אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך תגיעו מוכנים לשנות הפנסיה צילום: shutterstock

כך תגיעו מוכנים לשנות הפנסיה

הדור השני של החוסכים, בני 40 עד 60, הגיע לרווחה כלכלית מסוימת: העבודה יציבה, השכר גבוה מבעבר, וההוצאות על גידול הילדים והמשכנתה פוחתות. כלכליסט בדק מהם הכלים שבאמצעותם ניתן להשקיע בצורה חכמה יותר, כדי להגיע מוכנים אל שנות הפנסיה

28.11.2010, 15:28 | רימונה פרקש ברוך

המעגל השני של החיסכון, בין גיל 40 ל־60, הוא במרבית המקרים תקופת השיא של צבירת הכספים לפנסיה. "כלכליסט" מגיש מדריך לחוסך לפנסיה לגילאי 40 פלוס: איך ניתן להגדיל את החיסכון? על מה חשוב להקפיד כאשר בוחרים את הביטוחים הנכונים?

אצל חלק גדול מהחוסכים מתחילה הדאגה האמיתית לעתיד החיסכון הפנסיוני רק לאחר גיל 40. בגיל זה מתחיל להיעשות בדק הבית היסודי הבוחן מה נחסך עד עתה ומה צריך לעשות כדי לצבור כמה שיותר כסף לשנים ההולכות וקרובות של הפנסיה.

אלה הן גם שנים שבהן רבים הגיעו כבר לרווחה כלכלית מסוימת, המתבטאת ביציבות במקום עבודה ובמשכורת גבוהה יותר. גם ההוצאות משתנות: פחות כסף זורם לגידול הילדים, תשלום המשכנתה עוד מעט מסתיים, והרבה יותר כסף מוקדש להנאות החיים. רבים מרגישים שזהו הזמן לקצור את הפירות על השנים הרבות של העבודה הקשה.

ובכל זאת, רגע לפני הבזבוז הגדול כדאי להקדיש כמה רגעים למחשבה נוספת על העתיד. אם לא נעשה זאת אנחנו עלולים לגלות שהפער בין ההווה, שבו קיימת רווחה כלכלית, לבין העתיד המצפה לנו לאחר הפרישה לפנסיה, יהיה גדול מדי, חד מדי וכואב מדי.

 

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

 

איך ניתן להגדיל את החיסכון הפנסיוני?

 

משמעת עצמית: "כדי להתחיל לחסוך צריך קודם כל משמעת עצמית גבוהה, שנובעת מחינוך פיננסי נכון", אומר רונן טורם, מנכ"ל מגדל שוקי הון. "זה היה טבוע בדמם של הורינו, אבל כיום זה לא מובן מאליו. כל סכום שנצבר לאורך שנים - ואפילו נמוך יחסית - יכול להניב חיסכון יפה שיגדיל את רמת החיים בשנות הפנסיה. אפילו 1,000 שקל בחודש שאדם יחסוך במשך 25 שנה, עם תשואה של 5% בשנה, יכולים להוסיף עוד 600 אלף שקל לשנות הפנסיה. אם אותו חוסך יתחיל להשתמש בכסף כעבור 25 שנה באותם תנאים של 5% תשואה שנתית, הרי שבכל חודש הוא יוכל לקבל על אותם 1,000 שקל בחודש שהשקיע בעבר סכום של 3,000 שקל בחודש למשך עוד 25 שנה".

בחירת מוצרי השקעה משתלמים: "אחד המוצרים הכי רווחיים היום לחיסכון והשקעה הוא קרן השתלמות", אומר טורם. "מדובר במוצר עם יתרונות מיסויים אדירים, המאפשרים את משיכת הכסף אחרי תקופת זמן קצרה יחסית של שש שנים, עם פטור מלא ממס על הרווחים".

 

מנכ"ל מגדל קרנות נאמנות שגיא שטיין ממליץ על מוצר נוסף: הוראת קבע לקרן נאמנות. "בניגוד לכל נייר ערך אחר", הוא אומר, "בקרן נאמנות יש אפשרות לעשות הוראת קבע. יתרונות ההשקעה בקרן נאמנות הם קודם כל דמי ניהול מאוד שקופים, המשקיע יודע בדיוק כמה דמי ניהול ישלם, וכן עלויות עמלת קנייה ומכירה מאוד נמוכות. בכ־50% מהקרנות החברה המנהלת נושאת בעלויות אלה. יתרון נוסף הוא שבקרן נאמנות המשקיע משלם מס רק כאשר הוא קונה את הקרן ומוכר אותה".

בחירת אפיק המתאים לגיל החוסך וליחסו לסיכון: "ככל שהגיל של החוסך צעיר יותר, הוא יכול לבחור בקרן שהרכיב המנייתי או הקונצרני יהיה גבוה בה יותר ביחס לאפיקים סולידיים יותר, כמו אג"ח ממשלתיות", אומר טורם. "שאלה נוספת שמשקיע חייב לשאול את עצמו לפני שהוא בוחר באיזו קרן לחסוך, היא האם הוא יכול לבנות על הוראת קבע לטווח ארוך.

"מי שמתלבט אם לבחור בקרן עם שיעור מניות גבוה יותר צריך לבדוק עם עצמו אם הוא מספיק חזק כדי להישאר באותו מסלול גם כאשר יש ירידות שערים בשוק. מי שלא מספיק חזק לעשות זאת, עדיף שישקיע במסלול סולידי יותר, שכן יציאה בזמן משבר עלולה להניב הפסדים משמעותיים.

מחקרים מראים שבארה"ב, בין 1996 ל־2006 התשואה השנתית הממוצעת במדד ה־S&P היתה 8.1%. אבל מי שיצא מהשוק ל־20 יום איבד חצי מהתשואה השנתית ונותר עם 4%; מי שיצא לתקופה של חודש הוריד את התשואה השנתית ל־0%. לכן, מי שבוחר להשקיע באפיקים מסוכנים יותר צריך לוודא שהוא מסוגל לשמור על רצף ולא להיכנס לפאניקה".

ניצול הטבות מס על רווחי הון: לדברי סמנכ"ל השקעות במגדל ניהול תיקי השקעות, ליאב ברזילי, "מס הכנסה מתייחס לכל תשלום ריבית על אג"ח כרווח הון וגובה עליו מס מלא, גם אם בסוף השנה בעלי האיגרת מוכר אותה בהפסד. במקרה כזה הוא ייאלץ לפנות למס הכנסה כדי לקבל החזר. לכן ההמלצה למי שמבין היא לקנות אג"ח שיש להן תאריך תשלום ריבית רחוק ככל האפשר".

הימנעות מהשקעה מקבילה בנדל"ן ובאפיקים מסוכנים: "למרות הטרנד של השקעה בנדל"ן שמאפיין את השנים האחרונות", אומר טורם, "צריך לזכור שכאשר מחליטים להשקיע בנדל"ן לא ממש פותחים אופציה נוספת של השקעה, משום שחלק גדול מהאג"ח הקונצרניות והמניות מושפעות מנדל"ן. לכן, מי שמשקיע באפיקים מסוכנים יותר בשוק ההון ובמקביל משקיע בנדל"ן לא מקיים את אחד האלמנטים המרכזיים בהשקעות - פיזור סיכונים".

 

4 צעדים לבחירת הביטוחים המתאימים

 

1 חישוב ההוצאות המשפחתיות

"כדי לעשות תכנון פיננסי נבון בגיל 40 ומעלה צריך לעשות ניהול סיכונים מחושב", אומר ניסים ג'רבי, משנה למנכ"ל ומנהל מערך השקעות ותגמול בכירים במבטח סימון. "בשלב הראשון צריך להגדיר במונחים של היום את שיעור ההוצאות המשפחתיות, הן לצורך כיסוי ההוצאות השוטפות והן לצרכים עתידיים כמו סיוע לילדים בלימודים או רכישת דירה. בנוסף, יש להביא בחשבון את הכסף שהיית רוצה להוריש לילדך".

2 בדיקת מקורות ההכנסה

"הבדיקה צריכה להביא בחשבון מה יהיו מקורות ההכנסה של המשפחה במקרה של פטירה, במקרה של אובדן כושר עבודה או במקרה סיעודי. לצורך חישוב הצרכים יש להעמיד את הצרכים של אותה משפחה מול מקורות ההכנסה שיהיו לה במקרה של אירוע לא צפוי".

3 חישוב ההכנסה החסרה

כדי לחשב את הסכום שעליו צריך לעשות ביטוח אובדן כושר עבודה או ביטוח סיעודי, חשוב לבדוק מה גובה ההכנסה החודשית שתהיה חסרה לאותה משפחה כדי לחיות ברמת חיים קרובה לזו שהיתה רגילה אליה. לצורך כך יש להוסיף למשוואה הכנסות כמו תשלומים שונים מביטוח לאומי; הכנסה מביטוח סיעודי של מי שיש לו ביטוח כזה דרך קופת החולים; והוצאות חריגות הנדרשות לא פעם במקרה של מצב סיעודי או בריאותי בעייתי. לדברי ג'רבי, "ככל שעושים ביטוח סיעודי בגיל צעיר יותר כך העלויות זולות יותר, והפרמיה הזולה מובטחת לאורך כל ימי חייו של המבוטח".

כדי לדעת מהו גובה ביטוח החיים הנדרש, יש להפחית מההכנסה החודשית החסרה במקרה של פטירה את פנסיית השארים מהביטוח הלאומי, ואת הסכום המתקבל להפוך לסכום הוני. יש להכניס למשוואה צורך בכספים עתידיים, בהתחשב במספר הילדים ובגילם, למשל, בעלות גידולם עד גיל 24, בהתחשב בצרכים העתידיים של האלמן או האלמנה עד אחרית ימיהם, וכן הלאה. לדברי ג'רבי, "מרבית האוכלוסייה מבוטחת בביטוח חיים על סכומים זניחים ביותר, כ־250 אלף שקל בממוצע. ביטוח חיים בסכום של מיליון שקל יעלה למבוטח בן 40 שאינו מעשן 120 שקל בחודש. גם כאן, העלות זולה יותר ככל שהביטוח נעשה בגיל צעיר יותר".

4 ניצול הטבות מס על ביטוח חיים:

לדברי ג'רבי, "כל עוד הפרמיה החודשית על ביטוח חיים לא עולה על 405 שקל, המבוטח זכאי לקבל זיכוי מס של 25% על הפרמיה. כך, למשל, מבוטחת לא מעשנת בת 50 שמשלמת פרמיה חודשית של 210 שקל, תקבל החזר מס של 52.5 שקלים בחודש. הזיכוי תקף בפרמיות ששולמו לרכישת ביטוח חיים עבור היחיד ובן או בת הזוג, כולל ביטוח חיים במסגרת משכנתה". ג'רבי מוסיף כי במרבית המקרים ניתן לרכוש את הביטוח כחלק מההסדר הפנסיוני ולשלם את העלויות מתקציב ברוטו ולא מההכנסה נטו.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
לתגובה 10
הדרך שלך היא הדרך הבטוחה לשחיקה איטת אך רצחנית של החסכונות. פק"ם לא צמוד נותן אמנם הכנסה "בטוחה" אבל תמיד מתחת למדד המחירים לצרכן - מה שאומר שריאלית כספך נשחק בלי שאתה מרגיש. ובאשר ל "טייקונים" - אל דאגה ידידי, אתה משרת אותם היטב. כשאתה מפקיד פק"ם בבנק הפועלים, אתה מספק לגברת אריסון מקור מאוד זול של כסף שהיא משתמשת בו למתן הלוואות בריבית גבוהה. וזה בסדר, כך צריך להיות, רק אל תחשוב שזה שונה מכל השקעה אחרת שבעיניך משרתת את הטייקונים
יעקב  |  29.11.10
11.
כללית נכון,אבל מי יכול להגיד מה יהיה עוד 30 שנה? הרי כל העולם הולך לפשיטת רגל פנסיונית...
בגלל רמת הילודה הנמוכה כבר היום ברור שיש בעיה לשלם פנסיות בעוד כ 10 שנים בערך, וזה נכון לרוב העולם המערבי ואפילו בישראל בעיקר בגלל שרוב הילדים היום הם במגזרים בעייתיים חרדים וערבים שלא משתתפים מספיק בכח העבודה
אבי  |  28.11.10
9.
חיסכון לפנסיה - רק בפק"מ אישי בבנק מסחרי
אני חוסך לפנסיה אך ורק בפק"מ אישי בבנק מסחרי. בשום אופן איני חוסך באפיקים השונים במערכת החוץ בנקאית (חב' ביטוח/בתי בשקעות). דמי הניהול הגבוהים , חוסר הוודאות לגבי התשואה (התשואה אינה מובטחת כלל) והעובדה כי הכסף משרת את הטייקונים מבריחים כל אדם נורמאלי מניהול הפנסיה שלו בשוק ההון. אני מתמקח לבד עם הבנקים על ריביות גבוהות לטווחים ארוכים ומשלם רק 15% מס על רווחי הון בפק"מ או 20% רווחי הון על תוכניות חיסכון מדדיות. דמי הניהול כיום הם רצחניים !!!
אזרח מודאג  |  28.11.10
לכל התגובות