אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאות מיליוני שקלים יידרשו לשיקום פארק הכרמל צילום: אלעד גרשגורן

מאות מיליוני שקלים יידרשו לשיקום פארק הכרמל

מיליון שקל לפחות יעלה שיקום יערות הכרמל שבהם נשרפו מיליוני עצים. לדברי יו"ר קק"ל אפי שטנצלר "התסריט האופטימי ביותר הוא עשרות שנים". קק"ל תישא בנטל השיקום, כמו בשריפות קודמות, המתחיל ב־4,000 שקל לדונם

05.12.2010, 07:02 | רויטל חובל

קרוב ל־40 אלף דונם, 1,000 מעלות צלזיוס, 4 מיליון עצים עולים באש, 50 שנות שיקום, 160 מיליון שקל: האחריות על השיקום תיפול על קרן קיימת לישראל (קק"ל), שפועלת כבר יותר מ־100 שנה כחברה פרטית לייער את ישראל ולהכשיר קרקעות "בשם העם היהודי", כפי שנכתב באתר החברה. תקציב הקרן הקיימת מגיע בעיקר מהכנסות ממכירת קרקעות שמינהל מקרקעי ישראל משווק עבורה, וכן מתרומות.

בקק"ל מבקשים לומר כי עוד מוקדם לאמוד את היקף הנזקים שגרמה שריפת הענק המשתוללת מאז יום חמישי לחורש יערות הכרמל. עם זאת, כבר ברור כי מדובר בנזק האקולוגי הגדול ביותר שידעה ישראל.

יו"ר קק"ל אפי שטנצלר הגדיר את השריפה כ"טרור אקולוגי" וציין כי הליך שיקום החורש צפוי לארוך עשרות שנים. בקק"ל למודי ניסיון בתחום זה, אחרי שורה של שריפות שפקדו את אזור הכרמל בשנים האחרונות. אזור פארק הכרמל הכולל פארק לאומי, שמורת טבע ויערות, ידע שתי שריפות ענק — בשנת 1998 (7,000 דונם) ובשנת 2005 (3,000 דונם). גם במהלך מלחמת לבנון השנייה ידע אזור הכרמל נזקי דליקות. אך הפעם ספג הפארק את המכה הקשה ביותר.

"חלק מהחורשים הטבעיים ישתקמו באופן עצמאי, ואחרי הגשם הראשון נוכל לראות שדות של נקודות ירוקות. העצים שנשרפו בחלקם התחתון יוכלו להתגבר ולחיות; חלק מהעצים הקיימים עמדו בגבורה באש אך לצערנו לא ימשיכו לחיות", אמר שטנצלר.

"מה שנשרף עד תום נצטרך לכרות ולנטוע מחדש. ניתן לשקם, למדנו ממלחמת לבנון, כמו שניתן לראות ביערות ביריה. אך התסריט האופטימי ביותר הוא עשרות שנים". עקב השריפה הודיע יו"ר קק"ל על הפיכת ט"ו בשבט השנה לשבוע ט"ו בשבט.

כמו בשריפות קודמות, עלות השיקום הוטלה בעיקר על קק"ל. במשרד האוצר מוכנים לסייע במימון, אך מציינים כי בכל הנוגע לשיקום הטבע, האחריות היא על קק"ל וסביר שהממשלה תסייע בפיצוי תושבים שבתיהם נשרפו. עם זאת, את השתילים יש להזמין כשנתיים מראש, ולכן מדובר בהליך ארוך לשיקום שצפוי להימשך עשרות שנים.

בשנים האחרונות קיבלה קק"ל הכנסות בסכומים של 500–800 מיליון שקל בשנה. ב־2010 הקצתה קק"ל כ־13.5 מיליון שקל למלחמה באש ביערות ובשטחים הפתוחים, המהווים כ־14.5% מתקציב הייעור השנתי.

מלבד אזור הכרמל, בשנה האחרונה נשרפו בחודשי הקיץ עשרות אלפי דונמים בשמורות הטבע שברמת הגולן, בין השאר בשמורת גמלא. ריבוי השריפות העלה חשש בדבר היכולת המוגבלת של ישראל להתמודד עם שריפות בסדרי גודל כאלה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
למרות הכאב עלינו להבין שהטבע אינו צריך את האדם אולי אנחנו צריכים אותו!!!
ברוב שמורות הטבע בעולם ופה בארה"ב בפרט שרפות ענק קורות כמעט מדי כמה שנים חלקן ידי אדם וחלקן מכות ברק. נשרפים עשרות אלפי דונמים של עצים וחורש טבעי. למרות שזה ישמע אבסורד, שרפות אלו דווקא מועילות לטבע, אולי לא לנו לאדם שהשתלט על האזור אך לאדמה זה בהחלט חשוב. זהו תהליך התחדשות כלל אזורי. הרשות המקומית אינה מורידה אפילו את העצים שנשרפו אלא אם הם מסכנים את הסובבים, פשוט נותנים לטבע לעשות את שלו, הוא עשה זאת הרבה לפני קיומנו וגם עכשיו. המראה של יער או חורש שרוף אולי אינו המראה האידיאלי אך עלינו להתערב פחות בטבע ובכך רק נסייע לו. נטיעת עצים חדשים רק מזרזת תהליך שבא בטבעיות בכל מקום בעולם ועולה אך ורק אורך רוח.
הניחו לטבע לעשות את שלו , לוס אנג'לס  |  05.12.10