אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

רשות ניירות ערך: דיווח על מאגרי גז ונפט יעשה לפי המודל הבינלאומי PRMS

לפי המודל, ידווחו שותפויות החיפושים על הרזרבות והמשאבים על פי רמת הפרוייקט והתקדמות הקידוח. עו"ד שיראל גוטמן: "מצאנו חוסר אחידות בדיווחים; חלק בכלל לא מנמקים איך הגיעו למסקנות שהם מציגים בדיווחים"

06.12.2010, 10:26 | ליאור גוטמן

רשות ניירות ערך הציגה היום (ב') את טיוטת הנחיות הרשות לתאגידי הגז והנפט. עיון בכללי הדיווח החדשים מעלה שהרזרבות והמשאבים יוגדרו ביחס למודלים בינלאומיים, יופעלו אמצעי בקרה על הדיווח ויעשה שימוש באנשי מקצוע בלתי תלויים מהארץ ומחו"ל כדי לאמת את הדיווחים שמועברים למשקיעים.

ברשות מסבירים שהטיוטה שמוצגת היא חלק מפרויקט נרחב של מחלקת התאגידים של הרשות לניירות ערך שבא להנחות כללי דיווח אחידים בתחום חיפושי הגז והנפט.

למצגת המלאה על כללי הדיווח החדשים לחצו כאן

עו"ד שיראל גוטמן, מנהלת מח' תאגידים ברשות מספרת שבשנתיים האחרונות נלמדו הכשלים בתחום וזוהה שיש בעיה בתחום הדיווחים של חברות הנפט והגז. "לדעתנו היה צורך ליצור גילוי ענפי של התחום. נפגשנו עם רגולטורים בעולם, משרד התשתיות, גיאולוגים ובכירים בתחום, בעיקר כיוון שהתחום מרכז פעילות רבה", אמרה.

לדבריה, מאז גילויי מאגרי "תמר" ו"דלית" (תחילת 2009) חלה התעוררות רבה בגיוסי ההון, ומתחילת השנה גויסו בענף הגז והנפט 985 מיליון שקל, זאת לעומת 619 מיליון שקל שגויסו בתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בסכום כסף שמהווה כ-10% מהיקף גיוס ההון. מחזורי המסחר בתחום גדלו ל-30% בממוצע ובימים מסויימים זה עלה ל-40% ויותר. עם זאת, במקביל לא נרשמה הפעילות של הגופים המוסדיים קטנה מאוד בשנים האחרונות, מה שהוביל ליצירת כללי דיווח חדשים עבור כל החברות שפועלות בתחום.

מודל PRMS

ההנחייה הראשונה של הרשות היא ליצור כללי דיווח בהתאם למודל ה-PRMS (PETROLIUM MANAGMENT  SYSTEM) שהיא שיטה שמקובלת במקומות שונים בעולם, ובכללם אוסטרליה, אנגליה, ארה"ב וקנדה. מאגר נפט או גז ידווח ביחס לרמת הפרויקט והתקדמות הקידוח - האם מדובר ברישיון הקידוח, בקידוח בפועל או ברזרבות. באמצעות מודל זה מגדירים רזרבות ומשאבים ברישיון או קידוח מסוים.

לפי המודל יינתן דיווח למשקיעים:

  • לפני שלב הקידוח
  • בשלב הקידוח (דיווח מיידי)
  • אחרי הקידוח (רזרבות / משאבים מותנים)

לפני החלטת קידוח יינתן גילוי למשקיעים על תוכניות העבודה, ועם החלטת הקידוח ידווחו החברות על הנימוקים, לוחות הזמנים והתקציב המשוער לקידוח.

במהלך הקידוח יימסרו הודעות רק במקרים הבאים: גילוי סימני נפט, תקלה/עיכוב משמעותי, קידוח יבש, נטישת באר, מבחני הפקה – הודעה על מבחנים, הודעה על תגלית, הודעה על סיום מבחני הפקה ובנקודת 60 יום – דוח הערכת משאבים מותנים/רזרבות.

 

ברשות מסבירים שמצאו חוסר אחידות בולט בין דיווחי החברות ביחס לכמויות הגז או הנפט שנמצאים לכאורה רישיון מסוים. "חלק מהחברות לא דיווחו כלל, חלק דיווחו על פי מודלים שהם החליטו עליהם, יש כאלה שמדווחים על פי מודלים מקובלים אבל לא מנמקים איך ולמה הם הגיעו לתוצאה שמוצגת ויש מעטים שפועלים על פי כללי הדיווח המקובלים בעולם", אמרה גוטמן.

כדי להתמודד עם סובייקטיביות הנתונים מורה הרשות ניירות ערך לאשש את הדיווחים באמצעות אנשי מקצוע בלתי תלויים. בנוסף, המעריכים של גודל המאגר לא יהיו תלוים בתאגיד. כללים נוספים של הרשות כוללים את עריכת הדו"ח על פי מתודולוגיות מקובלות, גילוי פרמטרים כמותיים ואיכותיים ששימשו את הגורם המדווח טרם בישר על מאגר אנרגיה ומתן הצהרת הנהלה לעניין נאותות תהליך הערכות המשאבים.

 

הכללים החדשים יחולו כבר בדו"חות הרבעוניים הקרובים. בשבועות הקרובים תקבל הרשות הערות מכל החברות בנוגע לטיוטה שפורסמה. הערות הציבור כמו גם שימוע שיעשה בנידון יתבצע עד סוף השנה, ולאחר מכן הטיוטה תאושר ברשות לניירות ערך ותהפוך לכללי חובה.

גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה אמר בתגובה ליוזמת רשות ני"ע כי "אני מברך את הרשות על פועלה למקצוע וסטנדרטיזציה של הדיווחים בתחום, תוך הגברת השקיפות. דלק אנרגיה תלמד את ההנחיות החדשות ותעביר את הערותיה".

תגיות