אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן המטבע: ישראל תידרש לצעדים נוספים לצינון הנדל"ן צילום: בלומברג

קרן המטבע: ישראל תידרש לצעדים נוספים לצינון הנדל"ן

בדו"ח הביניים מצטרפת להתנגדות ה-OECD לרכישות הדולרים: "יתרות המט"ח אינן אמצעי עיקרי לאיזון בין מטרות האינפלציה והתחרותיות"

29.11.2010, 12:14 | אמנון אטד ותומר אביטל

"אפשר שיידרשו צעדים לצינון שוק הדיור". כך כותבים חברי משלחת קרן המטבע הבינלאומית בדו"ח הביניים על כלכלת ישראל שמסרו היום (ב') לשר האוצר, יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר. את הדו"ח השנתי המלא על כלכלת ישראל תפרסם קרן המטבע בוושינגטון בתחילת השנה הבאה.

לדברי חברי הקרן, קצב האינפלציה במחירי הדיור אינו יכול להמשיך בלא הסיכון שייגרם: חוסר יציבות נרחב - בפרט במגזר הבנקאי. בין המהלכים האפשריים בתחום זה הם מונים שחרור נוסף של קרקעות, הקלות ברישוי, והפחתת הפטורים ממיסוי רווחי הון על הכנסה מדיור ושכירות.

נגד מדיניות המט"ח

בדו"ח מותחים חברי משלחת קרן המטבע ביקורת קשה על מדיניות מטבע החוץ של הנגיד סטנלי פישר: "התערבות נוספת בשוק המט"ח יכולה לסייע לשמור על תנאי שוק סדירים, אולם לאור העובדה שיתרות המט"ח, כמו ההפסדים הנגרמים מהחזקתן, נמצאים כבר ברמה משמעותית, ולאור העובדה ששימוש חד-צדדי מתמשך במכשיר זה מערער את אמינות משטר שער החליפין הנייד, אין הוא מתאים לשמש כאמצעי עיקרי לאיזון בין מטרות האינפלציה והתחרותיות".

חברי המשלחת מציינים כי ניתן לשקול הטלת מגבלות על תנועות הון, אך לדבריהם, כל שימוש בהן יהיה חייב להתמקד בהבטחת האפקטיביות שלהן נוכח הלחצים המתמידים, "וייתכן שקיימות אופציות טובות יותר".

עוד כותבים חברי המשלחת בדו"ח כי "על רקע עליית הציפיות לאינפלציה, הלחצים המתפתחים על כושר הייצור, והיחס הגבוה בין החוב הציבורי לתוצר, נחוצה מדיניות תקציבית מרסנת, אך יש לעשות זאת באופן שימזער את ההשפעה על התחרותיות", .

קיצוץ של 7 מיליארד שקל בתקציב

לדברי חברי משלחת הקרן, הקיצוץ בתקציב המדינה צריך להיות בשנה הבאה, ובשנים שלאחריה, גדול מהמתוכנן ב-1% תוצר (יותר מ-7 מיליארד שקל). זאת כדי לאפשר להקטין את הגירעון בתקציב בקצב מהיר יותר. בנוסף לצמצום ההוצאות, ייתכן שתידרש גם פעולה בתחום המסים העקיפים.

שטייניץ, צילום: אסף שילה, ישראל סאן שטייניץ | צילום: אסף שילה, ישראל סאן שטייניץ, צילום: אסף שילה, ישראל סאן

"תהליך זה", הם כותבים בדו"ח הביניים, "יאט את הגידול בביקושים, יפחית את לחצי האינפלציה, ובכך יאפשר עלייה אטית יותר בריבית בנק ישראל ממה שיידרש לולא כך. כתוצאה מכך יופחת הלחץ על התחזקות השקל". להערכתם, במהלך השנה הבאה צפויה עלייה נוספת של 0.75%-1% בריבית בנק ישראל וצמיחת המשק תואט לרמה של 3.5%, לפני שתשוב ותעלה בשנת 2012.

"אם המדיניות התקציבית תרוסן בהתאם להמלצות, ריבית הבנק המרכזי עשויה לעלות באופן משמעותי כפי שצפוי כעת", מציינים מחברי הדו"ח, "אך אם המדיניות לא תרוסן, תידרש העלאת ריבית מהירה יותר מהתחזיות - גם אם היא תבוא על חשבון התחרותיות - כדי לבלום את סכנת האינפלציה הגבוהה ולהימנע מהצורך לתקן את המצב מאוחר יותר".

על המלצות ועדת ששינסקי, כותבים אנשי קרן המטבע הבינלאומית כי "בחינה מחדש של המסים החלים על משאבים מתכלים, ובפרט גז טבעי, וקביעת הסדרים לגבי הוצאת הרווחים הוא ראוי. לדבריהם, אם יתגלה גז נוסף בהיקף גדול, יש להעביר את ההכנסות לקרן הון ממשלתית.

 

"הדברים הולכים טוב"

ראש המשלחת של הקרן, פיטר דויל, אמר במסיבת עיתונאים במשרד האוצר כי "המטרה של ישראל עכשיו היא 'לנהל הצלחה' היטב". דויל התייחס בנאומו גם להמלצות ועדת ששינסקי ואמר כי "אנו מעודדים את שר האוצר למצוא דרכים להעלות את שיעור המס על תגליות הגז והמס. במצב הנוכחי החלק שמגיע לממשלה הוא נמוך מאוד בהשוואה בינלאומית. אנו נשמח לסייע לכייל את מנגנוני המס, ולהמליץ כיצד להשתמש בתמלוגים הללו. כדאי להשתמש בכספים כדי לפרוע את החובות של המדינה, וכך יוכלו ליהנות ממנו הדורות הבאים".

"ההערכה הכללית שלנו היא שהדברים הולכים טוב", ציין דויל, "האבטלה נמוכה, והצמיחה עולה. אנו מבינים שזה לא קרה במקרה, אלא מדובר בתוצאה של מדיניות נחושה שנלקחה בזמן המשבר - כולל הורדת הריבית, וטיפול בגירעון.

"אנו גם מברכים על היוזמות שהרשויות נקטו לאחרונה: חוק בנק ישראל החדש, ההצטרפות ל-OECD, הכלל הפיסקאלי החדש להגדלת ההוצאה, והתקציב הדו שנתי".

"התקציב לשנתיים היה חדשני ואפשר מבט קדימה בזמן המשבר. אנחנו מדווחים למדינות אחרות על היתרונות ומציעים להן לאמץ את המודל הזה בקונטקסט שמתאים להן. אנחנו נלמד מכם כיצד לעשות זאת. כמו כן חשוב להמשיך לכסות את הגירעון, ולהעלות את הריבית".

דויל הוסיף כי "יש ראיות שהבנקים וחברות הביטוח יציבים - וזה הישג בסביבה הבינלאומית הנוכחית. המלצה חשובה שלנו היא לתאם את הפעילות בין הרגולטורים בבנק ישראל ובמשרד האוצר".

שטייניץ: הצלחה

שר האוצר שטייניץ ציין במפגש כי "המסר הכללי של הקרן הוא כי יש כאן בפירוש הצלחה, אך היא נושאת בחובה סיכונים ומחייבת זהירות. אנו רואים עין בעין את המדיניות הכלכלית של ישראל בתקופת המשבר שכללה גמישות לצד חשיבה ארוכת טווח".

בהמשך בירך נגיד בנק ישראל סטנלי פישר את דויל ואמר כי "השנה הקרן הגדירה את מצבנו באופן מדויק ומעניין. עברנו עכשיו את המיתון אך אנו צריכים להתמודד עם עולם מערבי שעוד לא יצא מהמשבר. זה מסבך את ההחלטות שלנו לגבי המדיניות התקציבית והמוניטרית. לאור מה שלמדנו כעת נצטרך להחליט אם לשנות את הכיוון שלנו במעט או להמשיך. אנו מבטיחים שנימנע משאננות ונמשיך לעבוד יחד כדי להבטיח את צמיחת המשק".

תגיות