אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצחון ללנדאו? ועדת הכלכלה דחתה הכללת שני נציגי האוצר במועצת הנפט צילום: טל שחר

ניצחון ללנדאו? ועדת הכלכלה דחתה הכללת שני נציגי האוצר במועצת הנפט

ח"כ יצחק ועקנין אף ביקש להכניס תיקון בטיוטת חוק ההסדרים אשר ימנע ניגוד עניינים אצל חברי המועצה; הנושא יעלה שוב לדיון בשבוע הבא

08.12.2010, 12:25 | ליאור גוטמן

ועדת הכלכלה דחתה הבוקר (ד') את שינוי הרכב חברי מועצת הנפט, שם התבקשו חברי הכנסת לאשר שני נציגים ממשרד האוצר להרכב המועצה. כפי שפורסם ב"כלכליסט", המהלך נכלל בטיוטת חוק ההסדרים שפורסמה לפני כחמישה חודשים. המהלך גרר תגובה חריפה של שר התשתיות עוזי לנדאו, שאמר כי "להצלחה אבות רבים: גילו פוטנציאל אדיר של מאגרי גז מול חופי ישראל ופתאום לכל אחד יש מה לומר בעניין זה. אנחנו מתנגדים עקרונית להכנסת נציגים ממשרד האוצר למועצת הנפט והנושא נמצא כיום בבדיקה".

מועצת הנפט היא גוף שכפוף למשרד התשתיות הלאומיות. תפקידו העיקרי הוא להעניק היתרים ורישיונות חיפוש וקידוח לחברות ישראליות העוסקות בהפקת אנרגיה. עד היום הורכבה מועצת הנפט מבעלי מקצועות חופשיים שגיבשו המלצות למתן היתרי חיפוש ורישיונות קידוח, והעבירו אותם לממונה על הנפט במשרד התשתיות, דר' יעקב מימרן. לאחר בחינה של החומר ואישורו של שר התשתיות הוענקו היתרי החיפוש ורישיונות הקידוח לחברות השונות תוך הקצבת לוחות זמנים לביצוע. באוצר טענו כי התהליך אינו שקוף דיו, כמו גם שיש לשקול מעבר לשיטה מכרזית במסגרתה יוענקו רישיונות ביחס לגובה התמלוג אותו מוכן המתמודד להעביר לחזקת המדינה.

הרכב הוועדה אמור להיות מורחב מתשעה ל-13 נציגים ולכלול שריון של רוב לעובדי מדינה. חברי ועדת הכלכלה דחו את השינוי והוא יעלה לדיון כלל הנראה בשבוע הבא, זאת לאחר שיערכו בהצעת התיקון שינויים נוספים.

חבר הכנסת יצחק ועקנין, שניהל את הישיבה, ביקש להכניס תיקון להצעה כך שמי שמכהן כחבר במועצת הנפט לא יוכל לכהן בתפקיד בחברה שעוסקת בתחום בפועל. דוגמה לניגוד עניינים מסוג זה נחשף בעבר ב"כלכליסט", עת התעורר חשד שניצב בדימוס חיים קליין כיהן כדירקטור בחברת מנופים של ג'קי בן זקן, בזמן שכיהן גם כחבר במועצת הנפט שהעניקה לבן זקן את זיכיון הקידוח באשדוד.

500 קידוחים מאז קום המדינה 

חיפושי נפט וגז טבעי בישראל החלו לפני כ-60 שנה, אולם עד לפני מספר שנים החיפושים - כ-500 במספר - לא הניבו דבר. לפני כ-11 שנה התגלה מאגר גז גדול מול חופי אשקלון, הוא מאגר "ים תטיס", בבעלות קבוצת דלק (באמצעות דלק קידוחים ואבנר - סה"כ 53%) ונובל אנרג'י (47%). הפקת הגז החלה לפני כשש שנים כאשר הלקוחה העיקרית הייתה חברת החשמל.

הגז שנמכר הוזן לתחנות הכוח, שם הוא החליף את הסולר והמזוט היקרים והמזהמים יותר מהגז הטבעי. על פי מחלקת המחקר של הכנסת, היקף מאגרי הגז מול חופי ישראל נאמד ב-252 BCM (מיליארד מ"ק), היקף שכולל את מאגרי "תמר" ו"דלית" ויתרת הגז שנמצאת במאגר "ים תטיס". אמדן זה אינו כולל את מאגר "לויתן", שטרם הוכרז כמאגר מוכח ומסחרי. נכון למאי 2010 כ-45% מייצור החשמל בישראל מקורו בגז טבעי, זאת לעומת 0% ב-2003. לפי הערכת משרד התשתיות הלאומיות, החיסכון המצטבר עד כה מהשימוש בגז טבעי הוא כ-5 מיליארד דולר.

תגיות