אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בועת ההייטק של הפלסטינים צילום: יואב גלאי

בועת ההייטק של הפלסטינים

בכל שנה מצטרפים לשוק העבודה בשטחים כ־2,000 מהנדסי מחשבים, אך הם נותרים מנותקים מהעולם

29.11.2010, 07:47 | דני רובינשטיין
עלות עבודתו של מהנדס תוכנה פלסטיני בכיר נעה בין 80 ל־300 דולר ליום, ובממוצע 172 דולר, בדומה לעלויות בסין ובירדן. בהודו עלותו של מהנדס תוכנה היא כ־300 דולר ליום, באוקראינה 230 דולר, בישראל ובאירופה 750 דולר ליום ובארה"ב 850 דולר ליום.

את הנתונים האלה ואחרים קיבץ למסמך אחד ניקולאס ווייט, ביוזמת כמה גופים ובהם ארגון הסיוע הבינלאומי מרסי קורפס, איגוד המסחר הבריטי לטכנולוגיה עילית ואגודות חברות טכנולוגיה ישראליות ופלסטיניות. אנשי הייטק פלסטינים וישראלים דנו בשבוע שעבר בתל אביב במשמעות הנתונים, בכנס שיזמה לשכת המסחר והתעשייה ישראל־פלסטין.

מאות מהנדסים צעירים עוזבים לחו"ל

הרשות הפלסטינית משקיעה מאמצים וכספים בעידוד השכלה טכנית ולימוד שפות, ו־11 אוניברסיטאות פלסטיניות המלמדות הנדסת תוכנה ומחשבים מכשירות מדי שנה כ־2,000 בוגרים. על רקע זה היה צפוי לראות ביקוש גדול של חברות מישראל ומהעולם למיקור־חוץ טכנולוגי זול ואמין ברשות הפלסטינית, אך בפועל רק מעטים נקלטים בתעשיית ההייטק הפלסטינית המתפתחת באטיות. מאות צעירים שהתמחו בטכנולוגיית המידע והתקשורת מוצאים את עצמם מובטלים, ורבים עוזבים לחו"ל.

הרוב מקרב כ־30 הפלסטינים שהשתתפו בכנס בשבוע שעבר הגיעו מרמאללה, שם מרוכזות החברות הפלסטיניות. הם ייצגו קרוב לוודאי את מרבית בתי התוכנה הפלסטיניים הגדולים, וגם לא מעט מהקטנים. בקרב כ־30 הישראלים בכנס לא היה אף נציג של החברות הגדולות. מרביתם היום אנשים העוסקים בתיווך, נציגי גופים שיש להם עניין בעידוד תעשיית המידע והתקשורת הפלסטינית.

מדוע החברות הישראליות הגדולות, המוציאות הון עתק על מיקור־חוץ ברחבי העולם, לא מנצלות את ההזדמנות לעבודה זולה קרוב לבית? אפשר לשאול זאת גם את החברות הגדולות ברחבי העולם. עד כה רק אינטל והמשרד הישראלי של סיסקו העבירו עבודות לרמאללה, בהיקף מצומצם.

הישועה תגיע מחברות ישראליות קטנות

התשובה המתבקשת היא שתעשיית ההייטק הפלסטינית קטנטנה וצעירה, ומתקשה להתחרות במדינות ענק כמו הודו, סין ומלזיה. מדינות אלה הן היעד המרכזי למיקור־חוץ של החברות הבינלאומיות הגדולות.

תשובות נוספות עשויות להיות חשש מאי־יציבות פוליטית בגדה ובעזה; הבידוד היחסי של השטחים הפלסטיניים; היעדר מודעות מספקת לסטנדרטים בינלאומיים של ניהול ואיכות; מחסור בהון להשקעות; והיעדר קשרים נחוצים בשווקים הבינלאומיים.

על הקשיים הללו מבקשים אנשי ההייטק הפלסטינים להתגבר. הם יודעים שבנסיבות הקיימות עליהם לחפש קשרים עם חברות קטנות יחסית, ובעיקר עם חברות ישראליות המתייחסות בחיוב למיקור־חוץ.

היתרון הגדול של תעשיית ההייטק, בהשוואה לאחרות, הוא שהיא נטולת גבולות: אין לה צורך לנסוע בכבישים, והמוצרים שלה לא יכולים להיתקע במחסומים. מאפיין זה, בשילוב עלות עבודה נמוכה ורמה מקצועית משתפרת, עשוי להבטיח עתיד טוב להייטק הפלסטיני, למרות המכשולים.

תגיות

42 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

41.
למה החברות הישראליות לא משקיעות בזה? ההסבר פשוט
מיקור חוץ צריך להיות זול, אמין ויציב ב - 50 השנים האחרונות הדבר היחיד שנשאר אמין ויציב אצל השכנים הפלסטינים הוא השנאה היוקדת לישראל רק לאחר הפרדה טוטאלית ב - 100% (כלומר, אף אחד לא עובר) ושקט של 10 שנים יהיה סיכוי למשהו...
הייטקיסט , רמת גן  |  29.11.10
38.
באירופה בישביל 750 דולר ליום לא תקבלו שירות!!!
היום מכונאי רכב בשוויץ שהיא גם אירופה דורש כ 120 פר"ש לשעת עבודה. אינסטלטור כ100 פר"ש לשעה עו"ד 250 עד 500 פר"ש לשעה ומהנדס תוכנה לא יתן שירות של פחות מ 200 פר"ש לשעת עבודה. מאיפה המחירים האלה? בישראל זה סביר 750 דולר לשעה. והרבה לא הבינו שהמהנדס לא מקבל את מלוא הסכום. יש הוצאות משרד ביטוחים סוציאלים הוצאות כלליות אבל בשוויץ בשביל הכסף הזה אף אחד לא יקום בבוקר. לכל המהנדסים שיהיה ליבריאות אני אשלם להם בכיף הם השקיעו לימודים וזמן. ידע זה כסף. מי שמקנא שילך ללמוד!!! יום טוב לכולם
מאיר , שוויץ  |  29.11.10
לכל התגובות