אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנרגיית השמש שוקעת? השוק הסולארי עלול להתכווץ כבר בשנת 2011

אנרגיית השמש שוקעת? השוק הסולארי עלול להתכווץ כבר בשנת 2011

כושר הייצור של ציוד סולארי בעולם גדל ב־2010 ב־66%, אך ירידה צפויה בביקושים תביא לקיטון ברווחיות החברות בשנה הבאה

26.12.2010, 12:52 | כלכלני S&P

היקף ההתקנות של מערכות אנרגיה סולארית הכפיל את עצמו לכל הפחות ב־2010, ויצרני לוחות סולאריים מתקשים לעמוד בקצב ההזמנות. סביבת הביקושים הנוחה ורמת הרווחיות הגבוהה משכו שחקנים חדשים לענף התאים והרכיבים הסולאריים, והתחרות בתחום נהפכה לקשה יותר.

כדי לשפר את כושר התחרות, יצרניות סולאריות רבות החליטו להרחיב את יכולת הייצור שלהן. לפי מחלקת שירותי מחקר המניות של סטנדרד אנד פור'ס (S&P), גדל כושר הייצור הסולארי השנה בשיעור גבוה של 66% לכ־18.7 ג'יגה־ואט, אך ככל שמפעלים נוספים הולכים ונבנים, עולה השאלה האם המגזר הסולארי לא גדל יתר על המידה.

תחזית S&P למניות החברות הסולאריות הבולטות

יצרנים סיניים הם האגרסיביים ביותר בהוספת כושר ייצור. אם לפני כמה שנים עמד הנתח של סין על כ־40% מייצור התאים הסולאריים בעולם, הרי שלהערכתנו, אחרי שנים של השקעה נרחבת בטכנולוגיה של אנרגיה חלופית, הגיעה סין השנה לנתח שוק של כ־60%.

בנקים בסין מימנו את הצמיחה באמצעות הלוואות נדיבות ליצרנים סולאריים מקומיים ולחברות אשר התחרו על מכרזים סולאריים ברחבי העולם. חברת LDK Solar, למשל, קיבלה לאחרונה מסגרת אשראי לחמש שנים בהיקף של 8.9 מיליארד דולר - סכום אדיר בהתחשב בכך ששווי השוק של החברה הוא 1.3 מיליארד דולר בלבד.

סיכוני השוק

יתרון הגודל אפשר ליצרנים הסולאריים הסיניים להציע מוצרים זולים ולהגדיל את נתח השוק. המינוף התפעולי נתן להם דחיפה עצומה וסייע להם להגיע לשיעורי רווחיות גבוהים ביותר בהשוואה למתחריהם בשאר העולם. למעשה, החיסכון בעלויות באסיה היה כה אטרקטיבי, עד שכמה חברות סולאריות שבסיסן בעולם המערבי, כגון MEMC Electronic Materials, Evergreen Solar ו־BP Solar, החלו במיקור חוץ של הייצור הסולארי בסין.

עם זאת, בתעשייה הסולארית, כמו בתעשיות אחרות, קיים סיכון בולט בשל העובדה שמצד אחד, היא תלויה בניצולת גבוהה של כושר הייצור, ומצד שני, פועלת בסביבה שבה נתוני היסוד עשויים להשתנות במהירות. בתעשיית המוליכים למחצה, לדוגמה, נדרשת עלייה במכירות כדי לתמוך בכושר הייצור הגבוה. אם חלה האטה בצמיחת המכירות - העלויות הגבוהות של המפעלים וההוצאות הנלוות עלולות להעיב על שורת הרווח. לפי התחזית של S&P, ייתכן כי התעשייה הסולארית עתידה לסבול מגורל דומה.

ב־2010 גדל הביקוש למוצרים סולאריים באופן משמעותי בשל הזמנות בהיקף חריג מגרמניה. הסיבה לכך היו סובסידיות אטרקטיביות בתחום הסולארי, אשר נוצלו על ידי לקוחות עסקיים ופרטיים כאחד. ואולם להערכתנו, שנת 2011 כבר לא תיהנה מזרז זה, מאחר שממשלת גרמניה צמצמה את הסובסידיות לענף.

אנו צופים ירידה בהיקף ההתקנות בגרמניה, שהנה השוק הסולארי הגדול בעולם - ועובדה זו תקשה מאוד את צמיחת הביקושים למוצרים סולאריים בכלל בשנה הבאה. אמנם, ההערכה היא שהשוק הסולארי ייהנה מעלייה בהיקף העסקאות בשווקים הקטנים יותר, אבל כפי הנראה הצמיחה המואצת תיפסק. זאת ועוד: אירועים מהזמן האחרון - כגון צעדי הצנע באירופה וזכיית המפלגה הרפובליקנית ברוב בבית הנבחרים האמריקאי - עלולים להשפיע לרעה על הענף.

פערי הביקוש וההיצע

למרות אי־הוודאות, נראה כי חברות סולאריות רבות מחויבות להגדיל את כושר הייצור, בניסיון להפחית את העלות ליחידה ולהציע מוצרים זולים יותר לצורך הגדלת נתח השוק. משכך, כושר הייצור של 20 יצרני התאים הסולאריים הגדולים ביותר, צפוי יגדל ב־2011 ב־35%, עד ל־25 ג'יגה־ואט.

על פניו, נתון זה נראה מעודד, ואולם S&P מעריכה כי הביקוש העולמי יגדל במקביל בשיעור נמוך יותר של 21%, עד ל־18 ג'יגה־ואט. מרבית הצמיחה בכושר הייצור צפויה להגיע מסין, כאשר חברות בשאר העולם יגדילו את יכולת הייצור בשיעור נמוך בהרבה. הפער בין כושר הייצור לביקוש החזוי למערכות הסולאריות יגרום לשיעורי ניצולת נמוכים יותר ב־2011.

כושר ייצור חריג פועל לרעת החברות, שכן העלויות הקבועות הגבוהות יותר מתקזזות עם מכירות נמוכות יותר באופן יחסי, ובכך מצטמצם הרווח. כדי למנוע פגיעה בשורה התחתונה, חלק מהחברות עשויות להמשיך בייצור ברמות גבוהות, מה שיגרום בטווח הארוך להיצע־יתר בתעשייה, וכך כל השחקנים ייאלצו לצמצם ייצור ולהקטין ניצולת. הצפי עבור מרבית החברות הסולאריות הוא שרווחיותן התפעולית תגיע לשיא ב־2010 ותקטן ב־2011.

© הסכם מיוחד בין S&P לכלכליסט

תגיות