אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יועץ בכיר ל-IIC: "אמריקה הלטינית הגיבה טוב יותר למשבר" צילום: בלומברג

יועץ בכיר ל-IIC: "אמריקה הלטינית הגיבה טוב יותר למשבר"

"המשבר העולמי דחף את המשקיעים לחפש הזדמנויות מחוץ למערב, ואז התברר דבר מדהים: מדינות רבות באמריקה הלטינית, כמו פרו, צ'ילה וקולומביה, הגיבו למשבר הרבה יותר טוב ממדינות המערב", אומר קרלוס רואה יועץ בכיר ל-IIC

21.12.2010, 08:23 | ענת ציפקין

"המשבר העולמי דחף את המשקיעים לחפש הזדמנויות מחוץ למערב, ואז התברר דבר מדהים: מדינות רבות באמריקה הלטינית, כמו פרו, צ'ילה וקולומביה, הגיבו למשבר הרבה יותר טוב ממדינות המערב, גילו עמידות ואפילו הציגו צמיחה" - כך אמר ל"כלכליסט" קרלוס רואה, יועץ בכיר ל־IIC, בנק ההשקעות לאמריקה הלטינית (Inter American investment corporation).

בעלי המניות של בנק ההשקעות, שהוקם בשנת 1984, הן 44 מדינות - 26 מדינות מרכז ודרום אמריקה, 17 מדינות באירופה ואסיה (כולל ישראל) וארצות הברית. מאז הקמתו העמיד הבנק אשראי בהיקף של 3.5 מיליארד דולר לחברות קטנות ובינוניות הפועלות באמריקה הלטינית, ופעל להגדלת ההשקעות במדינות האזור, לעתים במיזמים משותפים עם חברות בינלאומיות (Joint Ventures).

רואה ביקר בישראל כאורח כנס סחר החוץ השנתי של מכון היצוא, התאחדות התעשיינים וחברת גלובוס גייט, ונפגש עם נציגי חברות ישראליות המעוניינות להשתלב בפרויקטים של בנק ההשקעות.

"כשהמשבר העולמי פרץ, היקף ההשקעות הזרות באמריקה הלטינית ירד, כמו בכל העולם, באופן דרמטי, אך לאחרונה המשקיעים חוזרים", אומר רואה ל"כלכליסט". לדבריו, העולם גילה שכלכלות האזור במצב טוב למדי. "המדינות השכילו לבזר את סחר החוץ שלהן, מערכת הבנקאות של רובן נשארה שמרנית מאוד, והן הגבילו את זרם ההון של מטבע זר, כדי להגן מפני ייסוף של המטבעות המקומיים. כל אלו סייעו להן במגננה מול המשבר הגלובלי".

פיתוח משאבי הטבע

איך תיראה כלכלת אמריקה הלטינית בעוד כמה שנים?

רואה: "האזור כולו יעבור אינטגרציה, כלומר גידול בהשקעות של המדינות השונות זו בזו. לחברות מקומיות רבות קשה יותר לפרוץ החוצה, לסחר מול אירופה או ארה"ב, ולכן הן מעדיפות את הסחר הפנימי".

אילו מדינות יעניינו במיוחד חברות ישראליות שירצו לשתף איתכם פעולה?

"מדובר באזור גיאוגרפי גדול מאוד, ולכן אמליץ להתמקד ביתרון היחסי שיש למגזרים שונים בכל מדינה. במקסיקו, למשל, אנחנו משקיעים בעיקר באנרגיה ירוקה. בארגנטינה ובמדינות נוספות יש לנו עניין רב בתחום החקלאות לסוגיה (agri business) - ייצור חלב, סוכר, אתנול, בקר ודגה. אנו משקיעים גם במפעלים המייצרים סחורות, כמו קפה, כותנה וסויה.

"באל סלבדור אנו מתמקדים בפיתוח משאבי טבע, בגואטמלה בחקלאות, חשמל ותשתיות מים, ובקולומביה בתשתיות מסיביות יותר, בעיקר שדות תעופה. הפרויקטים שבהם אנו משקיעים הם ארוכי טווח וצריכים להיות רווחיים. כמו כן, אנו מצפים שהם ייצרו מקומות עבודה ויעודדו צמיחה כלכלית, לצד מחויבות סביבתית".

ב־2009 העניק בנק ההשקעות הלוואות בהיקף של 300 מיליון דולר, וסיים את השנה עם רווח נקי של 5.2 מיליון דולר לעומת הפסד של 13.2 מיליון דולר ב־2008.

מהם הפרמטרים להשקעה?

"אנו מעדיפים להשקיע במדינות הקטנות, שבהן רמת הסיכון גבוהה יותר, ולפעול מול חברות שלא יכולות לקבל מימון בנקאי לטווח ארוך, ושאין להן גישה לשוק איגרות החוב - למשל מגדלי סויה בפרגוואי או מגדלי סלמון בצ'ילה. לעתים נדירות בלבד אנו מתערבים במבנה הבעלות בחברות ורוכשים מניות.

"אפשרויות המימון הבינלאומי באמריקה הלטינית עדיין מוגבלות, ובנקים גלובליים רבים מעדיפים, באופן טבעי, להתרכז במתן אשראי לסביבה שבה הם נמצאים - מדינות המערב. עם זאת, יש גידול במספר הבנקים שחוזרים לאחרונה לפעילות בדרום ובמרכז אמריקה, וכשצריך אנו משלימים לחברות מקומיות את המימון שלא הצליחו לקבל.

"באופן כללי, נשקיע בחברות בוגרות עם מחזור מכירות של לפחות 20 מיליון דולר. בברזיל מדובר בחברות קטנות, אולם בקולומביה או בצ'ילה זה מחזור מכירות שנחשב בינוני. במיזמי תשתית אנחנו לרוב רק גוף אחד מתוך קבוצת משקיעים".

יציבות בקולומביה

16% מהאשראי של בנק ההשקעות הלטיני ב־2009 ניתנים לחברות בפרו ובקולומביה. כלכלת קולומביה צפויה לרשום ב־2011 צמיחה של 4.5%, בדומה לקצב הצמיחה בשנה האחרונה. האינפלציה במדינה נמוכה, בשיעור של 2.6%, והבנק המרכזי הותיר זה חודש שביעי ברציפות את הריבית ללא שינוי, ברמה של 3%.

ארגנטינה, הכלכלה השנייה בגודלה ביבשת, התקשתה קצת יותר בהתמודדות עם המשבר העולמי. האינפלציה במדינה צפויה להסתכם השנה ב־11%. שיעור הצמיחה, שעמד על 0.9% בלבד ב־2009, צפוי לזנק השנה ל־8.4%, עם תרומה משמעותית של הגידול המטאורי בביקושים לגידולי סויה וחיטה, בעקבות בצורת שפקדה את רוסיה, אחת מיצרניות החיטה הגדולות בעולם.

כלכלת ברזיל, הגדולה בדרום אמריקה והשמינית בגודלה בעולם, נמצאת, על פי רואה, "במצב טוב מאוד". הבנק המרכזי במדינה צופה צמיחה של 7.5% ב־2011 - הגבוהה ביותר שנרשמה ב־20 השנים האחרונות. שיעור האבטלה בברזיל צנח לשפל היסטורי של 6.1% באוקטובר, ושיעור האינפלציה ב־2011 צפוי לעמוד על 5.2% - רחוק מאוד מהשיעורים התלת־ספרתיים של שנות התשעים. הריבית במדינה עומדת על 10.75%, ולפי התחזיות, היא תעלה בהדרגה מתחילת 2011.

"מקסיקו סובלת מהתלות בסחר עם ארה"ב, אך באופן כללי גם מצבה סביר", אומר רואה. שיעור האינפלציה במקסיקו ב־12 החודשים האחרונים הסתכם ב־4% בלבד, בהשוואה לרמה ממוצעת של 29.7% ב־25 השנים האחרונות. ברבעון השלישי של 2010 צמח התמ"ג במקסיקו ב־0.5%, בדומה לממוצע בשבע השנים האחרונות.

"אנו מנסים לשמור על מידה רבה של שקיפות עבור בעלי המניות שלנו, ועורכים בדיקות נאותות כדי להימנע מהפתעות", אומר רואה. "תמיד נחפש פרויקטים יציבים, אפילו במדינות קשות. ביזרנו את השקעותינו בכל היבשת. יש מעט מדינות שבהן אין תחושה של יציבות פיננסית, כמו הונדורס וניקרגואה".

באילו מגזרים לא תשקיעו?

"לא נשקיע לעולם בחברות שפועלות בתחומי הנשק, האלכוהול, הטבק וההימורים. נדיר מאוד לראות אותנו גם מממנים חברות נדל"ן. באופן כללי, אנחנו מנתחים כל מדינה באופן ייחודי, ומוצאים את מגזרי ההשקעות המעניינים בה. חלק גדול מהשקעותינו הוא במוסדות פיננסיים מקומיים, אשר עומדים בתנאי שלנו - להעניק את האשראי שהם מקבלים לעסקים בינוניים וקטנים".

תגיות