אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטיגליץ: תוכנית ההרחבה תוביל לפירוק השווקים בעולם צילום: בלומברג

שטיגליץ: תוכנית ההרחבה תוביל לפירוק השווקים בעולם

לפי זוכה פרס נובל לכלכלה, ג'וזף שטיגליץ, על ארה"ב להציג חבילת תמריצים חדשה שתתמקד בחלוקת הכנסות, בחינוך ובהכשרת אנשים לקראת מקצועות עתידיים ולוותר על תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה

10.12.2010, 22:49 | סוכנויות הידיעות

ארצות הברית צריכה לשקול חבילת תמריצים נוספת, שניה במספר, על מנת לתמוך בכלכלה המדשדשת שלה, אמר היום (ו') זוכה פרס נובל לכלכלה ג'וזף שטיגליץ.

התוצר המקומי הגולמי בארה"ב ככל הנראה יעלה בבין 3% ל-3.6% בשנת 2011, לאחר עלייה של כ-2.5% השנה.

"חבילת התמריצים הראשונה שמה יותר מדי דגש על קיצוץ במיסים. הקיצוצים האלה היו חסרי השפעה, באופן יחסי, ולא הספיקו כדי לסייע למדינות", אמר שטיגליץ לכתבים במסגרת סמינר בסנטיאגו, בירת צ'ילה.

חבילת תמריצים חדשה צריכה לכלול תכנית לחלוקת הכנסות שתפצה על הירידה בהכנסות המדיניות ותתניע מחדש את ההשקעות במדינות שעד כה עוכבו. כמו כן, יש צורך בדגש מיוחד על הון אנושי, בייחוד בתחום ההכשרה והחינוך, הוא אמר.

"עלינו להאמין שהכלכלה תתאושש בסופו של דבר...איזה מן עבודות אנחנו רוצים שיהיו לנו בעוד חמש שנים...אנחנו צריכים שלאנשים יהיו כישורים מתאימים לאותן עבודות", אמר שטיגליץ.

בנוסף, טוען סטיגליץ כי תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה של הפד יוצרת עודף נזילות, אשר מחלחלת למדינות המתפתחות.

מדינות עם כלכלה מתפתחת, כמו צ'ילה, צומחות בקצב הרבה יותר מהיר מזה של ארה"ב ומנהיגות ריבית גבוהה יותר, באופן יחסי, דבר אשר הופך אותן ליעד אטרקטיבי עבור משקיעים המחפשים תשואות גבוהות.

לפי שטיגליץ, תוכנית רכישת האג"ח ב-600 מיליארד דולר יצרה רמה גבוהה של "נזילות בחיפוש אחר תשואות בטוחות" שאינן בנמצא בארה"ב אך נמצאות במדינות מתפתחות רבות.

"בלי להתכוון לכך, תוכנית ההרחבה מובילה לפירוק השווקים בעולם כיוון שכל מדינה נוקטת באמצעים שונים להגן על עצמה", אמר שטיגליץ בסמינר, "ככל שיותר ויותר מדינות נוקטות בצעדים כאלו, מתגבר הלחץ על המדינות שאינן עושות זאת ובסופו של דבר גם הן יאלצו לנקוט בפעולה כלשהי".

תגיות