אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המטרה: לשקף את מצבה הכספי של ישראל נכון יותר צילום: shutterstock

המטרה: לשקף את מצבה הכספי של ישראל נכון יותר

רק בשנים האחרונות אימצה ממשלת ישראל את התקינה החשבונאית הבינלאומית והחלה לערוך לממשלה דו"חות כספיים במתכונת המקובלת בעולם

15.12.2010, 16:17 | תומר אביטל

רק בשנים האחרונות אימצה ממשלת ישראל את התקינה החשבונאית הבינלאומית והחלה לערוך לממשלה דו"חות כספיים במתכונת המקובלת בעולם. רפורמות דומות החלו כבר לפני כעשור במדינות המפותחות, בהן ניו זילנד, אוסטרליה, בריטניה, צרפת, קנדה וארצות הברית. מרבית המדינות הללו אף מפרסמות דו"חות כספיים מבוקרים, בעוד שבעמוד השער של הדו"חות של ישראל מתנוססת האזהרה "בלתי מבוקרים".

בשנת 2008 ארבעה משרדי ממשלה בלבד היו מבוקרים, והשנה צפוי לקפוץ מספרם ל־25. "תוך כשלוש שנים אנו מעריכים כי הממשלה בכללותה תהיה מבוקרת", אומר החשבונאי הראשי באגף החשב הכללי של משרד האוצר, רו"ח יוסי איצקוביץ'. לטובת מטרה זו נוצר שיתוף הפעולה עם פירמות בייקר טילי וזיו האפט. איצקוביץ' הוא זה שמוביל את המהפכה ופועל להכפפת משרדי ממשלה נוספים לביקורת חיצונית.

הדו"חות הכספיים אמורים לכלול את כל הנכסים של המדינה ואת כל ההוצאות וההתחייבויות שלה. התפקיד של בייקר טילי יהיה לזהות כפילויות, לעבור על חשבוניות והוצאות, ובעיקר לדאוג לשלמות מצבת הנכסים הלוקה בחסר כיום. זו לא כוללת נכסים רבים, כמו חברות ממשלתיות בבעלות מלאה, קרקעות, בסיסי צה"ל ותשתיות. הנזק של דיווח חלקי זה, שאותו בייקר טילי אמורים לתקן, מתבטא בחישוב לקוי של מאזן וגירעון תקציבי, בקשיי השוואה ל־OECD ובהערכה שגויה של גורמים חיצוניים כמו נותני אשראי. בנוסף, יש לבקרה החיצונית חשיבות במניעת חלוקת כספים המונעת משיקולים לא ענייניים ופוליטיים.

"אם הדו"חות יהיו מדויקים יותר אפשר יהיה גם לדעת את המצב הכספי שנוריש לדור הבא", אומר איציק עידן, שותף בכיר בפירמת בייקר טילי. "עם הזמן הדו"חות ישקפו את מצבה הכספי של ישראל נכון יותר. זה יהווה כלי עזר רב משמעות למקבלי ההחלטות".

תגיות