אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מועמד לרשת את מנהיג סין: "נתוני התמ"ג שלנו מומצאים" צילום: בלומברג

מועמד לרשת את מנהיג סין: "נתוני התמ"ג שלנו מומצאים"

ויקיליקס חושף: לי קקיאנג אמר בשיחה עם השגריר האמריקאי כי נתוני התמ"ג נקבעים באופן שרירותי, ולכן אינם אמינים

07.12.2010, 20:03 | סוכנויות הידיעות

נתוני התמ"ג של סין נקבעים באופן שרירותי על ידי פוליטיקאים מקומיים ולכן אינם אמינים, כך אמר ב־2007 מי שצפוי להיות המנהיג הבא של סין, לפי מסמכים דיפלומטיים אמריקאיים שפורסמו באתר ההדלפות ויקיליקס. לי קקיאנג, סגן ראש ממשלת סין כיום שכיהן בזמנו כראש מחוז ליאונינג, דיבר בכנות יוצאת דופן בארוחת ערב עם שגריר ארה"ב בסין דאז, קלארק ראנדט, כך לפי מזכר סודי שנשלח לאחר הפגישה ופורסם בוויקיליקס.

לפי המסמך האמריקאי, לי הסתמך על שלושה נתונים בלבד להערכת הביצועים הכלכליים של המחוז שעליו היה ממונה: צריכת החשמל, נפח המטענים ברכבות המשא, והיקף ההלוואות שנותנים הבנקים. "לי אמר שהוא יכול לבחון בעזרת שלושת הנתונים האלה את קצב צמיחת הכלכלה ברמת דיוק גבוהה יחסית", כתב השגריר במזכר, "כל שאר הנתונים, במיוחד נתוני התמ"ג, הם 'לשם השוואה בלבד', הוא אמר וחייך". לי אמר לשגריר כי בכירים בממשל המקומי מעוניינים לזכות בהערכת הממשל המרכזי, ולכן הם נוהגים לנפח באופן מלאכותי את נתוני התמ"ג המקומיים.

לי צפוי להיות מחליפו של ראש ממשלת סין וון ג'יא־באו ב־2013 או של נשיא סין הו ג'ין־טאו. בתפקידו כיום כסגן ראש הממשלה הוא אחראי על הניהול המאקרו־כלכלי במדינה.

אנליסטים כבר מתייחסים זמן רב בספקנות מה לנתונים הכלכליים שמציגה סין, בעיקר בכל הקשור לפעילות הכלכלית של המחוזות השונים. עם זאת, על פי הערכות חציוניות של אנליסטים של סוכנות בלומברג, המניפולציות הכלכליות שמבצעת סין רק הולכות וגוברות. על פי ההערכות, הבנק המרכזי של סין ממשיך להגביר את הנזילות, והיצע הכסף במדינה עלה בנובמבר ל־19% בהשוואה לנובמבר 2009 — וזאת בשעה שהוא צריך לרדת ל־15%–16% כדי לבלום את האינפלציה. סירובו של הממשל לאפשר ליואן להתחזק מסכל את המאמצים לרסן את האינפלציה, ומעמיד בסכנה את הניסיון לעבור מכלכלה מבוססת יצוא לכלכלה המתבססת על ביקוש מקומי.

סין נמנעה מהעלאת ריבית בכמה הזדמנויות, בין היתר כדי להימנע מהפעלת לחץ על ערך היואן, שהממשל הקפיד להשאירו נמוך כדי להגן על היצוא. האסטרטגיה הזו, אומרים מומחים, תגרום לעליית האינפלציה ליותר מ־4% ב־2011 — שיא של שלוש שנים.

תגיות