אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנהל אזור אירופה בשרודרס: "היעד שלנו הוא לגייס מיליארד דולר בישראל" צילום: אוראל כהן

ראיון "כלכליסט" - מנהל אזור אירופה בשרודרס: "היעד שלנו הוא לגייס מיליארד דולר בישראל"

תיירי קלארק, מנהל אזור מרכז ומזרח אירופה והים התיכון בחברת הקרנות הבריטית שרודרס, מציב בראיון ל"כלכליסט" יעד שאפתני ומסביר את ההצלחה בקרב המשקיעים המוסדיים: "בישראל הרוב זה מערכות יחסים"

15.12.2010, 16:51 | גולן חזני

תיקון החקיקה שיאפשר הפצה של מוצרים פיננסיים של בתי השקעות זרים (תיקון 13 לחוק השקעות משותפות בנאמנות) יושלם, על פי הערכות, בחודשים הקרובים, ועד אז הבנקים אינם יכולים לשווק ללקוחותיהם מוצרים של בתי השקעות זרים, מה שמשאיר את הישראלים עם הקרנות הנאמנות המקומיות.

שרודרס, אחת החברות הגדולות והוותיקות בעולם לניהול קרנות נאמנות ותיקי השקעות, עם נכסים מנוהלים בהיקף של 300 מיליארד דולר, כבר מקיימת נוכחות ראשונית בישראל דרך הגופים המוסדיים, באמצעות תיירי קלארק, מנהל אזור מרכז ומזרח אירופה והים התיכון.

ישראל במרכז

בראיון ל"כלכליסט", ערב המגע הראשון של שרודרס הבריטית עם המשקיע הישראלי, אומר קלארק כי "ישראל היא השוק החשוב ביותר שלי", ומציב יעד שאפתני לבית ההשקעות - "היעד שלנו הוא לגייס בישראל מיליארד דולר מהציבור ומגופים מוסדיים, כולל 300 מיליון דולר שכבר גויסו מהמוסדיים", הוא אומר.

הגופים המוסדיים עובדים עם שרודרס זה כמה שנים, אבל רק לאחר העברתו של תיקון מספר 13 ייחשף הציבור בישראל לראשונה למוצרים הפיננסיים של בית ההשקעות. קלארק אמנם אחראי על 18 מדינות, בהן רוסיה, אוקראינה, מדינות הבלקן, סלובקיה, צ'כיה וגיבלרטר, אבל נכון להיום, ישראל, לדעתו ולדעת ההנהלה הבכירה של שרודרס מציגה את הזדמנויות הצמיחה החזקות ביותר.

מה דעתך על השוק הישראלי?

"זהו שוק מרתק. אנשים אינטליגנטים, מעניינים ויצירתיים מאוד. בשוק הישראלי הרוב זה מערכות יחסים. ברגע שהישראלים סומכים עליך, הם מאוד חמים ונוצרות מערכות יחסים חזקות. הם מעריכים את דעתנו ומוכנים להקשיב לנו. השוק הישראלי בשל היום לבתי השקעות בינלאומיים שיציעו לציבור קרנות זרות. זה לא תמיד היה ככה".

איך אתה מסביר את ההצלחה של שרודרס בישראל כיום?

"בעבר ניסו בשרודרס לבנות עסק בישראל אבל לא כל כך הצליחו. בעיניי זה היה בעיקר בשל הבדלי מנטליות ושוני בתרבות העסקית בין אנגלו־סקסים וישראלים. זה נשמע קצת קלישאתי, אבל אני מאמין שהכל, בסופו של דבר, זה מערכות יחסים ולא רק מכירת מוצרים פיננסיים.

"הביקור הרשמי הראשון שלי בתפקיד היה שבועיים אחרי קריסת ליהמן ברדרס. אף אחד לא רצה לשמוע על השקעות ובטח שלא להשקיע. מה שעשינו היה מין פגישות היכרות, סקרנו את השוק וסיפקנו את נקודת הראות שלנו, שיתפנו מניסיוננו מרחבי העולם ואמרנו מה דעתנו. השקענו משאבים, השתתפנו בכנסים ונתנו חסויות לאירועים. בעצם השקענו בעתיד שלנו בישראל. זה היה יתרון עבורנו, כי בעוד שגופי השקעה לקחו צעד אחורה, אנחנו עבדנו במרץ. השקענו בזמן המשבר והתכוננו לימים טובים יותר. בנינו לאט לאט עסק משמעותי בישראל. לפני שלוש שנים שרודרס ניהל בישראל מיליונים בודדים, ונכון לסוף ספטמבר השנה, אנחנו מנהלים קרוב ל־300 מיליון דולר".

מתרגמים מוצרים

מה היתרון שלכם לעומת קרנות ישראליות?

"נוכחות וחשיפה גלובלית, בחירה בין הרבה מאוד אופציות, גיוון ומגוון. יש לנו 560 מוצרים השונים בסגנון ההשקעה, הסיכון, האזור הגיאוגרפי ועוד, רק צריך לבחור. תמיד יש אופציות והזדמנויות באיזושהי נקודה על הגלובוס. לשרודרס יש 32 משרדים ב־25 מדינות. אנחנו אוהבים להיות קרובים ללקוחות שלנו ולהשקעות שלנו. אם בשרודרס התקבלה החלטה להשקיע בשוק הסחורות הטייוואני, זה רק אחרי שהמשרד שלנו בסיאול המליץ עליו.

"גם העמלות שלנו הן נמוכות יותר בהשוואה לישראל. העמלה השנתית על המוצרים היקרים ביותר שלנו היא כמחצית מהעמלה הנהוגה בישראל. יש לחץ בינלאומי להורדת עמלות, וכבית השקעות גדול שנוהג באחריות, פעלנו בהתאם. העמלות נמוכות בכל העולם, אני לא יודע מה הסיבה שהן גבוהות כל כך בישראל. זה עוד אחד מהיתרונות שלנו. אני מאמין שמי שייהנה מזה הוא הלקוח. זה יגביר עוד יותר את התחרותיות".

מה בעצם אתה עושה? אתה הולך למוסדיים ומשכנע אותם לקנות את המוצרים של שרודרס?

"מכירת המוצרים זה רק חלק של הביזנס. חלק יותר מהותי הוא הניסיון לבנות עבור הלקוחות פתרונות שיתאימו לצורכיהם. לפעמים זה דורש המון יצירתיות, למשל 'תרגום' מוצר גלובלי שיתאים לשקל כך ששערי החליפין לא ישפיעו על התשואה. היום אנו בעצם בונים תשתית לעבודה מול הציבור הישראלי - אנו מתרגמים חומרים לעברית, והשבוע, בשאיפה, נשיק אתר בעברית. אנחנו לא באים לעשות סיבוב, להרוויח ולהיעלם. קשרים חזקים ותמיכת לקוחות הם הבסיס היציב שלנו. זו בחלקה הסיבה שאנחנו מצליחים, אבל תמיד יש מקום לשיפור".

באיזה סוג של חברות אתם משקיעים בשוק הישראלי?

"בעיקר בחברות גדולות מאוד, משיקולי נזילות. אני בטוח שיש עוד הרבה חברות ישראליות ראויות, אך צריך להבין שצוות השווקים המתעוררים מנהל יותר מ־26 מיליארד דולר - גם אם "יזיזו" רק 1%, מדובר ב־260 מיליון דולר וזה משפיע על השוק. אנו חייבים לנהוג באחריות".

דג קטן בבריכה גדולה

אתה מעריך שקרנות זרות יגיעו לישראל אחרי שיאושר תיקון 13?

"אני חושב שהמתחרים שלנו לא העריכו את עוצמתו של השוק הישראלי, את החשיבות שלו ואת האפשרות שלו לייצר תשואה עודפת. הידעת, למשל, ששוק קרנות הנאמנות הישראלי גדול יותר ממקבילו היווני? הסטיגמה על ישראל והמציאות בישראל שונות לחלוטין. יש הבדל גדול מאוד בין מה שאתה קורא בעיתון לבין מה שקורה בפועל. תיקון 13 ישנה הכל. זה יועיל לציבור שיהיה לו מגוון וחשיפה רחבה לשוק הגלובלי. בטווח הארוך, גם בתי ההשקעות המקומיים יפיקו מכך תועלת".

מה דעתך על המעבר של ישראל משוק מתפתח לשוק מפותח?

"הייתם דג גדול בבריכה קטנה, ועכשיו אתם דג קטן בבריכה גדולה. לציבור זה מצוין כי כעת ישראל תיהנה מדירוג גבוה יותר, מה שיגרור מתן הלוואות בריבית נמוכה יותר. מבחינת השקעה, זו מעין 'חרב מתהפכת', כי כשישראל היתה בשווקים המתפתחים, נתח ההשקעה בה היה גדול יותר. עם זאת, תמיד יש יוצאים מהכלל".

תגיות