אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מחפשים השותפים החדשים בתנובה? צילום: אוראל כהן

מה מחפשים השותפים החדשים בתנובה?

אבי ואיילת גרוס, ברוך תורג'מן, חן למדן וברונו לנדסברג יצטרפו לרכישת אחזקותיה של מבטח שמיר, כיוון שהם מאמינים שתנובה היא השקעה כספית מצוינת - וגם, כנראה, שלא רע להיות שותף של בנק לאומי

07.12.2010, 10:03 | תומר זלצר ואורנה יפת

בנק לאומי הודיע אתמול כי סיים לגבש את קבוצת המשקיעים שתשתתף עמו ברכישת אחזקותיה של חברת מבטח שמיר בתנובה (20.7%). את המהלך גיבש צוות ההשקעות של לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות הריאליות של בנק לאומי בראשותו של ירון בלוך, שייכנס לתפקיד מנכ"ל לאומי פרטנרס בתחילת 2011. בעלת המניות המרכזית בתנובה היא חברת אייפקס (56%).

לאומי וקבוצת המשקיעים - משפחת תורג'מן, חן למדן, ברונו לנדסברג ואבי ואיילת גרוס - ישלמו למבטח שמיר תמורה של כ־1.23 מיליארד שקל עבור חלקה של מבטח שמיר ב־SPV - החברה המשותפת שהקימו אייפקס ומבטח שמיר, שדרכה מוחזקת תנובה. עוד סוכם על מנגנון התאמת מחיר בהתאם לדיבידנדים שיחולקו, ובהתאם לחוב של חברת SPV.

לאומי ירכוש חצי מאחזקות מבטח שמיר ב־SPV (כ־13.5% מ־SPV), המשקפים 10.4% בתנובה. קבוצת המשקיעים תרכוש בחלקים שווים את המחצית השנייה של האחזקות, המשקפות לכל משקיע 3.4% מ־SPV, שהם 2.6% מתנובה. נוסף על כך יוכל לאומי למכור יתרה נוספת של 3.5% מ־SPV לקבוצת המשקיעים, כאשר חלק זה יופץ באופן שווה בין ארבעת המשקיעים הפרטיים בקבוצה.

ארבעת השותפים החדשים בתנובה, שמבצעים את ההשקעה דרך חברות פרטיות, מביאים הרבה כסף כדי לקבל 2.5% ממניות החברה. אין להם זכות הצבעה והם לא יהיו שותפים פעילים, אבל יש להם זכות הצטרפות: אם אייפקס תחליט מחר למכור את מניותיה בתנובה, השותפים החדשים יוכלו לדרוש להצטרף למכירה, ולמכור גם את המניות שלהם באותה חבילה.

הסיבה למהלך: השקעה של הון זמין

 

הרציונל האמיתי שעומד מאחורי ההצטרפות של השותפים החדשים לתנובה הוא בעיקר השקעה כספית: אמנם משפחת תורג'מן עוסקת בקמח, וסנו נכנסה באחרונה לתחום עסקי המזון כשרכשה את יצרנית החטיפים המלוחים מאנה, אבל הסיבה היסודית למהלך היא השקעה טובה של הון נזיל.

"קיבלנו הצעה וחשבנו שתנובה היא חברה רצינית עם פוטנציאל עסקי, ובמקום להשקיע במקום אחר החלטנו להשקיע בה", אמר ל"כלכליסט" ברונו לנדסברג, הבעלים והיו"ר של חברת מוצרי הצריכה הביתיים סנו. "אני רואה בתנובה עסק עם עתיד במזרח הרחוק: התודעה למוצרי חלב גוברת שם, ולתנובה יש שם פוטנציאל התרחבות גדול".

לשאלה האם הכניסה של סנו לתחום המזון לא היוותה קטליזטור להצטרפות לתנובה, אמר לנדסברג: "אנחנו לא חושבים כל כך רחוק וזה לא היה השיקול העיקרי. אבל ודאי שכל עסק שנמצא איתנו, נשתדל לפתח אותו".

חן למדן הוא הבעלים של חברת האחזקות הפרטית למדן אחזקות. לחברה יש אחזקות, בין השאר, בחברת שילוח המטענים הציבורית אוריין שילוח; ב־UPS ישראל; בחברת יבוא והפצת האופנועים מטרו מוטור אופנועים; ובחברת Cargo GSA המייצגת חברות תעופה בתחום המטענים. בין היתר, למדן היה שותף של שעיה בוימלגרין בפרויקט אסותא הישן, שנמכר תמורת 380 מיליון שקל. עכשיו התפנה לו הרבה כסף - ותנובה, בניהולה של זהבית כהן, נראתה לו עסק טוב. מקורבים ללמדן אמרו שהוא מאמין במנהלים טובים, ותנובה היא לא עוד יבואן או יצרן מזון: תנובה זה גם הרדוף וסנפרוסט, והיא מגיעה ל־10,000 נקודות הפצה ביום. מלמדן אחזקות נמסר: "תנובה זה עסק נפלא, ואנחנו מאמינים בניהול של זהבית כהן".

משפחת תורג'מן היא הבעלים של קבוצת טחנות הקמח שטיבל, המפעילה חמש טחנות קמח ברחבי הארץ, ומחזיקה בנתח שוק של כ־30% משוק הקמח בישראל. ברוך תורג'מן אמר בעבר בתקשורת כאשר נשאל על העסקה כי הוא מעוניין לפזר השקעות, מאחר שתחום הקמח נהפך ללא בטוח בשל השינויים החדים במחירי החיטה בעולם ובשערי המטבעות.

אבי ואיילת גרוס ייסדו בארה"ב ב־1990 חברת טקסטיל בשם Divatex, שהנה ספקית כלי המיטה השלישית בגודלה בארה"ב. ב־2007 מכרו השניים 80% מהחברה לחברת טקסטיל הודית בשם Himatsingka עבור 53 מיליון דולר. כיום משמש אבי כנשיא Divatex והזוג מחזיק ב־20% בה. הזוג מתגורר כיום בישראל.

תגיות