אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ווד-מקינזי: ישראל פירשה לא נכון את נתוני המס מהעולם צילום: שאול גולן

ווד-מקינזי: ישראל פירשה לא נכון את נתוני המס מהעולם

בדו"ח שהזמינה דלק מחברת הייעוץ הבינלאומית נטען שהחלת מיסוי של 60% משווה את ישראל לבוליביה ואקוודור, שם הולאמו תגליות הגז

14.12.2010, 21:28 | ליאור גוטמן

המדינה לא ניתחה נכון את שיעורי המיסוי במדינות שונות בעולם, במסגרת עבודתה של ועדת ששינסקי - כך עולה מדו"ח של חברת המחקר ווד-מקינזי (WOOD MACKENZIE) שהוגש לוועדה. הדו"ח, שהוכן לאחרונה לבקשת חברת דלק, נמסר כחומר מקצועי לעיון חברי הוועדה, לקראת השימוע שייערך לראשי קבוצת דלק באמצע השבוע הבא.

עיון במסקנות המחקר מעלה כמה טענות. ראשית, ווד-מקינזי טוענת שחברי ועדת ששינסקי התבססו בעבודתם על ניירות עמדה רשמיים של מקנזי עצמה, אולם ניתוח הממצאים אינו עולה בקנה אחד עם המציאות המקומית של חברות הגז. כדי להמחיש את הטעויות שבניתוח הדברים, לטענתה, מצרפת מקינזי את החומרים שאותם ניתחה המדינה לחוות הדעת הנוכחית. הטענה העיקרית היא שחברי הוועדה קבעו את שיעור התשואה הפנימי (IRR) הראוי בפרויקטי גז על 16%, בעוד שהממוצע העולמי ביחס לקידוחי מים עמוקים הוא כ־34%.

שנית, בהתייחס לכוונה להחיל מיסוי רטרואקטיבי מציינת ווד-מקינזי כי בכל מקום שבו היה שינוי מס רטרואקטיבי הדבר נבע מעלייה דרמטית במחיר חבית הנפט, או שהמדינה הלאימה את הפרויקטים. בישראל, לעומת זאת, מציאות זו אינה קיימת - לא לגבי מחירי חבית הנפט שנרכש כולו מחו"ל ולא לגבי הלאמה של פרויקטים.

אחת ממסקנות ועדת ששינסקי היתה שיש להחיל את שיטת המיסוי החדשה גם על מאגרי גז קיימים ופעילים, דוגמת קידוח ים תטיס שפעיל כבר מ־2004. לטענת ווד-מקינזי, במדינות שבהן החילו מיסוי רטרואקטיבי (כגון בריטניה, קנדה, ואלסקה שבארה"ב) הפגיעה בערך הנוכחי של הפרויקט לאחר החלת המיסוי הייתה 10%. במדינות כמו בוליביה ואקוודור זה הגיע לסביבות 50%. לעומת אלה, ועדת ששינסקי ציינה במפורש שהפגיעה בערך פרויקט תמר תגיע ל־60%, ולכן, לטענת ווד-מקינזי, מדובר בפגיעה שקרובה יותר למצב של הלאמה.

עוד טוענת ווד-מקינזי ששינוי מתווה המיסוי הנוכחי יביא לפגיעה בהשקעות בענף. ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי חברי ועדת ששינסקי יגיבו לאחר שיסתיים השימוע האמור.

תגיות