אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל ידון בצעדים נוספים בשוק המשכנתאות צילום: בלומברג

בנק ישראל ידון בצעדים נוספים בשוק המשכנתאות

"בנק ישראל עשוי דווקא לנצל את ההזדמנות לייצר אפקט מצטבר - הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש"

19.12.2010, 06:59 | תומר זלצר

לפני כחודשיים, לצד פרסום החלטת הריבית לחודש נובמבר, הודיע בנק ישראל על התערבותו האחרונה בשוק הנדל"ן: בניסיון לצנן את הביקושים, הוגדלו דרישות הקצאת ההון מבנקים למשכנתאות על הלוואות לדיור בסכום של יותר מ־800 אלף שקל, בשיעור מימון (גובה המשכנתה ביחס לשווי הנכס) של יותר מ־60% ובריבית משתנה.

ביום שני הבא יפורסם גובה הריבית לחודש ינואר, ובדיונים המוניטריים שיקיים נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, לקראת ההחלטה יעלה לדיון גם נושא הנדל"ן. בעקבות המדד הנמוך לחודש נובמבר, שעלה ב־0.1%, ההערכות הן כי פישר ישאיר אותה ברמתה הנוכחית (2%). במקביל, על רקע היוזמה החדשה של משרד האוצר העריך בסוף השבוע גורם במערכת הבנקאות כי בנק ישראל ימתין עם צעדי התערבות נוספים בשוק הנדל"ן. גורם בנקאי אחר צייר תסריט אפשרי שונה. לדבריו, "בנק ישראל עשוי דווקא לנצל את ההזדמנות לייצר אפקט מצטבר - הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש - ולהכריז על צעדים משלימים בשוק המשכנתאות".

במרץ האחרון הוציא בנק ישראל שלוש הנחיות שמטרתן לצנן את הביקושים בשוק הנדל"ן: החמרת הדרישות מהבנקים בתחום האשראי לקבוצות רכישה; החלת דרישה להפרשה נוספת של 0.75% על משכנתאות הניתנות בשיעור מימון הגבוה מ־60%; והגדלת הקצאת ההון על משכנתאות גבוהות בריבית משתנה ובשיעור מימון גבוה מ־60%.

למרות צעדים אלו, עקב הריבית הנמוכה במשק והתחרות החריפה בין הבנקים, מחירי המשכנתאות עדיין נמצאים בשפל; לדוגמה, הריבית ארוכת הטווח על משכנתאות צמודות למדד עמדה בנובמבר על 3.16% בלבד - רמתה הנמוכה אי פעם.

בעשרת החודשים הראשונים של 2010 העמידו הבנקים משכנתאות בהיקף שיא של כ־38.8 מיליארד שקל. הנתון הרשמי האחרון שפרסם בנק ישראל הוא לגבי חודש אוקטובר, שבו העמידו הבנקים משכנתאות בהיקף 3.9 מיליארד שקל — עלייה של כ־33% בהשוואה לאוקטובר 2009, אך ירידה של כ־20% בהשוואה לשיא שנרשם ביוני השנה. גורם בנקאי מעריך כי היקף המשכנתאות שהעמידו הבנקים בנובמבר היה דומה לזה שהעמידו באוקטובר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כוסות רוח למת.....
שינויים קוסמטים שלא יטיבו עם הזוגות הצעירים פרופ' אלתרמן קובעת כי: "לפי מחקרים השוואתיים שביצעה, מספר סוגי המסים בתחום המקרקעין בישראל הוא הגדול ביותר בעולם. "ברוב מדינות המערב אין היטלי השבחה ובחלקן אין מס שבח", אומרת אלתרמן. "בישראל יש גם מס רכישה, גם מס שבח וגם היטל השבחה. על קרקע של מינהל מקרקעי ישראל משלמים גם דמי היתר, ומובן שגם מע"מ נכנס במרכיבי הבנייה". ולכן שינויים קוסמטיים לא יועילו - באם לא יגדל היצע הדירות (בין גדרה לחדרה) ועלותן תהיה סבירה. אבל תשכחו מזה - מרכיב מיסוי המקרקעין והבנייה שהוא המכשול העיקרי להוזלת הדירות הוא בידי הממשלה (האוצר) ואין שוחטים תרנגולת המטילה ביצי זהב לאוצר המדינה... כך שמחירי הדירות לא צפויים לרדת... דוגמאות לכך רבות: מרכיב המס על דלקים לסוגיהם הוא 55% האם כאשר יורד מחיר הנפט בעולם יורד המחיר פרופורציונית גם בארץ? האם מחיר החשמל מתנהג בהתאם ? האם מחיר המיים משקף עלות אמיתית לצרכן? (ותלוי מיהו הצרכן, החקלאי, משק הבית או התעשייה?)
אופטיסימי , צפון  |  20.12.10
4.
נדלן
חברת מקרו לכלכלה מודיעה שאן בועה בנדלן כל זוג צעירים לפיי חתונה צריכים לידאוג שיהיה להם לפחות 45 אחוז כסף לרכישת דירה לא יתכן שכל זוג אחריי החתונה מתחילים ליילל אן לנו כסף לרכישת דירה וזה לא נכון יש שפע של דירות למכירה עד שמונה מאות אלף שח בגילה ארמון הנציב גבעת זאב קטמונים פסגת זאב כיום כל חברות הבניה בונים בכל הארץ דבר נוסף למי זה צריך להפריע שזוג שהם בניי עשירים קונים דירה בשתיי מיליון שח זה בועה לא יש להם בסף וייש שקונים גם בחמישה מיליון שח כל הרעש שעושים זה פוליטי כדיי ליפגוע בממשלה מה שחשוב יותר לצמצם את הפער בן הבקוש להצע
פיני , יםם  |  20.12.10
3.
פגיעה במשקיעים תביא לצמצום ההשקעות בדירות להשכרה ... מה שיעלה את השכירויות
עקב מחסור של 100,000 דירות בישראל ... כל צעדי הממשלה לא יצליחו להוריד את מחירי הדירות ... רק בניה מסיבית של 50,000 דירות בכל שנה וזאת במשך 5 שנים לפחות ... ימתנו את מחירי הדירות בישראל ... כידוע, בישראל דרושות 30,000 דירות נוספות בכל שנה .... הפסקה או מיתון פעילות המשקיעים בשוק הנדל"ן תביא לצימצום ההיצע של דירות להשכרה ... ולעליית מחירי השכירויות ... כיום מחירי השכירות מסובסדים ע"ח המשקיעים ... משקיע מקבל כ- 3% תשואה על השקעתו .. שזה מעט מדי. אז מה אתם רוצים מהממשלה שתחזור לימי עמידר, שתבנה שוב שכונות עלובות שיהפכו מייד למשכנות עוני ... לקח לנו שנים רבות ומימון מהדות העולם לבצע את שיקום השכונות בהם הפכנו את משכנות העוני למשהו סביר למגורים.
יורם מראשון  |  20.12.10
2.
למה לא עושים הפרדה בהנחיות לגבי משקיעים ולגבי רוכשי דירה ראשונה????!!!!!
הרי ברור שרוכשי דירה ראשונה אלו הם זוגות צעירים שגם ככה בלתי אפשרי כיום, עבורנו, לרכוש דירה. אז למה להכביד בנטל המשכנתא? ומאיפה לעזאזל נביא 40% שיעור מימון לדירה בשווי 1.2 מיליון - האם מישהו עדיין חושב בממשלת הצ'וק'ו מוקו הזו?????????
רכישת דירה ראשונה  |  20.12.10