אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - אסטרטג הסחורות של UBS: "שנת 2011 תהיה של הנפט, הזהב, הנחושת והתירס" צילום: עמית שעל

ראיון "כלכליסט" - אסטרטג הסחורות של UBS: "שנת 2011 תהיה של הנפט, הזהב, הנחושת והתירס"

על פי דומיניק שניידר, הראלי במחירי הכסף והפלדיום הסתיים ומחיר חבית נפט יאמיר ב־2011 ל־100 דולר. ממליץ: "ברגע שיש אינדיקציה שהולך להיות שינוי במדיניות המוניטרית של ברננקי, כדאי להיפטר מהזהב". על המלצות הביניים של ששינסקי אמר כי "המשקיעים צריכים לקבל כל החלטה"

14.12.2010, 20:01 | שניר הנדלר

שוק הסחורות עבר המון תהפוכות במהלך 2010. השנה החלה בצורה מבטיחה כאשר התאוששות הכלכלה העולמית מהמשבר הכלכלי הגדול הביאה לעלייה בביקושים לסחורות. אולם בהמשך השנה, בעקבות המשבר באירופה וההידוק המוניטרי בסין, מחירי הסחורות נלחצו כלפי מטה. לקראת סוף השנה התהפכה שוב המגמה, לאחר שהמדיניות המוניטרית של הבנק הפדרלי בארצות הברית, ששיאה היה בהכרזה על תוכנית הרחבה כמותית שזכתה לכינוי QE2, נשאה פרי ומחירי הסחורות חזרו לפסים של עליות.

"מחירי הסחורות מונעים על ידי השווקים מתפתחים, ואני צופה שנראה יותר ויותר ביקושים מהכלכלות האלה", מעריך דומיניק שניידר, אסטרטג הסחורות של בנק ההשקעות השוויצרי UBS, בראיון ל"כלכליסט". "מנגד, אני צופה סטגנציה בביקושים ממדינות מפותחות".

המתכות יובילו את המגמה ב־2011

שניידר צופה כי הסנטימנט החיובי, שאפיין את שוק הסחורות בסוף 2010, צפוי להימשך גם ב־2011. "המשקיעים חוששים שהמדיניות המוניטרית בארצות הברית ודיבורים על תוכנית תמריצים נוספת יביאו לאינפלציה - זהו טריגר משמעותי לסחורות. משקיע צריך לשאול היום אילו סחורות צפויות להרוויח מזה, ואני חושב שהמתכות היקרות יהיו הזוכות הגדולות של 2011". לדבריו, גם הנפט, שב־2010 התנהל בתנודתיות שהסתכמה בעלייה של 10.6% מתחילת השנה, צפוי ליהנות מעליות בשנה הבאה.

אסטרטג הסחורות מעריך כי ב־2011 נראה עלייה במחירי האנרגיה: "אנחנו צופים שמחירה של חבית נפט יאמיר ל־100 דולר, ומחירי הגז הטבעי בארה"ב יתאוששו לאט". שניידר מזהיר את המשקיעים שמעוניינים להיכנס להשקעה בתחום הגז הטבעי כי אסור לצפות שבשנה הבאה מחירי הגז הנוזלי ידביקו את העליות במחיר הנפט. אם זה יקרה, זה יהיה אולי רק ב־2012. סחורה מומלצת נוספת היא הנחושת שנסחרת היום במחיר של 9,033 דולר לטונה. "אנחנו חושבים שהנחושת תיסחר ביותר מ־10,000 דולר לטונה, שזה מדהים בהתחשב בעובדה שמחיר הייצור הוא 4,500 דולר בלבד", מציין שניידר.

השנה האחרונה הניבה תשואה יפה למשקיעים בסחורת הכסף. האם אתה צופה המשך עליות במתכת זו?

"אני זהיר מאוד לגבי מחירי הכסף והפלדיום - אני חושב שהראלי שם נגמר".

ומה לגבי מחיר הזהב?

"אנשים לא סומכים יותר על המטבעות העיקריים. לדולר וליורו יש את הבעיות שלהם, הין הוא לא אופציה בכלל, ולכן אנשים עדיין מעוניינים לרכוש נכסים ריאליים. אני צופה שזה ימשיך לתמוך בעליות במחיר הזהב".

לפני שנה נקב שניידר במחיר יעד של 1,300 דולר לאונקיית זהב. מאוחר יותר הוא העלה את מחיר היעד ל־1,500 דולר, וכיום מחיר היעד של UBS עומד על 1,650 דולר לאונקיה.

אתה חושב שבמחירים כאלה אנחנו צריכים להתחיל לדבר על זהב במונחים של בועה ולא כאמצעי לגידור כנגד אינפלציה?

"אם בוחנים כמה כסף מנותב לזהב בפורטפוליו של משקיעים, אז הוא די נמוך, ולכן אני מעריך שנמשיך לראות קונים נוספים מצטרפים. אבל זה נכון, אם יהיה שינוי במדיניות המוניטרית, ובן ברננקי, נגיד הבנק הפדרלי של ארה"ב, פתאום יבוא ויגיד שהוא נותן לאמריקאים ריבית של 3% על הפיקדונות שלהם. כתוצאה מכך הזהב יצנח והוא עשוי לחזור לרמות של 900 דולר לאונקיה בתוך תקופה קצרה, מאחר שלא יהיה אף אחד שיבוא ויאסוף את הזהב. לכן, שינוי במדיניות המוניטרית בארה"ב, שיביא להפסקת שיגעון הדפסת הכסף, יגרום לעצירה בעליית מחיר הזהב ואולי אפילו לירידה במחירו".

עד כמה תסריט כזה הוא ריאלי?

"לא ממש. כך לדוגמה בשנות השמונים היתה ריבית ריאלית שלילית בארה"ב ומחיר הזהב זינק. פול וולקר, נגיד הבנק המרכזי באותה התקופה, אמר שעליהם להעלות לאמריקאים את האמון בכסף והחליט להעלות הריבית. זה הצליח — אנשים קיבלו ביטחון בכסף ומחיר הזהב ירד.

"אך צריך לזכור שלוולקר היתה נקודת פתיחה טובה יותר. בתקופתו יחס החוב לתוצר המקומי גולמי עמד על 35%, והיום יחס זה עומד על קרוב ל־90%. בתנאים כאלה ברננקי לא יכול להרשות לעצמו להציע ריבית של 3% על הפיקדונות — זה פשוט לא אפשרי, ולכן אני בספק אם זה יקרה".

כדאי לשים לב לזהב

לדברי שניידר, ההערכות כרגע הן שברננקי צפוי להמשיך במדיניות המוניטרית המרחיבה, כך שמחיר אונקיית זהב ימשיך לעלות, אבל המשקיעים צריכים להבין שברגע שיש אינדיקציה כלשהי שהולך להיות שינוי במדיניות המוניטרית, הגיע הזמן להיפטר מהסחורה.

אחד הענפים שבלט לחיוב מתחילת השנה היה החקלאות. התירס טיפס ב־28.5%, הכותנה זינקה ב־84.3% והסויה עלתה ב־34.8%, פולי הקפה נתנו תשואה יפה של 36% וגם הסוכר התאושש אחרי עלייה של 9.6% מתחילת השנה. איך הסחורות הללו יתאפיינו בשנת 2011?

"אין ספק ש־2010 היתה שנת החקלאות. ראשית, אל תצפו שמחירים בתחום זה יירדו. מחיר התירס, למשל, נסחר לדעתי במחיר שתואם למלאים. יש כמה גורמים שיכולים להביא לעלייה במחיר התירס שמשמש בין היתר לאתנול. המשמעותי ביותר הוא אפשרות לבצורת שתפגע ביבולים. אם נחווה ב־2011 בצורת כזו - אנחנו נראה את מחירי התירס נוסקים ב־30%. זה כמובן לא ייעצר במחיר התירס בלבד, אלא יגרור עליות גם ביתר התבואות. לסיכום, אם שואלים אותי איפה לחפש מחירים גבוהים - זה בנפט, בזהב ובתירס".

"ישראל צריכה לייצא את הגז ולא לנצלו רק לשימוש פנימי"

החברה לישראל חתמה אתמול בקהיר על הסכם לרכישת גז טבעי מהספקית המצרית EMG תמורת 4.3 עד 5 מיליארד דולר. תחילת האספקה מתוכננת לרבעון הראשון של 2011. ההסכם נחתם לתקופה של 20 שנה, כאשר לחברה לישראל ניתנה אופציה לרכישה נוספת של 1.5 BCM, כך שהיקף החוזה יגדל ל־2.9 BCM ול־10 מיליארד דולר. בכך למעשה העדיפה החברה לישראל את הספקית המצרית על פני הספקיות הישראלי ות - השותפות בקידוח תמר - שעמן היתה לה הבנה מוקדמת.

אין ספק שמדובר במכה קשה עבור השותפות בתמר, אך לדברי דומיניק שניידר, אסטרטג הסחורות של בנק ההשקעות השווייצרי UBS, אם ישכילו השותפות לייצא את הגז לחו"ל, יהיה הדבר עדיף על שימוש בו לצרכים פנימיים בישראל.

שניידר מתקשה להסתיר את התרגשותו על תגלית תמר והפוטנציאל של מאגר הגז הטבעי מול חופי ישראל: "אני חושב שהתגלית מעולה לכלכלה הישראלית. גם אם השותפות יצליחו להוציא מחצית מהכמות שמעריכים כעת - מדובר בתגלית עצומה".

למרות זאת, שניידר מזהיר כי אין די במציאת הגז הטבעי, אלא יש לבחון היטב את השימוש שייעשה בו. לדבריו, "אחד השיעורים שמדינת ישראל צריכה ללמוד מארצות הברית זה שצריך לפעול לייצא את הגז, ולא לנצלו רק לשימוש פנימי. אם תשתמשו בזה רק לשימוש עצמי, תהיה צניחה במחירי הגז. זה קורה היום בארה"ב - שם מחיר הגז הטבעי הוא 4 דולר למיליון BTU, אך אם אתה מייצא אותו לסין או ליפן ניתן לקבל תמורתו יותר מ־10 דולר למיליון BTU".

לדברי שניידר, היקף ההשפעה על הכלכלה המקומית תלוי כמובן בכמויות הגז שיצליחו להפיק, אבל כמו שאני מכיר את הסוקרים הגיאולוגיים האמריקאים שביצעו שם את הסקר, אני לא אתפלא אם המספרים שפורסמו הם יחסית שמרניים להיקף הגז שנמצא שם".

ועדת ששינסקי הציעה לאחרונה להעלות את תמלוגי הגז והנפט ל־60%. האם לדעתך זה צודק?

"צריכים להבין שהמשקיעים לקחו עליהם סיכון כספי לא מבוטל לפני שנמצאו התגליות, אבל בסוף היום מדובר בתגליות שנמצאות בטריטוריה ישראלית, ולכן זאת צריכה להיות החלטה פוליטית של ישראל, והמשקיעים צריכים לקבל כל

החלטה".

תגיות