויקט הטעם האותנטי של אליטליה מנת פסטה במסגרת פרויקט הטעם האותנטי של אליטליה

דלתא איירליינס משתפת פעולה זה כמה שנים עם השפית מישל ברנסטין מהמסעדות Michy's ו־Sra. Martinez במיאמי. טורקיש איירליינס מציעה שף מעופף במחלקות ראשונה ועסקים, בקווים מאיסטנבול לניו יורק ולהונג קונג, שתפקידו לשדרג את המנות באוויר. גם אוסטריאן איירליינס מציעה במחלקות היוקרה בקווים הארוכים שלה שף מוטס, שמספק את הנגיעות הסופיות. ב־KLM חוגגים בחודשים אלה את פסטיבל הולנד, שבמסגרתו מוגשות לנוסעי היוקרה בטיסות הטרנס־אטלנטיות ארוחות של השף וילקו ברנדס ממסעדת De Nederlanden בהולנד.

מנת סלמון של שפית דלתא איירליינס, מישל ברנסטין מנת סלמון של שפית דלתא איירליינס, מישל ברנסטין מנת סלמון של שפית דלתא איירליינס, מישל ברנסטין

תגיות