אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הרוצח השקט" מציג: כך ניתן להביס את הפחד מהבועה הסינית צילום: בלומברג

"הרוצח השקט" מציג: כך ניתן להביס את הפחד מהבועה הסינית

אנתוני בולטון, הגורו הבריטי שידע להשיג תשואה שנתית ממוצעת של 19.5% על השקעות באירופה, מאמין כי גם בסין הוא יוכל לבחור מניות מנצחות עבור קרן הנאמנות החדשה שלו. "אמרו לי: 'אם תיכשל, אתה תאבד את המוניטין שלך. אבל בסולם הערכים שלי המוניטין אינו ניצב בראש הרשימה. אני לא רוצה להגיע לסוף חיי ולומר: למה לא ניסיתי את זה?"

13.12.2010, 19:36 | וויליאם מלור, בלומברג

בניין מלפני 100 שנה, שנחשב ליצירת מופת ארכיטקטונית מהתקופה הניאו־קלאסית וניצב על קו המים שהיה בעבר האזור הפיננסי של שנגחאי, הוא המיקום המושלם לשיחה עם מנהל קרן שמסכן את המוניטין שלו בהימור על סין. אנתוני בולטון (60), הנשיא של חברת ההשקעות פידליטי אינווסטמנט מנג'רס בלונדון, מתואר על ידי הצהובונים הסיניים כאלוהי המניות.

ב־28 השנים שבהן עמד בראש קרן הנאמנות פידליטי ספיישל סיטיואיישנס, הוא ניהל לא פחות מ־12 מיליארד דולר והשיג למשקיעיו תשואה ממוצעת של 19.5% בשנה. במילים אחרות, השקעה של 10,000 ליש"ט בקרן של בולטון ב־1979 צמחה עד 2007 לסכום של 1,494,118 ליש"ט (על פי נתוני מורנינגסטאר).

גאון בחירת המניות

בבריטניה המוניטין של בולטון כגאון בבחירת מניות השתווה לזה של פיטר לינץ', המנהל האגדי מבוסטון שניהל עבור פידליטי את קרן פידליטי מגלן בין 1977 ל־1990. כעת, בגיל 60, בולטון נמצא בסין בין היתר כדי להסביר ללקוחות מדוע החליט לחזור ולהמר על כך שהוא יכול לבחור מניות מנצחות עבור קרן פידליטי צ'יינה ספיישל סיטיואיישנס שאותה השיק באפריל ושמנהלת כעת כ־625 מיליון ליש"ט.

בולטון אומר כי הוא מסוגל למצוא מניות מנצחות שמנהלי קרנות אחרים התעלמו מהן. ויש לו קבלות: כל מי שהשקיע בקרן בעת השקתה, נהנה בתוך פחות משבעה חודשים מתשואה של 27%. ערכן של שתיים מתוך הבחירות שלו, חברת האחזקות יונייטד לבורטוריס (The United Laboratories International Holdings) ויצרנית הרכב בריליאנס צ'יינה אוטומוטיב (Brilliance China Automotive Holdings), עלה כמעט פי ארבעה מאז תחילת 2010.

מניות הקרן של בולטון כל כך מבוקשות שהן נסחרות בפרמיה של 10% ביחס לערך הנטו שלהן. בעקבות זאת הצהירה פידליטי בחודש שעבר כי היא מתכננת למכור מניות חדשות של הקרן ב־2011, תוך מתן עדיפות לבעלי המניות הנוכחיים.

הגישה השורית של בולטון להשקעות בסין מתריסה נגד שוק המניות הסיניות, שם איבד המדד המשולב של הבורסה בשנגחאי כ־13% מערכו מתחילת 2010 בנובמבר. במקביל, מקהלה של רואי שחורות, לרבות מארק פאבר, המנהל בהונג קונג קרן מניות אסייתיות בשווי של 300 מיליון דולר ומוציא לאור את דו"ח Gloom, Boom and Doom"" (חשיכה, גאות ואבדון), חזו בהזדמנויות שונות את קריסת הצמיחה המתמשכת זה 32 שנה של סין, תחת נטל בועת הנדל"ן.

מבחינתו של בולטון, משקיע הנוהג בניגוד לזרם ומתמחה במציאת מניות אירופיות בתת־תמחור, אווירה פסימית כזו דווקא מסתירה הזדמנויות השקעה רבות. "אחד הדברים שאני אוהב בסין הוא שיש בה ספקנים רבים", הוא אמר ביולי, זמן קצר לפני מפגש שבו חתם על המהדורה הסינית של ספרו השני "להשקיע נגד הזרם". "לו היינו יושבים כאן וסין היתה היעד המועדף של כולם והערכים בה היו גבוהים, הייתי נאלץ לרסן את האופטימיות שלי".

הימור אישי

לבולטון יש אינטרס אישי בסין, שם הוא מתכנן לנהל כספים עד שנת 2012 לפחות. הוא השקיע בקרן 2.5 מיליון ליש"ט מחסכונותיו האישיים - סכום הגבוה, לדבריו, מכל השקעה אחרת שאותה ניהל אי פעם בפידליטי. בולטון גם קנה דירה בשטח של 270 מ"ר תמורת 72.8 מיליון דולר של הונג קונג (9.38 מיליון דולר אמריקאיים) המשקיפה על מפרץ ויקטוריה, ובכך הצטרף לשוק הנדל"ן שיש אנליסטים הטוענים שהוא רותח לא פחות מזה של כלכלת היבשת הסינית. מחירי הנדל"ן במושבה הבריטית לשעבר זינקו ב־50% מאז תחילת 2009, על פי בלומברג. "זה הנכס היקר ביותר שקניתי בחיי", אומר בולטון. אולם ייתכן שההימור הגדול ביותר שלו הוא דווקא על המוניטין שלו.

"אנשים אמרו לי: 'אנתוני, אם זו תהיה הצלחה, אז מה? אבל אם זה יהיה כישלון, אתה תאבד את המוניטין שלך'", הוא מספר. "אבל בסולם הערכים שלי המוניטין אינו ניצב בראש הרשימה. אני חושב שזה אחד הדברים המעניינים ביותר שעשיתי בקריירת ההשקעות שלי. אתה לא רוצה להגיע לסוף חייך ולומר לעצמך, 'למה לא ניסיתי את זה?'".

עולם בצמיחה אטית

בולטון מסכים עם הקביעה הרווחת שכלכלת סין תואט ביחס לצמיחה השנתית הממוצעת של 10% מאז סוף שנות השבעים. אלא שלדעתו, הכלכלה העולמית תהיה במצב גרוע עוד יותר. "בעולם של צמיחה אטית, הצמיחה היחסית של סין תהיה אטרקטיבית עוד יותר", הוא אומר. הוא מאמין שמנוע הצמיחה של כלכלת סין יונע בעתיד יותר על ידי הצריכה המקומית והשירותים מאשר על ידי היצוא שהפך אותה למרכז הייצור העולמי. לכן הוא קונה מניות של רשתות קמעונאיות, חברות מכוניות, יצרני תרופות וגם - בניגוד לחששות ממשבר אשראי עתידי - חברות שירותים פיננסיים.

הביטחון של בולטון נובע בחלקו מהאמונה שחברות סיניות קטנות ובינוניות זוכות לפחות מחקר אנליטי ממקבילותיהן המערביות ומציעות הזדמנויות צמיחה גדולות יותר.

במדינה שבה פועלות כמה מהחברות העולמיות הגדולות ביותר, בולטון הצליח לדוג מניות בלתי מוכרות כמו CNinsure Inc., חברת ביטוח וברוקרים מהעיר הדרומית גואנגז'ו, שנסחרת בנאסד"ק בשווי של 1.2 מיליארד דולר.

המניה, שעלתה בשיעור של 20% בשנה האחרונה, מככבת בין עשר האחזקות הפותחת של בולטון, לצד השקעות צפויות יותר כמו צ'יינה מובייל והבנק לתעשייה ומסחר של סין (ICBC) - חברת הטלפונים הניידים והבנק הגדולים ביותר בעולם, בהתאמה. לפי שעה, פידליטי חושפת בגיליון נתונים חודשי רק את עשר האחזקות הגדולות ביותר שלה בקרן הסינית. CNinsure היתה בעשירייה הפותחת ב־10 ביולי אולם נפלטה מהרשימה באוגוסט ובספטמבר. גם ICBC נפלטה בספטמבר.

בולטון אומר שחלק מההתלהבות שלו מ־CNinsure נובע מכך שהיא מזכירה לו את MLP AG, חברת ביטוח גרמנית שהימר עליה בהצלחה בשנות השמונים והתשעים. "ההיסטוריה לעולם אינה חוזרת על עצמה", הוא מצטט את הקלישאה האהובה עליו של מארק טוויין, "אבל לפעמים היא מתחרזת".

ביצועים דרמטייים יותר היו לחברה קטנה אחרת המככבת בעשירייה הפותחת של בולטון באוגוסט וספטמבר: יונייטד לבורטוריס, חברת תרופות גנריות מהונג קונג המייצרת אנטיביוטיקה ואינסולין לחולי סוכרת עם שווי שוק של 21 מיליארד דולר הונג קונגי. מניותיה זינקו בשיעור של 285% מתחילת השנה, והפכו אותה לאחת החברות בעלות הביצועים הטובים ביותר במדד ההנג סנג, הכולל 320 חברות. "אני בר־מזל", אומר בולטון. "לא זכיתי בעוגה כולה, אבל הרווחתי נתח הגון ממנה"

האחזקה הרביעית בגודלה של בולטון, נכון ל־30 בספטמבר, היתה יצרנית המכוניות בריליאנס צ'יינה, המייצרת בשותפות עם ב.מ.וו הגרמנית את דגמי 3 ו־5, ומשתפת פעולה עם טויוטה בייצור מיניבוסים. מניותיה זינקו השנה ב־208%.

מנהיג המרד

בולטון כונה על ידי עיתוני לונדון "הרוצח השקט", אחרי שב־2003 הוביל מרד של בעלי מניות מיעוט שהצליח לחסום את מינויו של מייקל גרין ליו"ר חברת התקשורת ITV Plc בעקבות מיזוג של 4 מיליארד ליש"ט בין שתי חברות הטלוויזיה המסחרית הגדולות ביותר בבריטניה. בולטון הצטרף לכמה בעלי מניות בדרישה ש־ITV תמנה יו"ר חיצוני. מעמדו של בולטון בעולם הקרנות בבריטניה היה כזה שכאשר ביוני 2006 הכריז על עזיבתו הצפויה מניהול כספים, פוצלה קרן המצבים המיוחדים שלו לשתי קרנות נפרדות - הקרן הבריטית וקרן הנכסים העולמיים.

בולטון גם נשאר לשנת חפיפה עם שני המנהלים שהחליפו אותו, וקיבל על עצמו תפקיד של יועץ בפידליטי. שנתיים לאחר שחדל לנהל כספים במשרה מלאה, בולטון נדבק בחיידק הסיני במהלך שהות של שלושה חודשים בהונג קונג בעת שהדריך צוות של פידליטי שעבד שם ב־2009. "פשוט חשבתי לעצמי שזה נורא מרגש", הוא אומר. "אני חושב שהניסיון שלי יכול לתרום משהו לסיפור הסיני".

"יש לו עדיין מעריצים רבים", אמור קולין מקלין, מנכ"ל חברת ההשקעות SVM אסט מנג'מנט מאדינבורו. "סין לא היתה המקום הטבעי עבורו, אבל יועצים פיננסיים המשיכו לזרוק לו כסף". הייג באת'גייט, המנהל 600 מיליון ליש"ט כמנהל השקעות ראשי בחברת ההשקעות טורקן קונל מאדינבורו, לא נמנה עמם, אף שבעבר השקיע בקרן של בולטון בבריטניה. "אנתוני הוא מנהל נפלא של מניות הון בינוניות וקטנות בבריטניה, אבל ניהול תיק השקעות בסין זה סיפור שונה לחלוטין", אומר באת'גייט. "אנחנו לא חושבים שאפשר להקיש מביצועים במקום אחד על ביצועים במקום אחר. זה כמו להשוות בין תפוחים לאגסים".

מה שבולטון לא יוכל לשחזר בסין הוא כוח ההשפעה שהיה לו בסיטי של לונדון, כך טוען דייוויד ווב, בעל מניות פעיל ומנהלה לשעבר של הבורסה של הונג קונג. עתה, בכל הקשור למחצית מהעשירייה הפותחת של החברות בקרן שלו, בולטון יצטרך להתמודד עם בעל שליטה שיש לו כוח בלתי מוגבל כמעט: ממשלת הרפובליקה העממית של סין. "אם הם מחזיקים ב־51% מהמניות, אתה לא יכול לנצח," אומר ווב, המנהל את אתר Webb־site.com, פורטל מהונג קונג המקדם שקיפות תאגידית.

בולטון מבטל את המכשול הזה, בטענה שזה מחיר ההשקעה בסין. "הנטייה הכללית שלי היא לעבר חברות פרטיות, אבל במניות הגדולות אתה חייב לרכוש כמה חברות בבעלות מדינה", הוא אומר. בחיפושיו אחר המנצחים של מחר נתקל בולטון בשני חסרונות פוטנציאליים: הוא אינו דובר סינית, והביקור היחידי שלו בסין שמחוץ להונג קונג היה ב־2003.

תגובה אטית

עם כל המוניטין המופלא שלו בהשקעות, התלהבות המשקיעים מהיוזמה הסינית שלו הבשילה לאט. בתחילה התכוונה פידליטי לגייס סכום של עד 650 מיליון ליש"ט לקרן שהצטרפה באפריל השנה לבורסה הלונדונית. עד למועד ההצטרפות גייסה הקרן רק כשני שלישים מהסכום הזה, אף שערך השוק שלה גדל מאז ל־625 מיליון ליש"ט. ייתכן שתגובת השוק האטית הראשונית נובעת גם מהעלות הגבוהה יחסית של השקעה אצל בולטון. בנוסף ליחס הוצאות כולל של 1.81% מערך הנטו של המניות, פידליטי גובה גם עמלת ביצועים בשיעור של 15% על כל תשואה שמעבר לתשואה עודפת של 2% שמשיג בולטון ביחס למדד סין MSCI.

לעומתו, חברת ניהול ההשקעות מרטין קארי מאדינבורו המנהלת את קרן סין בשווי 800 מיליון דולר ונסחרת בבורסה של ניו יורק, לא גובה עמלת ביצוע, יחס העלות הכולל שלה עומד על 1.16% והיא נסחרת בהנחה על ערך הנטו שלה. קרן קארי גם חושפת בפני המשקיעים את כל המניות שבבעלותה, ומאז שנוסדה ב־1992 היא השיגה תשואה שנתית ממוצעת של 12%.

ב־9 בנובמבר נסחרה קרן בולטון במחיר של 128.7 פני, מחיר המתקרב לפרמיה של 10% על ערך המניות נטו שלה. לעומת זאת, קרן סין של מרטין קארי עלתה ב־24% בשנה עד 8 בנובמבר ונסחרה בהנחה של 3.85% ביחס לערך הנטו שלה.

כריס ראפל, מנהל קרן סין, אומר שהוא מברך על התחרות, ושאין לזקוף לרעתו של בולטון לא את היעדר הידע שלו בשפה ולא את הופעתו המאוחרת בסין. "הוא הראשון שיאמר שהוא רואה בכך אתגר גדול, כמו לכולנו, אבל יש לו צוות גדול שמסייע לו", אומר ראפל, הדובר מנדרינית ומתגורר בשנגחאי זה שמונה שנים. "אין ספק ששליטה בשפה עוזרת, אבל אני לא חושב שזו מכשלה שלא ניתן להתגבר עליה. אני לא חושב שהוא הגיע מאוחר מדי".

בולטון מגן על הקרן שלו מפני תנודתיות הבורסה הסינית על ידי כך שהוא משקיע שני שלישים ממנה במניות הנסחרות בהונג קונג, שם עלה מדד הנג סנג ב־6% מתחילת השנה. 15% נוספים מושקעים במניות סיניות הנסחרות בארה"ב, ו־6.5% במניות שנסחרות ביפן, סינגפור, דרום קוריאה, טייוואן ובריטניה. זה מותיר פחות מ־10% מהקרן שלו המושקעים במניות A - אלה הנסחרות בבורסות של שנגחאי ושנזן. "אני לא רואה סיבה למהר להשקיע במניות A", אומר בולטון.

"התמחור שלהן גבוה יותר ואיכות המידע והשקיפות היא טובה פחות". בולטון אמנם טוען שהוא מתמקד בחברות קטנות ובינוניות, אולם הוא משקיע גם בכמה מתאגידי הענק העולמיים. כמעט 9% מהקרן הופנו לרכישת מניות בבנקים השלישי והשישי בגודלם בעולם - HSBC השלישי בגודלו בעולם ובנק אוף צ'יינה השישי בגודלו בעולם. 4.5% נוספים מושקעים בצ'יינה מובייל, חברת הטלפונים הניידים הגדולה בעולם.

הוויכוח על שוק יחיד

מארק פאבר סבור שבולטון טועה כשהוא מתמקד אך ורק בשוק הסיני. לדברי פאבר, בזמן שהבורסה של שנגחאי ירדה, הבורסות השכנות עלו. המניות באינדונזיה זינקו בשיעור של 47%, של תאילנד עלו ב־43%, של הפיליפינים ב־40% ושל מלזיה ב־20%, עד אמצע נובמבר. בולטון משיב לטיעון זה ואומר: "אני רוצה להתמקד רק בשוק אחד - השוק החשוב ביותר למערב. אני מעדיף להיות במרכז מאשר בפריפריה".

מה שאולי מדאיג את המשקיעים היא השאלה כמה זמן מתכנן בולטון להישאר. הוא התחייב לנהל את הקרן למשך שנתיים לפחות, אבל סביר להניח שלא יישאר שם לחגוג חמש שנות ביצועים משום שהבטיח לאשתו שממתינה לו בווילה באנטיגואה, שהיציאה שלו לגמלאות רק נדחתה. "השאלה המעניינת ביותר שנשאלתי היא, 'אנתוני, אם השנתיים הראשונות יהיו ממש גרועות, האם תתפתה להישאר עוד?'", אומר בולטון. "ואני לא יודע את התשובה לכך". אם להסתמך על ששת החודשים הראשונים, הרי שבולטון יוכל לשוב לחוף שלו ולנוח על זרי הדפנה.

תגיות