אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמלוגי חברות התקשורת: נסיונות להגעה לפשרה צילום: אלעד גרשגורן

תמלוגי חברות התקשורת: נסיונות להגעה לפשרה

על פי הצעת שר התקשורת, התמלוגים יועלו ב-0.5%-1% בשנתיים הבאות, במקום ב-1%-1.5%. גם באם יועלו התמלוגים בשיעור נמוך יותר, צפויות חברות התקשורת לעתור לבג"צ כנגד המהלך

21.12.2010, 10:10 | גילעד נס

שר התקשורת, משה כחלון, צפוי לשלוח היום (ג') מכתב לממונה על התקציבים באוצר, אודי ניסן, בו יציע לגבש פשרה בנושא העלאת התמלוגים שמשלמות חברות התקשורת. כחלון וניסן מנהלים בימים האחרונים דיאלוג בנושא, לאחר שבמשרד האוצר מתעקשים כי יש להעלות את תמלוגי חברות התקשורת בשנים הבאות בשיעור של 1%-1.5%.

כחלון ומשרדו הביעו בחודשים האחרונים התנגדות למהלך זה, בטענה כי על פי המתווה שנקבע בעבר נדרשים התמלוגים להיות מופחתים ולבסוף מבוטלים, אך במשרד האוצר התעקשו להעביר את ההחלטה כלשונה. כעת מציע כחלון לאוצר להעלות את התמלוגים ב-0.5% בשנת 2011 וב-1% בשנת 2012, כך שחברות התקשורת ישלמו 1.5% ו-2% בשנים אלו, בהתאמה.

המהלך נחשף לראשונה בחודש יולי, עת הציג משרד האוצר את הצעת התקציב לשנים 2011-2012, ובה צויין כי בכוונת האוצר להעלות את תמלוגי חברות התקשורת בשיעור של 1% בשנת 2011, ובשיעור של 1.5% נוספים בשנים 2012-2013. ב-2009 שילמו חברות התקשורת תמלוגים בשיעור של 1% מההכנסות שהוגדרו ככאלו שהתמלוגים יחושבו מתוכם, כך ששיעור התמלוגים לאחר ההעלאה, באם לא ישתנה, יעמוד על 2% ו-2.5%, בהתאמה. כאמור, החלטת האוצר התקבלה בניגוד למהלך ארוך טווח של הפחתת התמלוגים בתחומי התקשורת המתבצע מזה קרוב לעשור, שהיה צפוי להוביל לביטול מוחלט של התמלוגים בשנת 2012.

אודי ניסן, הממונה על התקציבים באוצר, צילום: אלי יוסף אודי ניסן, הממונה על התקציבים באוצר | צילום: אלי יוסף אודי ניסן, הממונה על התקציבים באוצר, צילום: אלי יוסף

ההחלטה תחול על חברות הסלולר, בזק ו-HOT, אך לא על ספקיות האינטרנט, ספקיות השיחות הבינלאומיות וחברות המספקות שירותי טלפוניה נייחים על גבי האינטרנט (VOB). יש לציין כי החברות סמייל, נטויז'ן ובזק בינלאומי נכנסות לכל אחת מהגדרות אלו, כך שהן תוחרגנה מההחלטה. בנוסף לא יכללו בהוראה זו גם פעילות התקשורת הביתית ואספקת האינטרנט של פרטנר, פעילות האינטרנט והשיחות הבינלאומיות של 018 אקספון ופעילויות של חברות קטנות יותר, כולל ספקי הסלולר הוירטואליים, האמורים להתחיל לפעול בשנה הבאה.

בשנת 2009 שילמו חברות התקשורת כ-243 מיליון שקלים כתמלוגים למדינה בגין הכנסותיהן, זאת בנוסף לכ-82 מיליון שקלים שמשלמות זכייניות הטלוויזיה המסחרית (ערוץ 2 ו-10) וחברות הטלוויזיה הרב-ערוצית (yes ו-HOT). על פי הערכת האוצר, העלאת התמלוגים בהרכבה המוצע תגדיל את ההכנסות מתמלוגים של חברות התקשורת לכ-500 מיליון שקלים בשנת 2011, וכ-625 מיליון שקלים בשנת 2012 ושנת 2013. באם תתקבל הצעת הפשרה של כחלון, יעמדו ההכנסות מתמלוגים על כ-375 מיליון שקלים בשנת 2011 וכ-500 מיליון שקלים ב-2012.

לאחר ששרי האוצר והתקשורת יחתמו על התקנות, נדרש גם אישור ועדת הכנסת הרלוונטית, ולפיכך צפוי הנושא להגיע לדיון בוועדת הכספים בשבועיים הקרובים, טרם לאישור תקציב המדינה. בנוסף, הדיון בעניינה של HOT יתקיים בוועדת הכלכלה, מכיוון שוועדה זו עוסקת בנושאי השידורים, שתחת כנפיו מתבצע הפיקוח על חברת HOT.

באם יושלם המהלך, והתקנות יכנסו לתקפן, צפויות חברות התקשורת לעתור לבג"צ כנגד ההחלטה. בחברות טוענים כי החלטת האוצר מנוגדת לא רק למתווה הפחתה שעליו הוחלט בוועדות שפעלו תחת הרשאת משרדי התקשורת והאוצר בעשור האחרון, אלא גם מנוגדת לפסיקת בג"צ בעתירה שהגישה בעבר חברת ברק (כיום נטויז'ן). בג"צ קבע כי על המדינה לפעול לביטול התמלוגים ב-2012 ולהציג מתווה מתאים לכך כבר השנה. בית המשפט ציין אז, עם זאת, כי מהלך זה יבחן לאור מצב הכלכלה העולמית והמקומית.

בנוסף, החרגת חלק מהחברות בשוק מגזירה זו, יטענו החברות בעתירה, בוצעה במטרה לעמוד לכאורה בהגדרות הבג"צ של ברק, אך לאור פסיקת בג"צ במקרים קודמים יש להתייחס לכל החברות המספקות שירותי תקשורת ללא הבדל, בנושא התמלוגים, ולפיכך אין לקבל החלטה הפוטרת חלק מהחברות.

תגיות