אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - שוק הנדל"ן המסחרי מתאושש: שכר הדירה עלה ב־9% בשנה צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט" - שוק הנדל"ן המסחרי מתאושש: שכר הדירה עלה ב־9% בשנה

מדד הנדל"ן המסחרי של מ.א.ן נכסים מצביע על התאוששות הדרגתית במחירי השכירות, שרחוקים ב־10% מרמות השיא של תחילת 2008. תל אביב מובילה את המגמה עם עלייה של 17% בשנה האחרונה, ובאר שבע מסתמנת כהבטחה הגדולה של שנת 2011

23.12.2010, 08:37 | שי פאוזנר

ברבעון השלישי של 2010 עלו דמי השכירות הממוצעים למטר רבוע בשוק הנדל"ן המסחרי בישראל ב־9%, ועמדו על 101 שקל למ"ר. זאת לעומת השיא בתחום זה שנקבע בסוף 2008, עם דמי שכירות של 114 שקל למ"ר. כך עולה מנתוני מדד מחירי הנדל"ן המסחרי של מ.א.ן נכסים, רשת יועצי הנדל"ן הגדולה בישראל בתחום הנדל"ן המניב.

על פי הנתונים, רמות הביקושים בשוק שמרו על יציבות לאורך תשעת החודשים הראשונים של 2010, והתפוסה הממוצעת בשוק עמדה בסוף ספטמבר על יותר מ־87%. במ.א.ן נכסים מציינים כי בשיא התפוסה שנרשם בישראל, גם הוא בסוף 2008, עמדו רמות התפוסה על כ־91%.

"למרות העליות השוק עדיין מפגין זהירות", אומר ג'קי מוקמל, מנכ"ל משותף והבעלים של חברת מ.א.ן נכסים. לדבריו, "היזמים ובעלי הנכסים בשוק חשים שזה לא הזמן לתנודות קיצוניות, ולכן, גם אם רמות הביקוש מתחילות לעלות, זה עדיין לא נראה לעין בעליית מחירים דרמטית".

קניון אבנת בפתח תקווה. הגידול באוכלוסיית העיר משך משקיעים חדשים, צילום: עמית שעל קניון אבנת בפתח תקווה. הגידול באוכלוסיית העיר משך משקיעים חדשים | צילום: עמית שעל קניון אבנת בפתח תקווה. הגידול באוכלוסיית העיר משך משקיעים חדשים, צילום: עמית שעל

מוקמל מתייחס לעובדה שבתל אביב נרשמה עלייה דרמטית הרבה יותר מבממוצע הארצי במחירי השכירות של חניות ומכרזים מסחריים. להערכתו, "תל אביב, כמו תמיד, היא הסנונית הראשונה, וצפוי כי עליית המחירים בה תבוא לידי ביטוי ברבעונים הבאים גם בערים נוספות - תחילה באלו הקרובות למרכז ולאחר מכן גם ברחוקות יותר".

מוקמל צופה כי המחירים בשוק זה ימשיכו לעלות גם בשנה הבאה. "נכון להיום נמצאות האחזקות בנדל"ן המסחרי בישראל בידי מספר מצומצם של חברות, דבר שעשוי להבטיח את המשך העלייה ברמות הביקוש והמחירים לפחות עד סוף 2011", הוא מעריך.

"בשנתיים וחצי האחרונות עובר שוק הנדל"ן המסחרי בישראל טלטלה. במרכז עמדו שינויי בעלות על מרכזים מסחריים, פתיחת מרכזים חדשים וכניסתם לארץ של מותגים בינלאומיים", אומר מנכ"ל מ.א.ן נכסים.

שיאו של התהליך היה הדיווח של קבוצת מליסרון של משפחת עופר על התוכנית לרכוש את השליטה בבריטיש ישראל - הקבוצה הגדולה ביותר בתחום בישראל. "השינויים הללו, ולצדם תהליכים גלובליים ומקומיים נוספים, היו הסיבה העיקרית לעלייה הבלתי פוסקת במחירי השכירות בשוק הנדל"ן המסחרי", הוא אומר.

חוזרים למרכזים השכונתיים

על פי כלכלני מ.א.ן נכסים, המגמות הבולטות ביותר בשוק הנדל"ן המסחרי בשנה האחרונה הן העלייה בפופולריות של מרכזי מסחר שכונתיים והגדלת ההשקעות בפאואר סנטרים. "הקמעונאים וחברות השירותים מבינים שבנוסף לפאואר סנטר הגדול, כל שכונת מגורים צריכה סופר ובית מרקחת. בעבר הרשתות ברחו מן העיר", אומר מוקמל.

לדבריו, כיום הרשתות חוזרות אל מרכזי המסחר השכונתיים ולאלו הנבנים בשכונות מגורים חדשות. "ככל שהשכונות יתאכלסו ואוכלוסייתן תגדל, כך תעלה הפופולריות של המרכז המסחרי הקרוב. ראינו זאת למשל באם המושבות בפתח תקווה", הוא מדגים.

במקביל מתחזקת המגמה של חזרה לפריחת המסחר במרכזי הערים הוותיקים. "יותר ויותר בתי קפה, מעדניות, חנויות ספרים וסידקית ובוטיקים מקומיים נפתחים בשכונות מגורים ומחזירים את המסחר אל לב העיר. לצד התחזקות המגמה במרכז תל אביב ובדרומה, אנו רואים תופעה דומה גם באזור השרון ובשפלה", הוא אומר.

בתחום ההשקעות של הגופים הגדולים בשוק מרכזי המסחר הוא מציין בעיקר את העמקת האחזקות של בריטיש ישראל בשוק, עם השתלטות על הגרנד קניון בחיפה, רכישת קניון סירקין, הרחבת קניון רחובות וכניסה לשותפות בקניון בבאר שבע. לצד המהלכים של בריטיש ישראל, גזית גלוב פתחה את הקניון בפארק צמרת ואת מתחם ג'י בכפר סבא. במקביל רכש עזריאלי את קניון גבעתיים ופתח את הקניון במודיעין.

המעצמה החדשה: באר שבע

על פי מ.א.ן נכסים, גורם נוסף המבטיח כי העלייה המתמדת ברמות הביקושים והמחיר בשוק המסחרי תימשך, הוא בנייתן של עוד ועוד שכונות מגורים שבהן מרכזי מסחר שכונתיים. "ככל שיתקדם קצב אכלוס שכונות אלה, נראה יותר ביקושים לנדל"ן המסחרי המקומי, ואת זה מבינות גם החברות הגדולות וגם גורמים נוספים בשוק אשר רוצים אחיזה בנדל"ן המסחרי המקומי. דוגמאות לכך הן רכישת קניון אם המושבות בידי צבי קופרלי, מבעלי רשת חצי חינם, וכניסתו של רמי לוי לתחום הקניונים במבשרת ובבאר שבע", מציין מוקמל. "באר שבע נהפכה למעצמה בתחום הקניונים בשנתיים האחרונות, לצד הגידול שחל בה בתחום הבנייה למגורים. בעיר יש כיום שבעה קניונים וייבנו בה עוד ארבעה", מדגים מוקמל.

מוקמל מציין את כניסתם של מותגים בינלאומיים וחברות לישראל כמוH&M וגאפ, ששכרו שטחים גדולים כגורם נוסף שהביא לעליות במחירים. מוקמל מסכם ואומר כי על השאלה: האם מיעוט השחקנים הנוכחי בשוק המסחרי הוא חיובי, ישיב הזמן. להערכתו, "אם לא יבוא משבר עולמי נוסף או משבר ביטחוני מקומי, נהיה עדים להמשך הפריחה גם ב־2012".

תגיות