אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחזקים לביתם: כשדיירי הבניין עושים תמ"א 38 בעצמם צילום: יובל חן

מחזקים לביתם: כשדיירי הבניין עושים תמ"א 38 בעצמם

התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, תמ"א 38, נהפכה למקור רווח של מתווכים ויזמים. יש דיירים שרואים בה הזדמנות לשלשל לכיסם רווח נאה ממכירת דירות, לא סומכים על היזמים ומעריכים שיוכלו לקדם פרויקט כזה באופן עצמאי. "כלכליסט" חושף ארבעה פרויקטים שבהם המהפכה החיזוקית נשארת בבית

02.12.2010, 12:04 | דותן לוי

"על הציבור לפעול לחיזוק מבנים שלא נבנו על פי דרישות התקן", כך הגדיר משרד הפנים את תמ"א 38 - התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה תמורת זכויות בנייה. אלא שבפועל, אחריות התושבים על חיזוק המבנה ומעורבותם בתחום היטשטשה בעקבות כניסתם של חברות, יזמים ועורכי דין, שפשטו על הבניינים כמוצאי שלל רב. סירוב הדיירים ליוזמות אלו נבע לא פעם מחשש ממשך זמן הבנייה ומאמינות היזם. אך לעתים הסירוב נובע מתוך יוזמת הדיירים להוציא לפועל את הפרויקט בעצמם.

איל אוכמן, מנכ"ל חברת אגם שביט, יזם פעיל בתחום, סבור כי פשוט יותר לקדם את הפרויקט כשהדיירים הם היזמים. "ליזם, למשל, קשה יותר לקבל מימון לפרויקט מאשר לדיירים שהזכויות בבניין כבר רשומות על שמם". אוכמן פיתח מודל לניהול פרויקטים שבהם הדיירים הם היזמים, ואת נושא המימון הוא פתר כך שמלבד ההוצאות הראשוניות, מכירת הדירות תממן את המשך הפרויקט. עם זאת, בכל הקשור לניהול הוא מסייג את דבריו: "גם אם דיירי בניין יצליחו לקדם פרויקט כזה לבד, הם ישלמו שכר לימוד מאוד גבוה על ניהולו". "כלכליסט" חושף ארבעה בניינים שבהם הדיירים לקחו את הסיכון וגם את המושכות לידיהם, כדי לנהל את פרויקט החיזוק בעצמם.

 

חביבה רייך 5, גבעתיים

הכל התחיל כשדיירי הבניין החלו לקבל הצעות מיזמים, אלא שאיש לא ידע האם הן טובות ומספקות. "החלטנו לשבת עם אנשי מקצוע כדי להבין איזו תוכנית תענה על הצרכים שלנו", מספר גיא קרת, דייר בבניין. בתחילה התכנסו כל הדיירים לישיבה, ולאחר שהתקבלה הסכמתם נפתח חשבון בנק משותף, ובו הופקד הכסף שיכסה את ההוצאות הראשוניות של אנשי המקצוע וישמש גם כדמי רצינות לפרויקט. "בשלב הראשון ישבנו עם האדריכל יאיר זיק שהחל לבנות לנו מפרט מתאים, דיברנו על איכות החומרים, שלבי הביצוע והביקורות שיבוצעו בדרך. בקרוב נשכור גם מהנדס קונסטרוקציה מטעמנו", אומר קרת. לדבריו מדובר בהוצאה ראשונית של כ־70 אלף שקל שיממנו הדיירים, ואת הבנייה יממן כבר היזם שייבחר. קרת מעריך כי ההכנות המוקדמות של הדיירים יבואו לידי ביטוי במהירות שבה הפרויקט יקודם.

חביבה רייך 5, צילום: יובל חן חביבה רייך 5 | צילום: יובל חן חביבה רייך 5, צילום: יובל חן

שדרות יהודית 21, תל אביב

 

רעש אדמה קל שהתרחש לפני כשנה וחצי אותת לאלברט ניסני שהבניין שבו הוא מתגורר רחוק מלהיות חסין. "כל הבניין הזדעזע באותו אירוע, ומכיוון שהמשפחה שלי מחזיקה בשבע דירות מתוך 13 הדירות שבבניין החלטתי לקדם את הפרויקט בעצמי". לדבריו, כשהחל לקדם את הפרויקט נתקל בהתנגדות של אחד הדיירים המחזיק בשתי חנויות בחזית הבניין, "הוא מחזיק ב־40 מ"ר והציג דרישה בלתי הגיונית לקבל דירת מגורים. הבעיה היא שכדי להפוך את הפרויקט לכלכלי, חייבים להוסיף שתי קומות לבניין ולשם כך דרושה הסכמה של 100% מהדיירים", מספר ניסני. לדבריו, בכוונתו להמתין ולראות האם תעבור הצעת החוק של זבולון אורלב (הצעת חוק שאושרה בקריאה טרומית ותאפשר חיזוק הבניין ותוספת שתי קומות בהסכמה של 51% מהדיירים בלבד), אך גם אם לא, יחזק את המבנה ויוסיף קומה אחת כאשר הוא ישמש כיזם וישכור בעלי מקצוע. את מימון הפרויקט יבצע מהון עצמי וממימון של כ־6 מיליון שקל שקיבל מהבנק. להערכתו יוכל להוסיף 3–8 דירות, תלוי במספר הקומות ובגודל הדירות.  

 

שדרות יהודית, צילום: יובל חן שדרות יהודית | צילום: יובל חן שדרות יהודית, צילום: יובל חן

 

שלומציון 9, רמת גן

 

תשעת דיירי הבניין בשלומציון 9 ברמת גן מתגוררים בו ב־20 השנים האחרונות, ואין להם כל כוונות לעזוב. חלקם כבר לא צעירים ומתקשים לטפס במדרגות, כך שכאשר עלה הרעיון לחזק את המבנה ולהרוויח על הדרך תוספת של מעלית, היתה היענות של רוב הדיירים. שניים מהם החליטו לקחת את הרעיון רחוק יותר ולבצע את הפרויקט בעצמם. ישראל שבתאי, אחד מהדיירים היזמים, מספר כי בתחילה הציעו לכל דיירי הבניין להיכנס כשותפים לפרויקט, אך לבסוף נותרו רק שניים. "אנחנו נפעל בדיוק כמו יזמים אבל טוב יותר, כיוון שלשנינו אין כוונות לעזוב את הבניין בשנים הקרובות. אנחנו לא קבלן שמבצע את הפרויקט ונעלם. עם זאת, אנחנו לא עושים את זה לשם שמים, ברור שאנחנו רוצים להרוויח", הוא אומר. לדבריו, הדיירים לא עושים להם הנחות במחיר בגלל יחסי השכנות ודורשים מהם אותן דרישות שהיו דורשים מיזם. "יש לנו עורך דין מטעמנו ולהם יש את עורך הדין שמייצג אותם. בתחילת הדרך גם לקחנו הצעות נוספות מיזמים והוכחנו לדיירים שאנחנו נותנים להם יותר". את המימון לפרויקט בכוונתם להביא מהבית, כאשר ההשקעה הראשונית עומדת על 250–300 אלף שקל, ובסיום הפרויקט ישקלו האם להחזיק בחמש הדירות שיתווספו או למכור אותן. ומה יקרה כאשר יפגשו במעלית שכנים שיתלוננו על הבנייה? "אני מביא בחשבון שאנשים ינדנדו לי, אבל סומך על השותף שלי. הוא 'יקה' קפדן ומאמין שלא יהיה מקום לתלונות", הוא מסכם.

 

שלומיציון 9, צילום: יובל חן שלומיציון 9 | צילום: יובל חן שלומיציון 9, צילום: יובל חן

 

בן ציון ישראלי 7, גבעתיים

 

הבית שבו מתגוררת שרית שוברט נבנה על האדמה של סבה, ממייסדיי העיר גבעתיים, וטומן בחובו ערך סנטימנטלי רב והבטחה לאביה לשמור על הנכס בחזקת המשפחה. מדובר בבניין בן שתי קומות שמאוכלס על ידי שרית המתגוררת בקומה התחתונה, ואביה המתגורר בקומה העליונה. לדברי שוברט, כשניגשה לפרויקט כלל לא התכוונה לבצע אותו במסלול של תמ"א 38. "הכוונה הראשונית היתה להוסיף מעלית לאבי המתבגר ולנצל את זכויות הבנייה כדי להוסיף חדר נוסף", היא אומרת. אלא שכאשר ביקשו מהעירייה היתרי בנייה דרשו מהם תוספת של ממ"דים, וכך התרחב הפרויקט ועלותו זינקה מ־1.5 מיליון שקל ל־3.5 מיליון שקל. "כיוון שאנחנו מבצעים את הפרויקט עבור המשפחה, ללא כוונה למכור את הדירות, העלות היא משמעותית", היא מספרת. "הבנו שכדאי לנו לבנות דירה נוספת - דופלקס ודירת גג שתשתרע על הקומות השלישית והרביעית - שם תתגורר בעתיד בתי, שמכרה את דירתה כדי לסייע במימון הפרויקט". שוברט, שנהנית מכל רגע בניהול הפרויקט, אף שוקלת לבצע מיזמים דומים בהמשך.

בן ציון ישראל 7, צילום: יובל חן בן ציון ישראל 7 | צילום: יובל חן בן ציון ישראל 7, צילום: יובל חן

תגיות

32 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

32.
כמה טיפים ל- 26
1. כיום לא ניתן להוסיף יותר משליש שטח רצפה כולל בבניין בלי 100% מהדיירים. פחות משליש אפשר להוסיף עם רוב של 66%. התיקון של ח"כ אורלב עדיין לא אושר, אבל הוא בדרך. 2. האם יש מקלט בקומת העמודים? אם תתנגדי להצטרף לתמ"א לא תקבלי ממ"ד. אולי יצטרכו להשאיר עבורך את המקלט כפתרון מיגוני וכך תוכלי לפגוע בכלכליות הפרויקט (במטרה לבטלו) 3. את יכולה ללכת עם הפרויקט ולא להתנגד, אבל לעשות קצת שופינג בעצמך ולהביא יזם שמוכן לתת יותר ושבאמת מוכן לפתור בעיות. מבטיח לך שיש כאלה.
מגדלי הטלאי האלה עוד יקברו את כולנו  |  09.12.10
30.
בניה עצמית
רק כך ראוי. הגיע הזמןשבעלי נכסים לא יחפשו מתנות מיזמים- מאחר ואין מתנות חינם, ויוציאו מכיסם קדם מימון (בעזרת משכנתא או הלוואת גישור) כדי לבצע תכנית שבה הם ישלטו, ואת פירותיה הם עצמם יקצרו!!!קיימות דרכים שונות לעשייה זו- וכל אחת מתאימה ליזמיה, אין רצפטים, ואין ערובה שלא תתהיינה שגיאות, אבל מי שלא עושה- לא שוגה- וגם לא מרויח. יישר כח. הפתרון של תמא 38 מתאים לבתים שנבנו אחרי שנות השבעים- ולא לבניינים בודדים,ואף לא למבנים משנות החמישים המתפוררים בשל חמרי הבניה ואיכות הבניה בימי הצנע. תמא 38 אינה נותנת פתרון ראוי וארוך ארוך טווח להזדקנות והתבלות שכונות ישנות במרכזי הערים- שם פינוי ובינוי הנעשים בתכנון נכון ומדויק (ולאו דווקא מגדלים בני 40 קומות!!!!) מתאים יותר. בהצלחה לחלוצים!
ארמגדון , תל אביב  |  03.12.10
29.
תמ"א 38 - ממה צריך להיזהר
לבעלי נכסים בבנין ששוקלים לחזק את הבניין במסגרת תמ"א 38 – תמ"א 38 הינה תוכנית לחיזוק מבנים ישנים בפני רעידות אדמה שתמומש ע"י יזמים פרטיים שיקבלו בתמורה זכויות בניה תמ"א 38 נוצרה בשנים האחרונות בשל החשש שאם תתרחש רעידת אדמה גדולה במיוחד יקרסו מבנים רבים, במיוחד אלה שהוקמו לפני שנות ה – 80, מבנים שאינם עומדים בתקני עמידות בפני רעידות אדמה. אנשי מקצוע בתחום מביעים ביקורת על מימוש פרויקטים לפי תמ"א 38 מכיוון שהתוכנית מתייחסת למשל, כמו לבית "באוהאוס" שהוקם לפני 70 שנה כאל שיכון שהוקם לפני 30 שנה, וזאת מבלי להביא בחשבון את אופי המבנים, ובעיקר את גילם. המהנדס ישראל בן דור, המייעץ לעירית ת"א, אמר ב ראיון לעיתון בכתבה שפורסמה במאי 2010, ..."אלה שניסחו את התקן לא הביאו בחשבון את עקרון המידתיות אך גם לא קיבלו הנחיה מגורם מוסמך לקחת זאת בחשבון". לפי בן דור ..."התקינה חייבת להתחשב בסוגי המבנים ובגילם ומידת העמידות צריכה להיות מותאמת להם". עוד מוסיף בן דור ..."התקן הישראלי לחיזוק מבנים אינו מקצועי דיו". לעיתים בנין קטן נשאר אטרקטיבי מכיוון שתוכנן כקטן וזה הקסם שלו ושינוי עשוי לקלקל. צריך לבדוק עם מהנדס שהינו נטול אינטרס האם, עפ"י התקן הישראלי הנוכחי, ניתן לבצע למבנה חיזוק מתאים בפועל מכיוון שאין הצדקה לבקש שבנין בן 50, 60 או 70 שנה או יותר יהפוך להיות חדש וחזק מבלי להתחשב בגילו וביסודותיו המקוריים. המהנדס ישראל בן דור, המייעץ לעירית ת"א, אמר ב ראיון לעיתון בכתבה שפורסמה במאי 2010, ..."תמ"א 38 בבנין בן 60 שנה משול לניסיון להפוך בת 80 לבר רפאלי".... לפי אותה כתבה, התקן הנוכחי לא מתאים לבצע שינוי בבנין גדול במיוחד ואם לא ישנו את התקן ויביאו בחשבון מידתיות בחיזוק. בנוסף, האם אתם רוצים "מפלצת" שאתם יודעים איך אתם נכנסים אליה בתחילת השיפוץ אולם לא בטוח שאתם יודעים איך תצאו ממנה בסיום השיפוץ? לגבי חניות – כל רחוב ובנייניו נבנים כאשר נלקחים בחשבון מס' החניות ברחוב.יכנסו לרחוב הרבה רכבים נוספים.
משה , ירושלים  |  03.12.10
28.
26 תימכור עכשיו לפני שתבכה אח"כ
תמא 38 זה רעיון גרוע מאוד במיוחד לקומה אחרונה שיוצא פרייאר ענק, למעט במקרה של תוספת מעלית כמובן. אם כבר רק לעשות לבד: קומה אחרונה מקבל קצת יותר פיצוי. מישהו מהדיירים הוא המארגן שמקבל כמה עשרות אלפים על העבודה. המימון מהלוואות של הבנקים תמורת משכנתא על הנכסים העתידיים. את החלק הטכני כמובן עושים בעזרת מומחים. את הדירות משכירים או מוכרים ומחלקים בין הדיירים.
אלדד  |  03.12.10
לכל התגובות