אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": קרנות היתר מראות ביצועים טובים מכל השאר צילום: shutterstock

בדיקת "כלכליסט": קרנות היתר מראות ביצועים טובים מכל השאר

קרנות היתר הניבו יותר מ־100% תשואה במצטבר בשנתיים האחרונות. המצטיינת: אלטשולר שחם נבחרת יתר עם תשואה 223% של בתקופה זו

06.12.2010, 21:17 | אלינור ארבל וצוות IFO

כאשר בוחנים את גרף מדדי המניות בישראל מתחילת השנה, קשה שלא להתרשם מהעלייה החדה במדד מניות היתר. בהשוואה למדדים הגדולים בשוק (ת"א־100, ת"א־25 ות"א־75), מדד יתר־ת"א הצליח להשיג בממוצע את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה - כ־17%. עוד יותר מרשימה היא תשואת קרנות היתר, שהניבו למשקיעיהן יותר מ־100% במצטבר בשנתיים האחרונות.

אך עולמן של מניות היתר, הכולל למעשה את כל המניות הנסחרות בבורסה שאינן בין 100 המניות הגדולות (במונחי שווי שוק), רווי בסיכונים. שפע של חברות קטנות מתחומים שונים, והנפקות בשלל רמות סיכון, הופכים אותו לג'ונגל למבינים בלבד. עבור מנהלי קרנות הנאמנות בתחום זה מלאכת בחירת המניות והרכבת הפורטפוליו קשה במיוחד, כאשר חלקם מצליח להכות את מדד הייחוס ולהצדיק את עמלותיו הגבוהות, וחלקם לא במיוחד.

נכסים של מיליארד שקל

לאור הישגי מדד היתר החלטנו להציץ לתוך תיקי ההשקעות של הקרנות, ולבחון מי מהן הצליחה בשוק היתר. בישראל פועלות כיום 15 קרנות נאמנות המשקיעות במניות היתר, כאשר לצדן פועלות תעודות הסל העוקבות אחר מדד היתר, ומאלצות את מנהלי הקרנות לספק ביצועים עודפים. בתקופה האחרונה הראו המשקיעים התעניינות גוברת בקרנות אלו: על פי הנתונים של מורנינגסטאר, כ־150 מיליון שקל גויסו ב־2009 על ידי הקרנות, זאת לאחר שסכום דומה נפדה מהן שנה קודם, בעקבות המיתון הכלכלי. מתחילת השנה צמח סכום הנכסים המנוהלים בכל 15 הקרנות בכ־300 מיליון שקל וכיום הן מנהלות יחד יותר ממיליארד שקל. מעניין לראות כי בתחילת 2009 ניהלו כל קרנות היתר סכום כולל של כ־200 מיליון שקל בלבד, כך שהצמיחה בתחום זה אכן משמעותית מאוד.

מבחינת גיוסים בשנה האחרונה, קרן ילין לפידות יתר היא המובילה בקטגוריה, עם גיוסים של כ־72 מיליון שקל, ואחריה קרן אפסילון יתר עם גיוס של כ־53 מיליון שקל. שתי הקרנות גם מובילות בתשואות מתחילת השנה - 30.2% ו־26.6% בהתאמה - כאשר ילין לפידות יתר היא היחידה שהיכתה את המדד בטווח הזמן הזה (מדד יתר־ת"א עלה ב־17%).

אולם, בטווח הארוך יותר התמונה משתנה. קרן אפסילון יתר נמצאת בין המקומות האחרונים בתשואה לשלוש שנים. כאן המובילות הן קרן אלטשולר שחם נבחרת מניות יתר ואי.בי.אי יתר, שהניבו תשואות של 64.9% ו־45.1% בהתאמה, ושתיהן זכו בדירוג הגבוה ביותר של מורנינגסטאר. לשם השוואה, בשלוש השנים האחרונות המדד ירד בכ־13%.

"אני מאמין שהציבור מתחיל להבין כי קרנות הנאמנות מספקות הישגים עודפים על תעודות הסל", אומר גילעד אלטשולר, מנכ"ל בית ההשקעות אלטשולר שחם, בראיון ל"כלכליסט". "בכלל, מדד היתר הוא מדד חסר משמעות בעיניי - חברות נכנסות ויוצאות ממנו כל הזמן, כך שניהול אקטיבי של קרן יעיל יותר למשקיעים. כך, למשל, בקרן אלטשולר שחם נבחרת מניות יתר, שאותה קיבלנו בירושה לאחר רכישת רמקו, התרכזנו עד היום בהשקעות במניות 'חלון' - חברות שזיהינו ככאלה המהוות חלון הזדמנויות, כמו למשל חברות גז. המניות באותה העת היו זולות מאוד, והעסק עבד יוצא מן הכלל. התמקדנו גם בענף הביומד, בחברות קטנות שצומחות ונסחרות לפי מכפילי רווח נמוכים".

הצצה לתיק ההשקעות של קרן אלטשולר שחם נבחרת מניות יתר אכן מגלה כי חברות הביומד, כגון ויסוניק ודי מדיקל, היו בין המניות המוצלחות שתרמו להישגים בתשואה, בעוד שמניית אלביט הדמיה גרעה מאוד. מאגר הנתונים של מורנינגסטאר מראה כי מתחילת השנה לקרן של אלטשולר היתה נטייה ברורה למניות הפקת הגז, כאשר חברות כמו אבנר, דלק קידוחים וישראמקו מככבות ב־20 האחזקות העיקריות שלה. בתיק של אי.בי.אי ניכרת העדפה גם למניות הייטק, כשהבולטות בהן הן סיליקום, אלוט תקשורת ומלאנוקס. בין המניות שתרמו מאוד להישגי הקרן היתה מניית נטו מ.א. אחקות, העוסקת ביבוא, ייצור ושיווק מוצרי בשר "טיבון ויל" ושימורים תחת שם המותג "ויליגר".

עמלה של 2.9% בשנה

"לאחרונה שינינו את שיטת העבודה, אנחנו מחפשים חברות ערך איכותיות יותר, שיצלחו משברים ויצמחו לטווח הארוך", אומר אלטשולר. "חברות כגון דן רכב, חילן טק, לפידות, קרור אחזקות, מרחב ונגב - הפועלות בתחום הקרמיקה - הן חלק מהחברות המועדפות עלינו".

נכון, ניהול קרן יתר איננו עבודה פשוטה. שלא כמו בקרנות ת"א־25 או ת"א־100, המבחר בתחום זה גדול מאוד, וכך גם המקום לטעויות. עם זאת, קשה שלא לתהות על היקף העמלה הממוצעת בקטגוריה זו - 2.9% בשנה.

ואם כבר משלמים כל כך הרבה, רצוי לבחון היטב את ההיסטוריה ארוכת הטווח של הקרן לפני שמשקיעים בה, ולוודא שהיא עומדת בציפיות. לדוגמה, קרן ותיקה ומעניינת היא מיטב יתר, שפרט לעובדה שהיא גובה עמלה גבוהה מאוד של 3.5% בשנה, היא הגיעה למקום השלישי בתשואה לשלוש שנים עם 23.9% ולמקום השני בטווח של 18 חודשים עם תשואה של יותר מ־50%.

אך כדי שהציבור אכן יפקוד את קרנות היתר בהמוניו, כפי שגילעד אלטשולר מצפה שיקרה, יהיה עליהן להוכיח ביתר שאת את עליונותן בתשואות על פני המדדים. כאשר רק שבע מתוך 15 קרנות מצליחות להכות את המדד בטווח של שנתיים, ואף לא קרן אחת הצליחה להביסו בטווח של שנה - למנהלי הקרנות יש עוד מקום להשתפר.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל www.ifo.co.il

תגיות