אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כנגד כל הסיכויים

כנגד כל הסיכויים

רואי השחורות ציפו לקריסת הדולר אבל כוחו של המטבע האמריקני עוד במותניו

29.11.2010, 12:37 | גדעון בן נון

לא פעם אנו מופתעים ממהלך שוק, אשר הפוך לציפיות שקדמו לו. המהלכים הכה מפתיעים היו רבים בשנתיים האחרונות: מחירי המניות, הזהב, מחירי האג"ח או הדולר האמריקאי קפצו למרות התחזיות הפסימיות שחזו את נפילתם. לעומתם, שווקים כמו סין ורוסיה נפלו למרות התחזיות האופטימיות.

ההסבר לסיכויי הנפילה או לעליה של שוק מסויים הינו מורכב הרבה יותר מזה המתואר בסדר היום הציבורי, בכותרות השונות או בתחזיות של גופי ההשקעות הגדולים בעולם, להם יש אינטרס בכיוון כזה או אחר. ההסבר לכיוון הצפוי נמצא פעמים רבות במקום מרוחק מהקונצנסוס.

על פי הציפיה שהיתה רווחת, הדולר האמריקאי היה אמור ליפול. לעומת זאת, החודש הוא התחזק משמעותית, כאשר ביום שישי האחרון מדד הדולר המשקף סל דולר מול מטבעות המובילים - סיכם עליה של 6% בתוך שלושה שבועות, מאז ההכרזה על הרחבה כמותית נוספת על ידי ה'פד', בהיקף של 600 מיליארד דולרים.

סימני התאוששות בארה"ב

התחזקותו של הדולר נרשמה מהסיבות הנכונות: המשך סימני התאוששות בכלכלת ארה"ב. התוצר שם צמח ב-2.5% ברבעון השלישי של השנה. שיעור זה רחוק מיעד התוצר שהינו 4%, אך גבוה מקצב צמיחה של 1% בכלכלתה של אירופה. מרביתה של הצריכה הגיעה מפעילות צרכנית, כאשר הצרכן האמריקאי סיגל לו קצב צריכה המניע את הכלכלה, גם עם שיעור אבטלה המתקרב ל-10%. גם הפעילות בענפי המשק מעידה על התאוששות.

בשלב זה של סימני התאוששות, ארה"ב מקבלת זריקת עידוד משמעותית עם הרחבה כמותית. הפעולה מוסברת היטב ומעידה על שליטה במצב על ידי הבנק המרכזי, העומד בביקורת המגיעה מכיוונים רבים, מבית ומחוץ.

לעומתה של ארה"ב, משקל הנגד העיקרי לדולר, היורו, סובל מדשדוש ומגמגום של מובילי המדיניות. הבנק האירופי המרכזי לא יישם ההחלטות להרחבה ולסיוע לכלכלה, אשר התקבלו בעיצומו של משבר יוון במאי. הדבר הביא להתפרצות מחודשת של המשבר, הפעם מכיוונה של אירלנד. המגזין אקונומיסט מסביר השבוע באופן בהיר מדוע קיים סיכוי סביר לגלישה של המשבר אל חצי האי האיברי - ספרד. על רקע זה, אובדן האמון באיחוד וביכולתו להתקיים, מתחזק.

לאור המשבר הפיננסי, ההאטה הכלכלית המתאפיינת בדפלציה ובחולשה של הצרכן האירופי, גם העצמה הכלכלית של גרמניה לא מספיקה כדי לבנות את האמון בכלכלה ובמטבע האירופי. בתנאים אלה, העדיפות עוברת אל הדולר, המתחזק ב-7.5% ביחס ליורו, מאז השיא האחרון שהראה האחרון בתחילת החודש.

הסיפור הקוריאני

אל הסיפור הכלכלי התומך בדולר, מצטרף משתנה חיצוני: מתיחות בין שתי הקוריאות. מתיחות זו מסתירה מאחוריה הרבה את האינטרסים של המעצמות, בעיקר סין וארה"ב באיזור. ייתכן כי קוריאה אינה הסיפור האמיתי אלא דווקא הרצונות של סין בנוגע לטיוואן וליפן. אם אלו הם פני הדברים, הרי שנכונה לנו תקופה ממושכת של מתח גיאופוליטי. מקום נוסף הנמנה עם המקומות המועדים לכך הוא כמובן המזרח התיכון, איראן שהחלה להעשיר אורניום.

מתיחות גיאופוליטית ממשיכה לתמוך בדולר. כך היה וכך גם כנראה יהיה בעתיד, למרות שבשנים האחרונות נראה היה לרגע כי היורו יתפוס מקום על המשבצת של מטבע מפלט. משתנה חיצוני זה תמיד עשוי להצטרף אל המשוואה וליצור מומנטום נוסף לדולר.  

דוגמה לקבלת החלטות

המסקנה העיקרית העולה מהדברים היא כפולה. ראשית, נתוני הכלכלה הם הקובעים את ערכו של מטבע או כל שוק אחר. המגמות בטווח הבינוני-ארוך מושפעות מנתוני הבסיס של הכלכלה. לעומתן, ההשפעות קצרות הטווח יכולות לטשטש את הכיוון הבסיסי הנובע מהכלכלה, אולם עלינו להצמד אל ניתוח הבסיס.

שנית, יש לזכור כי לצד הניתוחים הכלכליים ישנו מרכיב גדול של אי ודאות אשר עשוי להכנס למשוואה ולהשפיע בצורה בולטת על ערכו של שוק מסויים. במידה מסויימת הם ניתנים לחיזוי עתידני.

נתוני הכלכלה בארה"ב יחד עם ההתחממות בקוריאה, מצטרפים לדוגמה מצויינת לאופן בו עלינו לקבל החלטות השקעה בכלל: להצמד לניתוח הכלכלי אך לדעת כי הבלתי צפוי תמיד יכול להכנס אל תוך המשחק.

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

תגיות