אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האוצר: "מביך ואף מדאיג שיוסי גורדון משמש פה לקבלני ישראל" צילום: אוראל כהן

משרד האוצר: "מביך ואף מדאיג שיוסי גורדון משמש פה לקבלני ישראל"

האוצר הגיב לדברי מנכ"ל התאחדות הקבלנים שיצא נגד המהלכים עליהם הכריזו שר האוצר ושר השיכון: "המשמעות של העלאת המסים תגרום לתוצאה אחת בלבד - העשרת הקופה הציבורית"

16.12.2010, 15:40 | שי פאוזנר

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, מגלה בורות מביכה בענייני כלכלה". במילים חריפות אלו הגיב משרד האוצר לתגובת התאחדות הקבלנים על הצעדים של הממשלה להוזלת מחירי הדירות. מהאוצר נמסר, כי "גורדון טוען בדבריו כי המהלך יוביל לכך שאנשים ששוכרים דירות ירכשו דירות וכך יקטן ההיצע להשכרה – כאשר הביקוש יישאר אותו הביקוש.

"ואולם, למבוכתו הרבה גורדון סותר את עצמו בדבריו שכן כיוון שאנשים יעברו משכירות לבעלות על דירה הרי שהביקוש לשכירות ירד ולכן גם המחיר לשכירת דירה. מביך ואף מדאיג לדעת שזה האיש שאמור לשמש פה לקבלני ישראל", סיים האוצר את תגובתו.

מוקדם יותר היום הגיב כאמור גורדון לצעדי הממשלה. לדבריו, העלאת מס הרכישה לרוכשי דירה שנייה הוא מהלך שגוי שיגרום להעלאת מחירי השכירות ופגיעה בזוגות הצעירים, כך טוענים בהתאחדות הקבלנים בעקבות שורת הצעדים עליהם הכריזו הבוקר שר האוצר ושר השיכון.

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, ציין כי הטלת מסים נוספת על ענף הבנייה היא צעד מוטעה שלא יביא לתוצאה המיוחלת של הוזלת מחירי הדירות. לדבריו, הפתרון הנחוץ לענף הדיור הוא הגדלת היצע הדירות והפחתת נטל המס על הענף שהוא הענף הממוסה ביותר במשק. "יש להבין כי אותם משקיעים שהאוצר סימן כאויבי ענף הנדל"ן בסך הכל רוכשים דירות בכל איזורי הארץ, אותן דירות לא נשארות ריקות והן מושכרות בשוק החופשי לכל אלו שידם אינה משגת לרכוש דירה. הוצאת המשקיעים מהשוק משמעותה עליית מחירי השכירות", אמר.

גורדון ציין כי על פי נתוני הלמ"ס אחוז הגרים בדירות בבעלות עומד על 68.8% בממוצע, אך כאשר מסתכלים על הנתונים לפי עשירונים, בעשירון התחתון בישראל רק ל-41.3% יש דירה בבעלות, כלומר כ-60% נאלצים למצוא פתרונות דיור אחרים.

לשם השוואה בעשירון העליון ל- 82.2% יש דירה בבעלותם. נתון נוסף של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מראה כי מתחילת שנת 2009 ועד לרבעון השלישי של שנת 2010 עלו מחירי השכירות הממוצעים בישראל בכ-23% והם עומדים כיום על כ- 3,000 שקל לחודש בממוצע ארצי. לעומת זאת ההכנסה הכספית למשק בית עומדת על 11,354 שקל ועלתה רק ב- 0.2% בין 2008 ל- 2009.

לדבריו, נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר הזהיר לאחרונה מפני עלייה נוספת במחירי שכירות אך באוצר מעדיפים להתעלם מהנתונים ולנקוט בפעילות שהם הכי אוהבים לעשות – העלאת מסים. המשמעות של העלאת המסים תגרום לתוצאה אחת בלבד - העשרת הקופה הציבורית לאחר שהאוצר כבר גרף השנה מיליארדים ממיסוי הענף ומההכנסות הגבוהות של מנהל מקרקעי ישראל ממכירת קרקעות במחירים גבוהים.

ארז כהן, יו"ר לשכת השמאים הגיב לדברים ואמר: "לצערי אף דירה לזוג צעיר לא תיווצר כתוצאה ממיסוי מיותר של משקיעי נדל"ן שהם הקטר המוביל של השוק. במידה ותוכנית האוצר ושיכון תלך לכיוון זה, היא תכניס את הענף לקיפאון עמוק ומיותר לחלוטין, ובד בבד לא תוריד את מחירי הדיור, אלא להפך! שיקדמו מיידית קרקע לשיווק באזורי הביקוש ויפתרו את הבעיה הקריטית של מחסור בדיור".

לדברי רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק, "הרגולציה והסנקציות שהממשלה מנסה להפעיל כדי לפוצץ כביכול את בועת הנדל"ן הן מיותרות ופופוליסטיות, שכן אין בכלל בועת נדל"ן. הצעדים של שר האוצר ושר השיכון לא מביאים לריסון בעליית המחירים, ולא הם שיביאו את הישועה לשוק הנדל"ן הישראלי המשווע למלאי נוסף של דירות. ראשית, פגיעה ברוכשי הדירות השניות תביא למעשה לפגיעה בשוק השוכרים כי היא תצמצם את הדירות המיועדות להשכרה ותגדיל את דמי השכירות, ולא באמת תביא לריסון בשוק. שנית, לא כל דירה שנייה שאנשים רוכשים היא במטרה לעשות עליה הון, בפעמים רבות מדובר בדירה לילדים, לפנסיה, בדירה שנותנת רנטה חודשית. בכל העולם המערבי קיימת מגמה שחלק מהשוק של דירות חדשות מוחזק בידי ציבור שיש ברשותו כבר דירה אחת וצריך לאפשר לתופעה זו להתקיים גם בישראל.

בארגון פעמונים המסייע בהתנדבות לכ- 2,000 משפחות המצויות בבעיות כלכליות באמצעות ליווי מקצועי-פיננסי מסבירים שעלויות הדיור של משפחות במצוקה כלכלית הינה העלות היקרה ביותר בהוצאות החודשיות. כיום, עלות שכר דירה חודשית למשפחה ממוצעת עומדת על כ-3,000 שקל לחודש והיא האויב מס '1 של משפחות במצוקה כלכלית.

אוריאל לדרברג, מנכ"ל ארגון פעמונים טוען שבמידה ועלויות הדיור יגדלו הן לא יאפשרו למשפחות לצאת מהמצוקה הכלכלית אליה נקלעו. "עליית מחירי שכר הדירה תגרום לפגיעה אנושה במשפחות הנמצאות בבעיות כלכליות, כיוון שגם כך עלות ממוצעת של שכר דירה למשפחה עומד על כ-3,000 שקל שהינו לא פרופורציונאלי ביחס להכנסה של משפחה ממוצעת. עלייה נוספת בעלות שכר הדירה תצמצם עוד יותר את מעט הכסף הפנוי שנשאר למשפחה לצאת מהמצוקות הכלכליות , ותעצים את הפערים החברתיים בישראל".

עמי פרץ, מנכ"ל חברת בוני התיכון: "ביטול מס השבח לשנתיים, אכן יתמרץ את מי שבאמת חשב למכור דירה שניה ושלישית. הדבר אמנם יוציא דירות יד שניה לשוק, אך לא יציף אותו מאחר ומרבית רוכשי דירות שניות ושלישיות רואים תשואה לטווח הרחוק ומשכירים היום את הדירות. בנוסף, המחירים יוותרו גבוהים מהסיבה שמחזיקי הדירות לא יחליטו פתאום להוריד את המחיר בגלל ביטול המס, הם לא ירוצו למכור אותן.

העלאת מס הרכישה למשקיעים באה מאוחר מדי. אני חושב שהיום משקעים כבר לא נמצאים במשחק הקנייה מזה מספר חודשים, כך שגם הצעד הזה לא יצור עודפים של דירות בשוק".

אהוד המאירי, יו"ר פירמת שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות': "הפעולה היא פעולה כפולה שמשפיעה על הורדת הביקוש לדירות על ידי משקיעים, ותגדיל את היצע הדירות העומדות למכירה בשוק החופשי וזאת ללא צורך לחכות עד שקבלן יצא לבנייה בשטח. זה צעד מבורך והוא ישים מיידית ואין ספק שתהיה לו תגובה בשוק".

לדברי עו"ד ניר הורנשטיין, שותף במשרד אלתר ושות' עורכי דין: "מטרת האוצר הינה לגרום להמתנה ביחס לרכישת דירות להשקעה על מנת לפנותן למחפשי דיור חסרי דירת מגורים. ספק אם הצעד ישפיע באופן ניכר, שכן משמעותו היא ייקור של דירת המגורים בשיעורים של כ – 1.2% עד 1.4% ביחס למחיר הדירה הכולל, וספק אם בעקבות צעד זה משקיע יבטל החלטת רכישה וידחה אותה בשנתיים. בנוגע להטבה המשמעותית במס למוכרי דירות אשר הינם בעלים של יותר מדירה אחת, צעד זה אכן עשוי לסייע, שכן לא מעט מוכרים ממתינים 4 שנים, לשם מכירת דירה בפטור, וכעת יוכלו להימנע מהמתנה זו ולהעביר את הדירות לשוק. צעד זה עשוי להוביל להגדלת ההיצע, וכפועל יוצא אף להורדת מחירים".

 

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
בושה שנערי האוצר לא מבינים את מה שאמר יוסי גורדון
יוסי גורדון אמר דברים נכונים מאוד. בושה שנערי האוצר שהגיבו כפי שהגיבו כלל לא הבינו את כוונתו, ולמטומטמים שכאלה יש צורך להסביר כפי שמסבירים למטומטמים. הנה ההסבר: נניח שיש 20,000 יחידות דיור להשכרה ועליהם יש 60,000 זוגות שצריכים דירות להשכרה. הדירות מהוות שליש. אם 10,000 מתוך הזוגות ירכשו 10,000 יחידות אז יהיו 10,000 יחידות דיור ל50,000 זוגות. במצב זה הדירות מהוות חמישית. כשיוסי גורדון אמר שהביקוש לדירות יגדל זו הייתה כוונתו ואם החוצפנים ממשרד האוצר לא מבינים חשבון של כיתה ג' לפחות שלא ישמיצו. אולי גם שילמדו מעבר לחשבון הלכה ודרך ארץ, שלא צריך להעליב בפומבי ועליהם, נערי האוצר, אפשר להגיד " סייג לחוכמה שתיקה".
מוטי , מרכז  |  17.12.10
לכל התגובות