אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרופ' קרמניצר: "לעבירות הפרת האמונים אין מקום בספר החוקים" צילום: שאול גולן

פרופ' קרמניצר: "לעבירות הפרת האמונים אין מקום בספר החוקים"

מומחים למשפט פלילי דנו בעבירת הפרת האמונים בהשתלמות הפלילית השנתית של לשכת עוה"ד באילת. מהבעיות שהועלו: העמימות והניסוח

26.12.2010, 09:00 | איתי הר־אור

"כאשר כותבים שהמעשה האסור הוא "הפרת אמונים" ואף אחד לא יודע במה מדובר, אין לעבירה מקום בספר העונשין". ביקורת זו נמתחה על ידי פרופ' מרדכי קרמניצר, מומחה למשפט פלילי מהאוניברסיטה העברית, על עבירת הפרת האמונים הקיימת בחוק.

קרמניצר דיבר בפאנל שכותרתו "הפרת אמונים - מכשול בפני העיוורים?” במסגרת ההשתלמות השנתית בתחום המשפט הפלילי של לשכת עורכי הדין, במהלכה דנו בבעיות הנובעת מהיותה של עבירת הפרת האמונים סעיף סל המקובל בישראל למניעת הפרת חובות אמון של אנשי ציבור.

פרשנות פרשת צחי הנגבי כמקרה בוחן צחי הנגבי לא זוכה: בעברת הפרת האמונים נקבע ברוב דעות כי הוא עבר את העבירה אבל ההרשעה בוטלה בגלל הגנה מן הצדק משה גורלי, תגובה אחתלכתבה המלאה

במענה לשאלת מנחה הפאנל, עו"ד נתי שמחוני ממשרד אדרת שמחוני, אם יש הצדקה לעבירת סל כמו עבירת הפרת האמונים או שיש להגדיר אותה אחרת, קרמניצר ענה: "העיקרון החשוב בדיני העונשין, במשפט הפלילי המהותי, הוא עקרון החוקיות שלפיו אין עונשין לפני שמזהירים תחילה. בעבירת סל כמו עבירת הפרת האמונים, אנחנו לא יודעים מה כלול בה. לכן, על פניו, אין לה מקום בספר החוקים לאור אותו עקרון חוקיות".

"לצמצם את העמימות"

פרקליט מחוז ירושלים לעניינים פליליים אלי אברבנאל, התובע במשפטיו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, הסכים עמו ואמר: “על המחוקק לצמצם את העמימות ככל שניתן. קטגוריות של התנהגות היא חיונית מאוד. אנשי החקיקה צריכים להגיע למצב שבו מבטלים את סעיף הסל".

שופט בית המשפט המחוזי מרכז מנחם פינקלשטיין ציין כי בדין הצבאי קיימת עבירה דומה של התנהגות שאינה הולמת, שלה חשיבות רבה. "זאת עבירה שאנשים הורדו בדרגה בעקבותיה ואף נשלחו למאסר. לך תדע מה זה, אבל המערכת הצבאית התמודדה עם זה. יש כמה קבוצות של מעשים כמו הטרדה מינית, תופעות הפרוטקציה, מעשים של התעללות מפקדים בפקודים. כלומר, עובדתית, המערכת הצבאית הצליחה להילחם בתופעות מסוימות”. על דברים אלה אמר קרמניצר כי בניגוד לדין משמעתי ולדין מינהלי, אין לעבירה מקום במסגרת ההליכים הפליליים.

"ככה לא מנסחים עבירות פליליות"

 

שמחוני ציין כי פסק הדין בעניין שמעון שבס קבע שמתקיימת הפרת אמונים כאשר יש פגיעה מהותית של אחד האינטרסים המוגנים, ושאל על מקרה קצה שבו עובד ציבור מפר חוזה במסגרת תפקידו. האם הוא מסתכן גם במקרה זה באישום של עבירת הפרת אמונים? לדעת קרמניצר, "להגיד שזה תחליף לאזהרה שהחוק חייב להזהיר אותנו ממנה? זה לא כך. החוק יוצר מצב בלתי נסבל. לדעתי, מיצינו את המהלך הפסיקתי. גם בית המשפט לא יכול לפתור את הבעיה של היעדר אזהרה. ככה לא מנסחים עבירות פליליות".

סוגיית חומרת הענישה בצד עבירת הפרת האמונים, סוגיה המעוררת מחלוקת בנוגע לעבירות רבות, נידונה אף היא על ידי הדוברים. לדברי עו"ד אילן סופר ממשרד ש. הורביץ, שהשתתף אף הוא בפאנל, החמרת הענישה על עבירה זו אינה דרושה ואינה רצויה. קרמניצר הדגיש ואמר כי יש קודם לסווג את עבירת הפרת אמונים על פי חומרת המעשים הנידונים. יש לבצע הפרדה בין עבירת הפרת אמונים לעבירת הפרת אמונים בנסיבות מחמירות, ואת העונשים על המעשים יש להקצות בהתאם לחומרת העבירה שבוצעה.

תגיות