אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בניגוד לאירופה, חברות רבות בישראל בנויות היטב להנפקה"

"בניגוד לאירופה, חברות רבות בישראל בנויות היטב להנפקה"

מנכ"ל קרן ההון סיכון אינטל קפיטל, שב-20 שנות פעילות השקיעה כמעט 10 מיליארד דולר, מאמין בתעשייה הישראלית ובונה על מהפכת הטלוויזיה החכמה: "ההשקעות בטלוויזיה ואינטראקטיב יגדלו, יש למכשירים האלה פוטנציאל אדיר לשנות את מה שיש לנו בסלון"

02.12.2010, 17:17 | אסף גלעד
ארווינד סודהאני, מנכ"ל אינטל קפיטל, העמיד על הבמה בטקס הפתיחה של הכנס השנתי בלוס אנג'לס 28 מנהלים. 28 מנהלים, על 28 אקזיטים של קרן ההון סיכון של אינטל בשנה האחרונה, בהם גם אקזיט ישראלי אחד: ג'ג'ה שנמכרה לטלפוניקה ב-207 מיליון דולר. מתוך המנהלים, 12 ביצעו הנפקה השנה.

"בשנת 2009 חשבו שהמערכת הכלכלית תתמוטט, היינו אז באמצעו של מיתון אמיתי. כבר אז, הבטחתי לכם שהעולם לא יבוא לקיצו, והחדשנות לא תסתיים רק בגלל העובדה שאנחנו חיים במיתון", אמר אז סודהאני, "השקענו גם כאשר העולם בחר להתרחק מהשקעות. המוח הממציא איננו שובת, ובשנת 2010 ראינו גידול בתחום הטכנולוגיה בכל העולם. החברות הציבוריות במגזר הטכנולוגי השיגו תוצאות מרהיבות: אורקל, גוגל, אפל, מיקרוסופט, IBM ואינטל, כולן מדווחות על רווחי שיא".

מיד לאחר מכן הכריז סודהאני על השקעה של 77 מיליון דולר ב-18 סטארט-אפים השוכנים במקומות שונים בעולם. מההשקעה תיהנה גם חברת אנוביט הישראלית, שפיתחה אלגוריתם לאחסון פלאש. מאז 1991 השקיעה אינטל קפיטל 9.7 מיליארד דולר ב-1,100 חברות, 450 מהן יצאו לאקזיט.

לפי אתר המחקר IVC, אינטל קפיטל מכרה בישראל מכרה 39 חברות, סגרה 22, והיא עודנה מושקעת ב-21 חברות. השנה היא הובילה את השקעת הענק בחברת אנוביט, והובילה עבורה סבב גיוס של 32 מיליון דולר. מלבד זאת הובילה אינטל קפיטל ארבע השקעות המשך: באירוסקאוט (אוקטובר), לוסיד לוג'יקס (מארס), Wisair (ינואר), וזנד (מאי). ל"כלכליסט" נודע כי בקרן בוחנים השקעה דווקא בחברות ישראליות שאינן קשורות לתחומי הליבה שלה, וכי שתי חברות בתחום המדיה הדיגיטלית והאינטרנט מנהלות כעת משא ומתן בנושא.

סודהאני. "הגדלת הקרן? הכל תלוי בחברות שיבואו לבקש השקעה" סודהאני. "הגדלת הקרן? הכל תלוי בחברות שיבואו לבקש השקעה" סודהאני. "הגדלת הקרן? הכל תלוי בחברות שיבואו לבקש השקעה"

"החברות הישראליות מוכיחות את עצמן כבר שנים רבות"

בראיון ל"כלכליסט" אמר סודהאני כי אינטל קפיטל היא אחת מקרנות ההון סיכון המובילות כיום במונחים של החזר למשקיעים. "איננו חושפים את ההחזרים שלנו, אבל אנחנו נמצאים באחוזונים הגבוהים ביחס לקהילת ההון סיכון בעולם במרבית השנים שפעלנו בהן".

שנת 2010 היתה שנת שיא עבור אינטל, האם תגדילו בעקבות כך את ההשקעה בסטארטאפים?

סודהאני: "אין לנו תכנית להגדלת הקרן שלנו. הכל תלוי בחברות שיבואו אלינו לבקש השקעה, בשווי שלהן ובהחלטה שלנו האם להשקיע בהן. אין לנו הקצאה מראש של כסף לקרן: אם שווי החברות יעלה, נשקיע בפחות חברות. באופן כללי אנחנו ממשיכים להשקיע במדינות שהצמיחה בהן גבוהה ושמוציאות מתוכן טכנולוגיות חדשניות. בהולנד, למשל, לא השקענו כמעט. אחת החברות המרכזיות בהן אנו משקיעים היום, Layar, היא השקעה ראשונה שם מזה שנים רבות".

אתם רואים עלייה בשווי של חברות סטארט-אפ?
"מתקשה לראות חברות מערביות משקיעות במזרח", צילום: בלומברג "מתקשה לראות חברות מערביות משקיעות במזרח" | צילום: בלומברג "מתקשה לראות חברות מערביות משקיעות במזרח", צילום: בלומברג

"בהחלט. הירידה בשווים התייצבה בין 2008 ל- 2009, ומאז השווים עולים. בשנת 2009 עשינו בעיקר השקעות המשך, והשקענו פחות בחברות חדשות."

 

עושה רושם שחזרתם להשקעות חדשות בחברות ישראליות.

"החברות הישראליות מוכיחות את עצמן בקרן שלנו כבר שנים רבות. ביחס לחברות שאני רואה באירופה, שם התיאבון להשקעה הוא נמוך באופן כללי, חברות רבות בישראל בנויות היטב לקראת הנפקה".

אומרים ששוק ההנפקות טרם נפתח, איך אתה רואה זאת?

"הוא פורח בקוריאה, טיוואן והודו, שם מונפקות חברות אסיאתיות. אני מתקשה לראות חברות מערביות יוצאות להנפקה במזרח. אבל קיימות בורסות חדשות באירופה, כמו הבורסה בפולין, שמוכיחות איתנוּת. הבורסה בניו יורק והנאסד"ק הם עדיין שווקים שאליהם יש לחבור, יש שם נסיון רב והבנה רבה של חברות טכנולוגיות".

ואילו סוגים של חברות אתם מחפשים כיום?

"ההשקעות בתחום הטלוויזיה והאינטרקטיב ילכו ויגדלו מבחינתנו. אינטל מביאה מהצד שלה את יכולות המחשוב, והטלוויזיה הדיגיטלית תביא למשתמשים מהפכה שתסייע להם לצפות במה שהם רוצים, יש לזה פוטנציאל אדיר לשנות את מה שיש לנו בסלון הבית".

"מרגישים נוח יותר להיכנס בשלבים המאוחרים"

אחד מהשחקנים המרכזיים שמאחורי סבב ההשקעה הגדול באנוביט הישראלית הוא אורי ארזי, מנהל הפעילות של אינטל קפיטל בישראל.

"אנחנו בקשר עם אנוביט כבר כמה שנים", אומר ארזי ל'כלכליסט", "אנחנו מכירים היטב את אודי וינשטיין, עוד מההשקעה הקודמת שלנו ב'ליבית' (שנמכרה לטקסס אינסטרומנטס- א"ג), ואת אריאל מייסלוס, ממייסדי פסעבה (שנמכרה ל PMC סיירה - א"ג), שהיתה אקזיט משמעותי עבור אינטל קפיטל. יום אחד אריאל הופיע אצלי מיד לאחר שסיים את פעילותו בחברת פודינג שהקים. החלטנו ללכת איתו ולבדוק את ההשקעה בחברה".

בעבר אמרתם שתשקיעו בישראל בחברות בשלב בוגר יחסית, ההשקעה באנוביט מוכיחה את זה 

"אנחנו יכולים להשקיע בחברות בכל השלבים, אמנם, אבל מעדיפים לראות חברות בשלבים מתקדמים באופן יחסי. בישראל יש הרבה קרנות שיכולות להכנס בשלבים המוקדמים עם השקעות קטנות, של פחות מ-10 מיליון דולר ולקבל תמורתן רבע מהמניות בחברה. אנחנו מרגישים נוח יותר להיכנס בשלבים המאוחרים, כיוון שאנחנו נבדלים מקרן רגילה בהון הרב שאנחנו יכולים להשקיע בחברה".

תגיות