אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויקיליקס. בשביל זה המציאו את האינטרנט צילום: אי אף פי

ויקיליקס. בשביל זה המציאו את האינטרנט

אתר ההדלפות חולל שערוריות לאורך השבוע, ובדרך סיפק את ההוכחה לכך שהרשת צריכה להישאר חופשית - כדי לחשוף ידיעות שלא היו מתגלות בדרך אחרת

04.12.2010, 12:07 | שי ענבל

בסוף שנות התשעים, כשהאינטרנט נכנס לשימוש בכל בית מערבי, היתה תחושה שהרשת מציגה תקווה לתקשורת חדשה ולעולם פתוח יותר. פרשנים ועיתונאים ראו באינטרנט את הכלי שישנה את הדרך שבה אנו צורכים מידע, וחזו שהכוח התקשורתי יעבור לידי הגולשים. אבל בסופו של יום, כלי התקשורת המסורתיים עדיין מובילים את השיח ברשת ומחוצה לה - מעיתוני הדפוס, דרך אתרי האינטרנט ועד למגזיני הטאבלטים העתידיים.

דוגמה מאלפת היא הבלוגים. בתחילה היה נדמה שאנו עומדים בפני עידן שבו כל אזרח נהפך לעיתונאי בהינף מקלדת. המציאות רחוקה מכך: מעטים הבלוגים שחושפים פרשיות ומפרסמים ידיעות בלעדיות משמעותיות. אלה שכן מגיעים להישגים, בדרך כלל מופעלים על ידי עיתונאים בעבר או בהווה.

לחלופין, בלוגים מצליחים לא תמיד נשארים עצמאיים - והדוגמה העדכנית ביותר לכך היא רכישת טק־קראנץ' על ידי AOL. נראה שרוב הבלוגים אינם יכולים להתקיים בלי העיתונות הממוסדת, שמספקת להם חומרים להגיב עליהם.

גם ברשתות החברתיות נתלתה לאחרונה תקווה דומה: רבים חזו שהן ייהפכו למקור אלטרנטיבי לחדשות ויחליפו את העיתונות המסורתית, שלא עומדת בקצב. אבל המציאות היא שבפייסבוק ובטוויטר, לפחות בינתיים, המקור העיקרי לחדשות הוא עדיין המדיה המסורתית, שזוכה לשיתופים ולהערות אישיות מהמשתמשים.

ג ג'וליאן אסאנג', מייסד ויקיליקס | צילום: רויטרס ג

רשת ללא מעצורים

איזה מזל שבין לבין מתחוללים אירועים שמזכירים לנו למה צריך בכלל את האינטרנט הזה: המהומות באיראן שזכו לביטוי דרך הטוויטר, פרשיית "סורקי הפורנו" של ה־TSA שנחשפה ביוטיוב, והמקרה התורן: תכתובות השגרירויות ומשרד החוץ של ארה"ב שנחשפו בוויקיליקס.

האתר, שרואה את עצמו ככלי תקשורת לכל דבר, נוסד ב־2007, ומאז הקמתו משמש כתובת למדליפים מכל העולם, שמספקים מידע פנימי על ארגונים, צבאות וממשלות. ויקיליקס אינו יודע מהם מקורותיו, והמידע שמגיע אליו מוצפן ומאובטח. האתר מתבסס על תרומות בלבד, ומוגדר כארגון ללא מטרות רווח.

בחשיפת המסמכים האחרונה הראה ויקיליקס כמה שארגונים כמותו, והאינטרנט בכלל - חשובים, ולו רק בגלל התהפכות היוצרות, שבהן התקשורת המסורתית היא שמתבססת על החומר האינטרנטי, ולא להפך.

 

האינטרנט הוא, בסופו של דבר, המקום היחיד שאינו מפוקח ואינו מוגבל, אינו נתון לצנזורה ומהווה את הבמה הנרחבת ביותר לחופש ביטוי מוחלט. הוא חסר היררכיה, מגבלות או מעצורים - עד לרמה כמעט כאוטית. אבל ככה אנחנו אוהבים אותו, וכך אנחנו צריכים שיישאר. כי רק האינטרנט יכול להצמיח ארגון כמו ויקיליקס.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ויקיליקס הוא למעשה אנרכיה המנצלת את חופש הביטוי לרעה
הם מדליפים מסמכים בסיטונות בכל נושא ללא אבחנה, רוב המסמכים שהודלפו הם לא יותר מרכילות אבל חלקם אכן בעלי פוטנציאל לנזק. אם ההדלפות היו מסין, צפון קוריאה אירן וכד הייתי מבין, אבל להיטפל לדמוקרטיות הגדולות זו חכמה קטנה מאוד מאוד שפוגעת ביכולתם של הממשלים לתפקד וחושפת סודות שמסכנים את המשטרים הדמוקרטים ולא מועילה להם בעוד שהמשטרים הרודניים לא רק שאינם נפגעים מכך אל אך מרוויחים מהפגיעה בתפקוד של הדמוקרטיות, במערכות היחסים בינהן ויותר מהכל מזרימת המידע החופשי שהיה צריך להשאר חסוי. כשמישהו יצליח להסביר לי איך כולנו מרוויחים מזה אני אהיה יותר רגוע, הדיבורים על חופש הביטוי במקרה זה הם מכבסת מילים שנועדה להכשיר התנהגות פרועה והרסנית.
ריאליסט  |  04.12.10
5.
טועה מגיב 3
שקיפות דווקא מלמדת על חוסנה של מדינה והמשטר שלה. ככל שלמדינה יש יותר מה להסתיר מאזרחיה מצבה פחות טוב. הבעיה היא שכל כך הרבה אזרחים מניחים שפוליטיקאים ופקידים עובדי מדינה יודעים יותר טוב. אני חושב שיש מקום לסודיות, כפי שישנם שיחות ונושאים שכל אחד מאיתנו לא היה רוצה לחשוף לעולם, כך גם תכתובות בין דיפלומטים. אבל יותר מדי מסמכים מסווגים בתור סודיים שלא זקוקים לסיווג כזה. זה נובע מהרצון של פקידים להסתיר את מעשיהם מעיני הציבור. זה דומה לחברה החרדית. החרדים מפחדים פחד מוות מלימודי ליבה, מטלוויזיה, מאינטרנט כי זה עלול לחשוף את הצעירים החרדים לעולם מושגים שונה וחדש. הפקידים הלא נבחרים מפחדים מחשיפה כי הם יצטרכו לענות על כמה שאלות מאוד לא נעימות מבחינתם. בשני המקרים מדובר בחולשה. אם הצעירים החרדים היו נחשפים לעולם החילוני ועדיין היו נשארים חרדים, ואם הפקידים היו פועלים כשהם יודעים שהציבור מפקח על עבודתם זה היה מעיד על חוסן.
.  |  04.12.10
4.
ויקיליקס חשף מידע סתמי ורכילותי
ויקיליקס חשף מידע סתמי ורכילותי. הם לא חשפו שום מידע אמיתי הנוגע לביטחון הלאומי של אף מדינה. כל המידע הינו סתמי, צהוב ורכילותי. במקרה והיו חושפים מידע מסווג באמת וכזה הנוגע לביטחון הלאומי של ארה"ב, האתר היה נעלם מהרשת ואיתו כל מפעיליו.
mj12  |  04.12.10
3.
הכל טוב ויפה חוץ מעובדה אחת.
אין ולא היו הדלפות ממדינות טוטליטריות. ודיווחים של אופוזיציה אירנית זה לא הדלפות מדיונים סודיים של ממשלת אירן. נוצר מצב, אם כן, שבעוד שדמוקרטיות סובלות מהדלפות שמחלישות את עמדתן ומעמידות את סודותיהן בפני אויביהן, כוחות השחור האמיתיים רק מתחזקים. ויקיליקס יכול להיות טוב בעולם שהוא כולו דמוקרטי. זה לא המצב ולכן כל ההצטדקויות לא משנות כלום.
אלון  |  04.12.10
לכל התגובות