אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אם אי יעלם, האם הוא עדיין יחשב למדינה? צילום: shutterstock

אם אי יעלם, האם הוא עדיין יחשב למדינה?

תושבי איי מרשל, קיריבטי, טובאלו ואיים אחרים עומדים להתקל בבעיה שלא נודעה כמותה בהיסטוריה - מה יקרה להם לאחר שמדינתם תיעלם כתוצאה מעליית גובה פני הים?

08.12.2010, 15:31 | סוכנויות הידיעות

לתשומת לבו של קונסול הכבוד, רני רהב: עליית גובה פני הים באוקיאנוס השקט מעלה את רמות המלח בבארות של איי מרשל. במקביל, הגלים מאיימים לחתוך רצועת חוף באי לשניים. "המצב הולך ומחמיר", אומר קמינגה קמינגה, מתאם שינויי האקלים של האי הקטן.

עליית פני הים מעלה גם כמה שאלות חשובות: מה יקרה אם 61 אלף תושבי האי יאלצו לעזוב את בתיהם? האם הם עדיין יחשבו למדינה? יהיו זכאים למושב באו"ם? היכן הם יתגוררו, וכיצד יתפרנסו?

רני רהב, קונסול הכבוד של איי מרשל, צילום: תומריקו רני רהב, קונסול הכבוד של איי מרשל | צילום: תומריקו רני רהב, קונסול הכבוד של איי מרשל, צילום: תומריקו

במשך שנים המגעים הבינלאומיים לפעולה בנוגע לשינויי האקלים התעכבו ולא נרשמו תוצאות. הנציגים מ-193 המדינות שחתמו על אמנת האקלים של האו"ם נפגשים שוב, הפעם בקנקון, אך איש לא מצפה שתינקט פעולה ממשית נגד הפליטות התעשייתיות, החקלאיות והתחבורה, האשמים בהתחממות כדור הארץ ועליית פני הים.

לתושבי איי מרשל, קיריבטי, טובאלו ואחרים לא נותר אלא לתהות עוד כמה שנים הם יצליחו לשרוד. "כל מה שנותר לאנשים שבנו בתים קרוב לחוף לעשות זה להשיג עוד אבנים לבניית שובר גלים," מתאר קמינגה, שחבר במשלחת של איי מרשל לשיחות האקלים בקנקון.

ממשלת איי מרשל עסוקה בינתיים בניסיון למצוא תשובה לשאלות הבוערות בנוגע ללאום וזכויות עזיבה. "אנחנו עומדים בפני סוגיות ייחודיות בהיסטוריה של מדינות", אומר דין ביאלק, יועץ לאיי מרשל, "אנחנו מתמודדים עם שאלות קיומיות הקשורות להשפעות האקלים ולא זוכות להתייחסות במסגרת המשפטית הבינלאומית."

לאורך ההיסטוריה, מדינות נעלמו על רקע פרישה או ניתוק יחסים, כמו לדוגמה פירוק יוגוסלביה, או על ידי כיבושים, אולם "אף מדינה מעולם לא נעלמה, וזהו חור גדול בחוק", אומר מייקל ג'ררד מהמרכז לשינויי אקלים באוניברסיטת קולומביה בניו יורק.

מדעני האו"ם מעריכים שהימים, המתרחבים מהחום ומהמסת הקרחונים, עשויים לטפס לגובה של 0.59 מטרים עד 2100. האיים עשויים להתגלות כלא מתאימים למגורים עוד הרבה לפני שהגלים ישטפו אותם, בשל זיהום מלח של אספקות המים ומכיוון שההתחממות צפויה לגרום להגברת הסופות טרופיות באיזור.

"אם מדינה כמו קיריבטי או כמו טובאלו תתגלה כלא מתאימה למגורים, האם התושבים יהפכו למחוסרי לאום?" מה מעמדם בחוק הבינלאומי?" שואלת המשפטנית האוסטרלית ג'יין מקאדם. "התשובה הקצרה היא שזה תלוי. זה מסובך."

לדבריה, במידה ותושבי האיים ייאלצו לעזוב את המולדת, לא ברור אם יוכלו להחזיק באזרחות שלהם. "לא ברור מתי ניתן לקבוע את קיצה של מדינה בעקבות שינויי האקלים. הכל יהיה תלוי במה שהקהילה הבינלאומית תהיה מוכנה לסבול", כלומר, האם האסיפה הכללית של האו"ם תבטל את המושב של האי.

האמנה העולמית מ-1951 בנוגע לפליטים, אשר מורה למדינות להעניק מקלט לפליטים כתוצאה מרדיפה פוליטית, לא מכסה תרחיש של בריחת אזרחים כתוצאה משינויי אקלים. יש שקוראים לכינון אמנה חדשה שתכלול דרישות דומות עבור פליטי האקלים.

איי מרשל. בקרוב הכל יעלם?, צילום: shutterstock איי מרשל. בקרוב הכל יעלם? | צילום: shutterstock איי מרשל. בקרוב הכל יעלם?, צילום: shutterstock

תושבי האי חוששים גם מהזכויות הכלכליות ארוכות הטווח שלהם. התפוצה הרחבה של 29 האיים של מרשל, המשתרעים על פני 3,700 ק"מ מדרום מערב להוואי, מעניקים להם אזור כלכלי בלעדי של 2 מיליון קמ"ר של אוקיאנוס.

דגי הטונה הם המשאב העיקרי של תושבי האי. "אם האיים יוצפו, מה יקרה לזכויות הדייג שלהם?" שואל ג'ררד. כמו כן, עולה שאלה לגבי הכנסות ממינרלים תת ימיים שנמצאו בשנים האחרונות.

העדיפות העליונה היא להגן על המצר המחבר בין איי ג'לויט לשדה התעופה, מדגיש קמינגה. בינתיים, הבצורת בשנה האחרונה גרמה לתושבים לחפור עמוק יותר בבארות, שם נתקלו במי מלח מזוהמים.

בשיחות האקלים שנערכות בקנקון, נציגי האיים יחפשו סיוע בינלאומי להתאמה לשינויי האקלים אשר תכלול בניית שובר גלים שיגן על הבירה מעליית פני הים. למרות זאת, תקוות התושבים לפעולה מהירה אשר תפחית את הפליטה העולמית ותגן על הקרקע שלהם הולכת ונמוגה.

"אם כל הכלים הפיננסיים והדיפלומטיים הללו לא יעבדו, אני חושב שיש מדינות שינסו להשתמש באמצעים משפטיים שונים", אומר דסימה וויליאמס, שגריר גרנדה באו"ם. האמצעים הללו יכללו פניות לבית המשפט הבינלאומי ולפורומים אחרים לקבלת פיצויים, מסלול מסובך במקרה הטוב".

קונוסול הכבוד של איי מרשל בישראל, רני רהב, אמר בתגובה: אנו מודעים לתופעה הטבעית שמתרחשת באיים שלנו, אבל אני מאמין שנוכל להמשיך את קיומם.

תגיות