אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: מי מדבר על מה בפייסבוק צילום: בלומברג

דו"ח טכנולוגי: מי מדבר על מה בפייסבוק

פייסבוק מסיקה שאנשים כועסים מושכים קהל, סרטון וידאו מתחיל שערוריה קפקאית בארה"ב, ו-IBM חושבת שעוד חמש שנים סוללות יתבססו על אוויר

26.12.2010, 13:09 | יוסי גורביץ

 

מה אוכל אתכם?

פייסבוק מספקת, לשם שינוי, שירות מועיל לציבור: היא ניתחה את המילים שבהן עושים שימוש המשתמשים שלה, ונותנת לנו מידע מעניין שיש לו גם חשיבות סטטיסטית. אחרי הכל, יש לה את היכולת לשים את הידיים על מדגם של מיליון עדכוני סטטוס.

היא קיטלגה את המילים כך שתהיה התאמה בין השימוש בהן ובין, מצד אחד, גילו של המשתמש ומצד שני מספר החברים שלו. מהנתונים עולה תמונה צפויה למדי של הדור הצעיר לעומת המבוגר: הצעירים מביעים יותר רגשות שפייסבוק מגדירה כשליליים (זעם, למשל – וזעם, כמסתבר, מביא לך יותר קוראים), והם גם מקללים הרבה יותר. מטבע הדברים, צעירים מדברים הרבה יותר ממבוגרים על בית הספר. הנושא העיקרי שלהם, כמובן, הוא הם עצמם.

צוקרברג. פייסבוק יודעת מי אתם ועל מה אתם מדברים, אבל לא מוכנה לשתף, צילום: בלומברג צוקרברג. פייסבוק יודעת מי אתם ועל מה אתם מדברים, אבל לא מוכנה לשתף | צילום: בלומברג צוקרברג. פייסבוק יודעת מי אתם ועל מה אתם מדברים, אבל לא מוכנה לשתף, צילום: בלומברג

מבוגרים, מצד שני, כותבים הרבה יותר על אנשים אחרים - בכלל זה בני משפחה - והם גם רגועים יותר. הנתון הבא לא יפתיע אף מורה: מבוגרים נוטים לכתוב עדכוני סטטוס ארוכים יותר, והם נוטים לעשות זאת בצורה הדקדוקית הנכונה, מה שאין בצעירים יותר.

נתון מעניין נוסף נוגע לפופולריות של המשתמש: ככל שהוא פופולרי יותר, הוא נוטה להיות אמוציונלי פחות, ולדבר פחות על עצמו ויותר אל הקוראים שלו. המשתמשים הפופולריים הם כותבים עדכונים ארוכים יותר, ונוטים לדבר פחות על המשפחה שלהם ויותר על ספורט או מוזיקה.

הנתונים מעידים על עובדה מוכרת נוספת: רוב בני האדם מתחילים את הבוקר כשהם אופטימיים. כשהם מגיעים לעבודה הם מאבדים במהירות את שמחת החיים שלהם ויוצאים ממנה כשהם שבר כלי מיזנטרופי. הנתונים מעידים על שימוש רב במילים אופטימיות בתחילת היום, ואז דעיכה מהירה שלהן ומעבר לשימוש במילים שליליות יותר ויותר. עובדה מרתקת במיוחד - זה באמת משהו שיצריך יותר מחקר - היא שאנשים נוטים להיות חברים של אנשים שמשתמשים באותו אוצר מילים, ומדברים על אותם התחומים.

המידע הזה חשוב – אבל יש כבר מי שמזכיר לנו שהוא נשמר על ידי פייסבוק בקנאות, ושהיא לא מוכנה לשתף אותו עם קהילת החוקרים, בניגוד לגוגל למשל. פייסבוק היא, לפני הכל ואחרי הכל, עסק שמתקיים מכך שאתם מעבירים לו את המידע שלכם.

כך ייעשה לאיש שהרגיז את ה-TSA

 

יום אחד קם טייס אמריקני, וגילה שהפך - לפחות מבחינת ה-TSA, מחלקת הגנת הגבולות של ארה"ב - לעבריין.

האיש, ששמו לא פורסם, עבר לפני כמה זמן בנמל התעופה של סן פרנסיסקו, וחטף קריזה מתיאטרון האבטחה שראה שם. זה תיאטרון אבטחה, נזכיר, כי כבר היו מחבלים שהטמינו פצצות במעיים אבל אנחנו לא עוברים אצל פרוקטולוג לפני העליה למטוס. הוא ראה איך הטייסים והדיילים עוברים תשאול ובדיקה מדוקדקת - שלא לדבר על הנוסעים - אבל אנשי התחזוקה, שיש להם גישה למטען ולמטוסים, דווקא לא. גם אנשי הקייטרינג לא עברו בדיקה ראויה, להערכתו. והוא גם גילה שעל המטוס שלו יש גרזן שמתאים לצרכיו של רודן מדיוואלי.

אי לכך ובהתאם לזאת, הוא צילם שורה של סרטוני וידאו, חלקם מתא הטייס שלו, והעלה אותם ליוטיוב עם הערות מתחכמות. זמן קצר לאחר מכן, הוא גילה מה קורה כשאתה חושף את ערוותם של אנשי האבטחה. צוות של שוטרים הגיע לביתו, החרים את האקדח שקיבל מהממשלה - הטייס הוא גם מאבטח מטוסים מורשה - ואת הרשיון שלו לשאת נשק מוסתר, וכעת נשקלים נגדו צעדים נוספים. הטייס, שביצע כמה גיחות גם עבור צבא ארה"ב, גילה שחשיפת מידע על כשלים בטחוניים הופכת אותך אוטומטית לאיום בטחוני, ועכשיו הוא גם הושעה מעבודתו.

ה-TSA מסרה בתגובה שהיא "נקטה צעדים" כנגדו. אז בפעם הבאה, ילדים, כאשר אתם מגלים פאשלות של הממשלה, הזהרו לפני שאתם מעלים את המידע לרשות הציבור. זה נהיה מאד לא פופולרי בחודשים האחרונים, דווקא משום שהיום זה קל כל כך; הקלות של חשיפת הרשלנות מאלצת את הרשויות להגיב בפראות.

איך ייראה העתיד? IBM חוזה

לא רע בכלל, אם שואלים את המדענים של IBM. חברת המחשבים השמרנית תשאלה את החוקרים שלה, וניסתה להבין איך נראה החזון שלהם.

תקווה לאייפונים? ב-IBM חוזים שב-1015 הסוללות יחזיקו מעמד לאורך פי עשר זמן, צילום: בלומברג תקווה לאייפונים? ב-IBM חוזים שב-1015 הסוללות יחזיקו מעמד לאורך פי עשר זמן | צילום: בלומברג תקווה לאייפונים? ב-IBM חוזים שב-1015 הסוללות יחזיקו מעמד לאורך פי עשר זמן, צילום: בלומברג
ובכן, חלק מהם סבורים שבשנת 2015, הסוללות של הסלולרים שלנו יחזיקו מעמד פי עשר מכפי שהן מחזיקות כעת - בשורה משמחת במיוחד למשתמשי האייפון - ומעבר לכך, הן לא תזדקקנה לאנרגיה חשמלית: הםן צפויות להיטען על ידי מגע עם האוויר, כי הן יהיו עשויות ממתכות צפופות אנרגיה. ואם זה לא היה מספיק, אז בעוד חמש שנים כנראה שכולנו נשתמש בטלפוני הולוגרמות, כמו אלו ממלחמת הכוכבים, כדי שנוכל לראות מה הצד השני עושה תוך כדי שיחה.

יכול להיות. מצד שני, מזהירים בסינט, החוקרים של IBM כבר העריכו לפני שנתיים שתוך חמש שנים אפשר יהיה לנווט ברשת רק באמצעות קול, אבל השוק למקלדות ועכברים לא מראה סימני דעיכה. נבואה קודמת של IBM, לפני ארבע שנים, אמרה שעד 2012, הסלולרים יוכלו לקרוא את הרצונות והמחשבות שלנו. אנחנו עדיין לא שם. יש לקוות שגם לא נגיע לשם בקרוב.

קצרצרים

בקונגרס בארה"ב מתכוונים לשנות בקרוב את תקנון החברים בו, כך שאפשר יהיה להשתמש בגאדג'טים במליאה. המטרה היא לא רק לאפשר לחברים לעדכן את העוקבים אחריהם בשטיק האחרון שלהם, אלא לאפשר למחוקקים גם לבדוק את העובדות תוך כדי הדיון. בדיקת עובדות? זה יהיה חידוש מרענן.

החוקר המיוחד של האו"ם לענייני חירות הביטוי והדעה פרסם הודעה בסוף השבוע, יחד עם הוועדה הבין-אמריקאית לזכויות אדם, המזכירה שזכותם של אנשים לקבל מידע על מה שהממשלות שלהם עושות היא זכות בסיסית והכרחית, שיש לפגוע בה רק בצורה מוגבלת ועל פי כללים ידועים מראש, לא באמצעות שינוי הכללים תוך כדי תנועה. ההחלטה לא התייחסה לפרשת וויקיליקס בשמה, אבל התייחסה להדלפה של השדרים של מחלקת המדינה. במקביל, החוקר המיוחד של האו"ם לענייני עינויים בודק דיווחים שהטיפול של צבא ארה"ב בבראדלי מנינג, החשוד בהדלפה המסיבית, כוללת עינויים.

לא רק הציפורים זועמות, המצב מעלה גם להרבה אנשים את הסעיף: כ-26% מהאמריקאים עשו שימוש בסמארטפונים שלהם לצרכי אקטיביזם, ספציפית כדי לשכנע אנשים להצביע בבחירות שנערכו בנובמבר האחרון. עם זאת, למרות של-82% מהאמריקאים יש סלולר, רק 40% מהם טרחו להצביע. לא ממש הצלחה מסחררת לקמפיין.

איזה טמבל ניסה לשדוד מסעדה, רק שלמרות שהוא גר בארה"ב ויש לו זכות חוקתית לשאת רובה סער, הוא העדיף לנסות לבצע את השוד באמצעות אייפון. זה אפילו עבד, לכמה שניות - עד שהטבחים החליטו להגן על הכסף שלהם ושלפו סכינים. בנקודה הזו, השודד המבוהל התנצל ונמלט. המשטרה עצרה אותו כמה שעות אחר כך, ועכשיו הוא חשוד בנסיון לשוד מזוין.

אחינו בעולם הנוצרי מתאוששים בשעות אלה מחגיגות חג המולד, ולרגל המאורע הנה סרטון משעשע ומצליח, שמספר את סיפור חג המולד באמצעות מגיפות חברתיות שונות. שימו לב שבבחירת המסלול במפות גוגל מנצרת לבית לחם, נבחר מסלול שלא כולל רומאים.

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)

תגיות