אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ששינסקי: "שותפויות הגז לא שילמו למדינה דבר - מאדוף היה גאה בהן" צילום:: גיא אסיאג

ששינסקי: "שותפויות הגז לא שילמו למדינה דבר - מאדוף היה גאה בהן"

יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות בנושא תמלוגי הגז הגן בכנס של UBS על המלצות הוועדה: "למעשה, חברות הנפט לא שילמו למדינה דבר, מדובר בהונאת פונזי של ממש". ששינסקי עקץ את ישראמקו ואמר כי "הופתעתי לשמוע שישראמקו החליטה להכנס לקידוח קטן עם 15% סיכוי למרות טענותיהם כי הענף כבר לא רווחי"

13.12.2010, 14:42 | סיון איזסקו

"ההסכם של החברה לישראלעם המצרים הוא הסכם קטן יחסית. אני לא רוצה להיכנס לשאלה הכלכלית האם יש יתרונות לישראל שיש ספק חיצוני, אך המצב בישראל ללא הגז המצרי היה מצב של ספק יחיד מול צרכן מרכזי אחד". כך אמר היום (ב') פרופ' איתן ששינסקי, יו"ר הוועדה לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא תגליות הגז והנפט, שהרצה בכנס של בנק ההשקעות UBS בתל אביב. הדברים נאמרו שעות ספורות לאחר שהחברה לישראל דיווחה על העסקה לרכישת הגז המצרי מחברת EMG.

בהתייחס לטענה שהועלתה על ידי השותפות בתמר כי הטלת מיסים על על הגז הישראלי מול פטור ממסים לספקית הגז המצרי EMG אינה מאפשרת תחרות הוגנת אמר ששינסקי כי "שמעתי את הטענה הזו - אין לה שום בסיס. במצרים שיעור נתח המדינה (GT) הוא 75%. ההמלצות שלנו לא מרעות את מצבן של השותפויות הישראליות מול הגז המצרי. חד משמעית לא".

ששינסקי הוסיף וציין "מס על רנטה כלכלית לא משנה דבר בתמחור, ולכל הטענה הזו אין בסיס", במילים אחרות הסביר ששינסקי כי הרווחיות בפרויקט הגז הישראלי הם מספיק גדולים, כך שאין השותפויות נאלצות לבצע התאמות במחיר המכירה של הגז על מנת שיוכלו להתחרות בגז המצרי. לטענתו, המלצות הוועדה יפחיתו את הרווחיות של השותפויות הישראליות אבל לא יפגעו בכושר התחרות של ספקי הגז הישראלי.

פליטת הפה של ששינסקי

עוד ציין ששינסקי כי במצב המיסוי הקיים כיום שיעור תשואה הפנימית על ההשקעה (IRR) בפרויקט תמר עומד על 21%. לאחר יישום המלצות הוועדה ירד ה-IRR ל-16% וזאת לעומת IRR ממוצע של 11% לטענתו בפרויקטים של נובל אנרג'י, השותפה האמריקאית שמפעילה את הקידוחים של תמר ולוויתן.

לדבריו, "כשחוקקו את חוק הנפט בשנת 1952 חלקה של המדינה בתגליות היה 58% וזאת משום שמעבר לתמלוגים שנקבעו בגובה 12% היה גם מס החברות באותה התקופה מעל 50%. מאז הורידו את מס החברות ואף אחד לא בא בטענות על רטרואקטיביות הורדת המס. אחרי הורדת מס החברות תוקנו תקנות שמאפשרות ניכוי אזילה. ניכוי אזילה זו הכרה בכנס שנרכש ואזל אבל פה אף אחד לא רכש את הנכס – אלא החברות קיבלו אותו חינם מהמדינה. אחרי שקיבלו את הנכס חינם המדינה עוד באה ומכירה באזילתו כהוצאה. בעקבות הורדת מס החברות לאורך השנים וניכוי האזילה נתח המדינה ירד מ-58% בעת חקיקת חוק הנפט לכ-25% כיום".

על זה ששינסקי הוסיף וציין כי "הכירו בהוצאות בצורה מאד ליברלית והעמיסו הוצאות על קידוחים אחרים וכך יצא שחברות הנפט לא שילמו למעשה דבר למדינה. מדובר בפונזי של ממש. העמיסו והעמיסו הוצאות. ברני מאדוף בוודאי היה גאה בהן" אמר ששינסקי בפליטת פה לא צפויה.

"אם זה לא רווחי, למה הן קודחות?"

לסיום התייחס ששינסקי לדיווח של ישראמקומהימים האחרונים על כניסתה להשקעה ברשיון שמשון בו התסברות של כ-15% להמציאת מאגר גז בהיקף של 1.5 TCF, שנחשב למאגר קטן יחסית, בלב ים. "הופתעתי לשמוע שישראמקו החליטה להכנס לקידוח קטן עם 15% סיכוי למרות טענותיהם כי הענף כבר לא רווחי".

בעניין תמלוגי העל מהם נהנים בעלי השליטה בקידוחים אמר ששינסקי כי הוועדה בראשה הוא עומד בוחנת בימים אלו גם את הסוגיה הזאת.

הגיאולוג יוסי לנגוצקי הרצה בפני המשקיעים על עולם חיפושי הגז והנפט בכלל והתייחס לקידוחים לוויתן ותמר אמר כי "אין ספק שאם יימצא נפט בלוויתן, השותפויות בתמר יחזרו ויקדחו לעומקים עמוקים יותר ויחפשו נפט גם מתחת לתמר".

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
המגיבים בתשלום מהטייקונים ברמה נמוכה ונלעגת
לא להאמין כמה שקרים וטענות הבל מוכנים שכירי העט להעלות. המשקיעים מהציבור יבינו בקרוב (ושישנסקי אמר זאת במפורש) שהטייקונים מגלחים לעצמם נתחים גדולים מאוד. האמת נחשפת. האוליגרכים לא שילמו למדינה כלום ונלחמים שכך זה ימשך. ישראל לא רפובליקת בננות. יש לה ביצים. תקראו את רונן מ 15 . זה כל הסיפור.
שמעון , מרכז  |  14.12.10
17.
שישינסקי צודק אנחנו לא רפובליקת בננות
1. הגז הוא של המדינה - כלומר שלנו. מי שרוצה שישלם בעדו כמו שמקובל בעולם ולא כמו שמקובל ברפובליקת בננות. 2. זה שהחברות השקיעו מליונים בקידוח לא משנה דבר. עדיין הם קדחו בחצר הבית שלי ומה שיש שם שייך לי. המדינה מביאה את הגז ששווה הרבה והחברות מביאות את עבודת הקידוח. מגיע למדינה לפחות חצי מהתמורה. 3. אוליי עדיף שהכסף לא יגיע למגזר הציבורי. אבל עדיף להשאיר אותו באדמה מאשר לתת אותו לתשובה. 4. אפשר להעביר ייצור של תחתונים לסין או להודו אבל אי אפשר להעביר את הגז שכבר נמצא פה. שאף אחד לא יאיים בנטישה. איום בנטישה יש רק בישראל. לא שמעתי את ביל גייטס מאיים לנטוד את ארה"ב 6. לא רק לחברות הגז יש הוצאות. גם למדינה. מעניין מי משלם את הוצאות האבטחה במידה ויש מתיחות צבאית. מעניין מי משלם את הוצאות זיהום הסביבה. אחרי כל ההוצאות לא ישאר למדינה רווח.
רונן  |  13.12.10
לכל התגובות