אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אמזון הסירה את ויקיליקס משרתיה בעקבות לחץ פוליטי צילום: cc-by-sa-New Media Days

אמזון הסירה את ויקיליקס משרתיה בעקבות לחץ פוליטי

התקפות ההאקרים הובילו את אתר ההדלפות להעביר את פעילותו לשרתי אמזון, אבל הוא הוסר משם בעקבות מחאה מצד הסנאטור ג'ו ליברמן. בינתיים עבר ויקיליקס לפעול משרתים הנמצאים בשבדיה

02.12.2010, 10:02 | יוסי גורביץ

המצור על ויקיליקס נמשך: אתר ההדלפות נמצא תחת מתקפת האקרים בלתי פוסקת מתחילת השבוע, אז החל לפרסם את המסמכים הדיפלומטיים של ארצות הברית, והעביר את פעילותו לשרתי אמזון. אלא שאמזון הסירה אמש (ד') את ויקיליקס מהשרתים שלה, ובכך שיתקה זמנית את פעילותו. האתר חזר לפעולה כעבור כמה שעות, באמצעות שרתים המופעלים משבדיה.

על החלטתה של אמזון הודיעה לא החברה, אלא הסנאטור ג'ו ליברמן (עצמאי מקונטיקט), שמשמש כיו"ר הוועדה לבטחון המולדת בסנאט. עוזריו של הסנאטור, על פי הצהרתו, התקשרו לאמזון שוב ושוב ודרשו ממנה להסיר את ויקליקס. ליברמן אמר עוד כי הוא קורא לכל אתר המאחסן את פעילות ויקיליקס להפסיק לעשות זאת, אם כי דובריו הבהירו כי לא פנו בנושא לממשלת שבדיה.

כמו יוטיוב ושורה של אתרים אחרים, אמזון אינה מסננת את החומר שמועלה אליה, וכל אדם יכול להעלות אותו. עם זאת, היא מגיבה לתלונות ומסירה חומר על פי דרישה. לא ברור על בסיס איזה סעיף בתקנון שלה הסירה אמזון את התוכן של ויקיליקס: אמזון מסרה כי האתר "עבר על תנאי השימוש", מבלי לציין על איזה מהם, וסירבה להתייחס לנושא מעבר לכך.

החלטתה של אמזון גררה ביקורת נוקבת. ה-EFF, ארגון זכויות הגולשים הוותיק, מחה על כך שאמזון "פגעה בזכויותיהם של האמריקאים לגישה למידע, על פי התיקון הראשון לחוקה", והגדיר את פעולותיה "מאכזבות". הבלוג וואליוואג ציין כי למרות ש"הניו יורק טיימס" ו"הגרדיאן" שיתפו פעולה עם ויקיליקס בשורה של הדלפות, הרי שאמזון ממשיכה לראות בהם גם שותפי תוכן שלה, וממשיכה למכור אותם באמצעות חנות הקינדל שלה.

מעמדו החוקי של ויקיליקס בארצות הברית עדיין אינו ברור: שורה של פוליטיקאים יצאו בהצהרות קשות נגד אתר ההדלפות, ושרה פיילין, לשעבר מושלת אלסקה ומועמדת לסגנית הנשיאות, אף קראה לצוד את מנהיג האתר, ג'וליאן אסאנג', "כמו את בן לאדן". אלא שלפי שעה כלל לא ברור על איזה חוק אמריקאי עבר ויקיליקס, אם בכלל.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
יש פער עצום בין חופש ביטוי לבין גניבת מסמכים סודיים והפצתם לעיני כל
אף משטר דמוקרטי לא יוכל להתקיים אם לא יוכל לשמור על חלק מהמידע בסוד מהציבור הרחב. בשם חופש הביטוי התקשורת הישראלית גרמה להמון נזק בזמן מלחמת לבנון השנייה ועכשיו בשם חופש הביטוי ויקיליקס הורסת קשרים דיפלומטיים בין מדינות וגורמת לתככים לא נחוצים בין הפוליטיקאים. החשיפות האלה לא באמת משרתות אינטרס של מישהו חוץ משל האוייב...
03.12.10
5.
חייבים לצוד את הנבלה בכל מקום. לא לתת דקה של מנוחה
האיש הזה מסייע למשטרים החשוכים והאפלים שבעולם. מה שהוא אומר למעשה - אין הבדל בין טליבאן, איראן, צ. קוריאה והמערב. כולם אותו דבר. זה למעשה משמית כל קרקע מתחת למאבק של המערב בטרור האיסלמי החשוך. אם הם נלחמים כדי לכבוש את העולם ולהשליט את האיסלם על כולם, המערב נלחם למען החופש, האינדיבידואליזם והקידמה. מה שעושה האיש השפל הזה - הוא אומר - גם אנחנו חשוכים גם אנחנו שפלים (על הצד השני הוא עד עכיו לא אמר מילה).
אלי  |  02.12.10
4.
וויקיליקס הוא למעשה אנרכיה בתירוץ של חופש ביטוי
ויקיליקס זה אנרכיזם לשמו אשר נטפל רק לדמוקרטיות ומזיק להן הם מדליפים מסמכים בסיטונות בכל נושא ללא אבחנה, רוב המסמכים שהודלפו הם לא יותר מרכילות אבל חלקם אכן בעלי פוטנציאל לנזק. אם ההדלפות היו מסין, צפון קוריאה אירן וכד הייתי מבין, אבל להיטפל לדמוקרטיות הגדולות זו חכמה קטנה מאוד מאוד שפוגעת ביכולתם של הממשלים לתפקד וחושפת סודות שמסכנים את המשטרים הדמוקרטים ולא מועילה להם, זאת בניגוד למשטרים הרודניים שלא רק שאינם נפגעים אלא אף מרוויחים מזרימת המידע שחלקו סודי ומפגיעה בתפקוד וביחסים בין הדמוקרטיות. שמישהו יסביר מה כ"כ טוב בזה? זו גישה ילדותית של שחור ולבן שמתעלמת לחלוטין מהעובדה הבסיסית בחיים שלכל מעשה יש גם השלכות שליליות ומהעובדה שבהדלפות האלו רק צד אחד נפגע-הדמוקרטיות שקל יותר להתעסק עמן.
ריאליסט  |  02.12.10
לכל התגובות