אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרשת השוויצרית: ניטרליות הרשת מגיעה באיחור לא אופנתי צילום: בלומברג

הרשת השוויצרית: ניטרליות הרשת מגיעה באיחור לא אופנתי

ההחלטה של הרגולטור בארה"ב, שמונעת מהספקיות לנתב תעבורה כרצונן, מתעלמת מאחת המהפכות הגדולות בשנים האחרונות: המעבר לגלישה סלולרית. לפחות שם מתקיים דיון רציני בנושא, בניגוד לישראל

24.12.2010, 10:54 | עומר כביר

ספקית האינטרנט האמריקאית קומקאסט שלחה בספטמבר 2007 מכתבים מאיימים למשתמשיה הכבדים. היא התריעה שאם לא יגבילו את צריכת רוחב הפס שלהם, תיאלץ החברה לנתק אותם מהשירות לתקופה של עד שנה. כמה חודשים מאוחר יותר גילתה ה־FCC, רשות התקשורת הפדרלית, שהספקית מגבילה את מהירות הגלישה של משתמשים המורידים קובצי וידיאו גדולים מאתרי שיתוף.

הסיפור הזה נהפך לשערורייה שהעלתה לסדר היום האמריקאי את סוגיית ניטרליות הרשת: האם ספקיות אינטרנט יוכלו להתערב בתעבורת הרשת שלהן? האם הן יכולות, למשל, לתעדף תעבורה לאתרים מסוימים, אולי אף תמורת תשלום, או להגביל תעבורה של פרוטוקולי שיתוף קבצים הזוללים פס רחב רב?

  , איור: יונתן וקסמן איור: יונתן וקסמן   , איור: יונתן וקסמן

מדובר בסוגיה רבת־חשיבות. מבחינת הספקיות, אפשרות להתערב בתעבורה משמעה כסף גדול, הן בחיסכון בהוצאות והן בהכנסות מאתרים שישלמו כדי לקבל עדיפות. מבחינת הגולשים, פגיעה בניטרליות הרשת משמעה מכה קשה לחופש ולשוויוניות באינטרנט. לכולם היה ברור שמישהו צריך לקבל החלטה בנושא - ומהר.

אף מילה על הסלולר

מהר זה לא היה, אבל השבוע, אחרי דיונים ארוכים ומפרכים קיבלה ה־FCC החלטה שמבטיחה את ניטרליות הרשת. לפי ההחלטה, ייאסר על ספקיות רשת להגביל את רוחב הפס של לקוחותיהן, לחסום שירותים כלשהם, כמו שירותי VoIP או אתרי וידיאו, או לתעדף תעבורה מאתר מסוים.

ההחלטה עוררה ביקורת רבה מצד מתנגדי ניטרליות הרשת, שטענו שהגבלת תעדוף משמעה דווקא פגיעה בחוויית הגלישה, שכן הדבר ימנע מהספקיות לתת רוחב פס גדול לאתרי VOD דוגמת נטפליקס. האפשרות שהספקיות ישתמשו בכוחן לרעה לא עלתה כנראה על דעתם.

אבל גם תומכי ניטרליות הרשת לא חסכו דברי ביקורת על ההחלטה. ולמען האמת, אי אפשר שלא להבין אותם, שכן נראה שבזמן שה־FCC דנה בניטרליות הרשת, היא שכחה לבחון מה קורה סביבה. בשלוש שנים וחצי שחלפו מאז השיקה אפל את האייפון, גלישה סלולרית הולכת ותופסת נפח גדול יותר.

האייפד שהושק באפריל השנה נתן דחיפה נוספת למגמה זו, ומערכת ההפעלה מבוססת הענן של גוגל, כרום OS, שתושק בשנה הבאה צפויה לספק לתחום עוד דלק. ייתכן מאוד שתוך זמן לא רב, מרבית הגלישה בארה"ב תהיה סלולרית. אולם לפי ההחלטה לחברות הסלולר תהיה יד חופשית יותר לניהול תעבורת הרשת שלהן, בטענה שיש להן פחות רוחב פס ושעומס רב עלול להכריע את הרשתות שלהן.

זו טענה מגוחכת: הפתרון הוא לחזק את הרשת הסלולרית, וזה מה שהחברות עושות מן הסתם בתגובה לעלייה בביקוש. בנוסף, ההחלטה לא מתייחסת כלל ליצרניות מכשירים. ואפל עדיין יכולה לחסום יישומים, כמו שעשתה בעבר לשירות Google Voice.

ומה בישראל? למרות שנשמעו בעבר טענות על כך שהספקיות מגבילות שיתוף קבצים, הנושא מעולם לא עמד בראש סדר היום ולא זכה לדיון רציני. הציבור, כך נראה, עדיין לא מודע לחשיבות הסוגיה, ולספקיות יש אינטרס לשמר את המצב.

תגיות