אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ הכריע: הסדר "שמאי החוץ" יישאר בתוקף צילום: מיכאל קרמר

בג"ץ הכריע: הסדר "שמאי החוץ" יישאר בתוקף

איגוד השמאים, איגוד המוסכים והמועצה לצרכנות דרשו בעתירתם שהמבוטח יוכל מלכתחילה לפנות לכל שמאי, ולא רק לאלו שברשימה

07.12.2010, 11:02 | מארק שון

שופטי בג"ץ דחו היום (ג') את העתירה שקראה לפתוח את רשימת השמאים בה משתמשות חברות הביטוח. בעתירה שהגישו איגוד השמאים, איגוד המוסכים והמועצה לצרכנות נטען כי העובדה שחברות הביטוח מחייבות לקוחות לבחור שמאי מתוך רשימה מוגבלת של "שמאי חוץ" פוגעת בלקוחות ויוצרת תלות של השמאים בחברות הביטוח.

הנושא של שמאים אליהם מפנים חברות הביטוח נמצא במוקד המחלוקת בין הצדדים כבר למעלה מעשור. למעשה מדובר ב"בג"ץ השמאים השני", לאחר שהבג"ץ הקודם יצר מהפכה בתחום, ושינה את התחום. בעבר היה נהוג שחברות הביטוח הסתמכו על "שמאי בית", ובג"ץ נתן בזמנו צו במסגרתו הורה למפקח על הביטוח לקבוע הסדר אחר בשל חשש לפגיעה אפשרית בציבור המבוטחים.

המועצה לצרכנות נגד חברות הביטוח לבטל את רשימת השמאים המועצה לצרכנות, איגוד שמאי הביטוח ואיגוד המוסכים עתרו לבג"ץ בדרישה לבטל את ניגוד העניינים שנגרם לטענתם מכיוון שחברות הביטוח שולטות בפרנסתם של שמאים אלה רחלי בינדמן, 5 תגובותלכתבה המלאה

ביוני 2002 פורסם חוזר של המפקח על הביטוח שקבע לראשונה הסדר של שמאי חוץ, שקבע כי חברות הביטוח לא יוכלו עוד לבסס את החלטותיהן על בסיס שומה ראשונית של שמאי בית. חברות הביטוח יוכלו להמשיך ולהעסיק שמאי בית, אך זאת רק לצורך ביקורת על שומות של שמאיים חיצוניים.

באפריל 2007 יצא חוזר חדש, במסגרתו הורחבה רשימת שמאי החוץ בעשרות אחוזים. העותרים ביקשו להרחיב את הרשימה לכלל השמאים. "לא ראיתי אפשרות להתערב בשיקול דעתו של המפקח באופן שתבוטל רשימת שמאי החוץ ותוחלף ברשימת כלל השמאים", קבעה השופטת מרים נאור, "אין אני רואה אפשרות שהמפקח על הביטוח יכפה על חברות הביטוח לקבל כל שומה של שמאי בו יבחר המבוטח ללא עוררין".

"סכנה לכפל שמאויות"

העותרים ביקשו למעשה להפוך את סדר הדברים, כך שהמבוטח יוכל מלכתחילה לפנות לכל שמאי והנטל יהיה על חברת הביטוח לתקוף את השומה. "ההצעה למעשה טומנת בחובה סיכון משמעותי של כפל שמאויות", קבעה השופטת, "בסופו של יום העלות של כפל שמאויות עלולה להתגלגל לפתחם של המבוטחים באמצעות ייקור הפרמיות".

למרות הקביעה הזאת השופטת ציינה כי המפקח על הביטוח צריך לוודא כי "שמאי החוץ" לא הופכים בפועל ל"שמאי בית", "על כל הבעייתיות הטמונה בכך", כלומר, ניגוד עניינים בין השמאים לחברות הביטוח.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
נצחון השכל הישר
כן חברים גם בגץ הבין שלא תתכן הפקרות וששמאים לא מקצועיים לא יוכלו להשתלט על שוק הביטוח ולגרום נזק לכלל המבוטחים השמאים הטובים מקובלים על כל הגורמים בענף ומועסקים עי חברות הביטוח ואחרים דבר שמפריע לאלה שמעונינים דוקא באלה שקל להסתדר אתם
מ יכאל , תל אביב  |  07.12.10
1.
שמאי בית חוץ וחופש העיסוק
מתוך הנסיון לשמור על חברות הביטוח השופטת הנאור(ה) מחזקת את אפליית העיסוק של השמאים. קבוצה מאושרת (!!!) ע"י חברות הביטוח בהכרח תדאג לאינטרסים שלהן. שמאים מחויבים למקצועיות ואוטונומיה כדי לא להפלות חברות או לקוחות, מי שנמנה על איגוד השמאים - כללי או מקרקעין מחוייב ליושר ללא משוא פנים כלפי הציבור לפחות כמו עו"ד וכו'. חבל ששופטים נותנים יד להנצחת אפלייה עיסוקית.
נער , מרכז  |  07.12.10