אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אאוט: דברים שהפכו למיושנים בעשור האחרון צילום: בלומברג

אאוט: דברים שהפכו למיושנים בעשור האחרון

מחנויות הספרים, דרך שעוני היד והאינציקלופדיות ועד ספרי הטלפונים, חפצים ושירותים רבים שרק עד לפני 10 שנים היו חלק בלתי נפרד מחיינו הולכים ונעלמים

26.12.2010, 22:04 | סוכנויות הידיעות

1. קלטות וידאו. ה-DVD הומצא ב-1995, נכנס לשימוש בארה"ב ב-1997 ועד תחילת שנות ה-2000 כבר תפס את מקום קלטות הווידאו כפורמט המועדף על הצרכנים. בשנת 2005 ה"וושינגטון פוסט" ניסח מודעת אבל לקלטת הווידאו: "VHS - פורמט קלטת הווידאו האהוב שניצח באומץ במלחמה נגד בטאמקס והקסים מיליוני אמריקאים בכך שאפשר להם ליהנות מבידור הוליוודי מטופש מבלי לצאת מפתח ביתם - הלך לעולמו בגיל 29".

2. סוכני נסיעות. ריבוי האתרים המאפשרים ללקוחות למצוא לעצמם כרטיסים ולשריין טיסות בקלות, יחד עם עליית האתרים והיישומים המעניקים לנוסעים את המידע הדרוש לתכנון לוחות הזמנים שלהם, שינו את תעשיית הנסיעות באופן קיצוני. הימים שבהם נעזרנו בסוכן נסיעות לשריון טיסות, מציאת בתי מלון וארגון סיורים אינם עוד עמנו.

סוכנות נסיעות. אפשר גם לבד מהבית, צילום: צביקה טישלר סוכנות נסיעות. אפשר גם לבד מהבית | צילום: צביקה טישלר סוכנות נסיעות. אפשר גם לבד מהבית, צילום: צביקה טישלר

3. ההפרדה בין חיי העבודה לחיים האישיים. צורת העבודה שלנו השתנה באופן קיצוני בעשור האחרון. כיום אנחנו לא חייבים להיות במשרד, או אפילו בקרבת מחשב, כדי לעבוד או לשמור על קשר. בעזרת הסמארטפונים, לפטופים קלים וחיבור אינטרנט אלחוטי במטוסים, רכבות ומכוניות, אנו יכולים להתכתב עם חברינו לעבודה ולהיות זמינים בכל מקום ובכל עת.

4. שכחה. "הרשת היא סוף השכחה", נכתב השנה ב"ניו יורק טיימס", "האינטרנט מתעד הכל ולא שוכח כלום". יש עותק דיגיטלי של כמעט כל מה שאנו עושים: אימיילים, שיחות טלפון, מקומות שאנו מבקרים בהם, צילומים, דעות. מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, אפילו הציע (ולאחר מכן טען שזו הייתה בדיחה) שצריכה להיות לצעירים אפשרות לשנות את שמם בבגרות כדי לברוח מה"תיק האישי" שלהם באינטרנט.

שיכחה? האינטרנט כתרופה לאלצהיימר, צילום: shutterstock שיכחה? האינטרנט כתרופה לאלצהיימר | צילום: shutterstock שיכחה? האינטרנט כתרופה לאלצהיימר, צילום: shutterstock

5. חנויות ספרים. עליית חנויות הספרים המקוונות כמו אמאזון, המציעות מחירי מבצע על ספרים ומוצרים אחרים, כמו גם הפופולריות הגוברת של ספרים אלקטרוניים, מפעילות לחץ רב על חנויות ספרים עד כדי סגירתן של חלק מהן. מייק שטצקין מתעשיית המו"לות צופה כי "במחצית הראשונה של 2011 בעלי חנויות ספרים יחוו את התקופה הקשה ביותר בהיסטוריה עבורם".

חנות ספרים. יותר מדי מאמץ, צילום: ענת זכאי טמיר חנות ספרים. יותר מדי מאמץ | צילום: ענת זכאי טמיר חנות ספרים. יותר מדי מאמץ, צילום: ענת זכאי טמיר

6. שעונים. אף ששעוני יד הם עדיין בגדר סמל סטטוס או ביטוי אופנתי בעיני רבים, טלפונים סלולריים, מחשבים ניידים וגאדג'טים אחרים הולכים ותופסים את מקומם. לפי סקר שנערך במכללת בלואה בארה"ב בקרב בני מחזור 2014, "מעטים הם תלמידי שנה א' היודעים לכתוב בכתב מחובר או שאי פעם ענדו שעון יד".

שעון. עושה קו שיזוף, צילום: בלומברג שעון. עושה קו שיזוף | צילום: בלומברג שעון. עושה קו שיזוף, צילום: בלומברג

7. מפות. מכשירי GPS הולכים ונעשים זולים, קטנים וניידים. יש לנו GPS במכוניות ובטלפונים שלנו. אנחנו משתמשים במפות ניידות בטיולים ברחבי המדינה ובאיתור מסעדות, ומשתמשים בשירותים כמו Google Maps כדי ליצור מסלולים בהתאמה אישית. קבלת הנחיות נסיעה, החזקת מפות נייר ואפילו הליכה לאיבוד נעשים יותר ויותר מיושנים.

מפה רגילה. אבל איך אדע איפה אני נמצא?, צילום: בלומברג מפה רגילה. אבל איך אדע איפה אני נמצא? | צילום: בלומברג מפה רגילה. אבל איך אדע איפה אני נמצא?, צילום: בלומברג

8. שיחות טלפון. סמסים, הודעות בבלקברי, מסרים מיידיים, ציוצים בטוויטר, הודעות בפייסבוק ואימייל השתלטו על התקשורת ופתחו ערוצי התקשרות חדשים. הפופולריות של הודעות טקסט הולכת ודוחקת את שיחות הטלפון (ואת השיחות פנים אל פנים). באפריל 2010 נכתב ב-AP כי "התדירות שבה המתבגרים מתכתבים בשליחת סמסים תופסת את מקומה של כל צורת אינטראקציה אחרת, כולל מסרים מיידיים ושיחות אישיות, לפי מחקר שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן".

9. אינטרנט בחיוג. הוא ישן ואיטי יותר מכל החלופות האחרות, והוא בדרך החוצה. מחקר מ-2008 העלה שרק 10% מהאמריקאים משתמשים באינטרנט בחיוג. מתגעגעים? תקשיבו לצפצופים ביוטיוב.

10. אנציקלופדיות. המשתמשים החליפו את בריטניקה, אביב ומכלל בוויקיפדיה המקוונת.

11. דיסקים. דיסקים, והחנויות שמוכרות אותם, הוחלפו במוזיקה דיגיטלית שניתן להוריד ברשת.

דיסקים. תופסים מקום מיותר, צילום: shutterstock דיסקים. תופסים מקום מיותר | צילום: shutterstock דיסקים. תופסים מקום מיותר, צילום: shutterstock

12. טלפונים קוויים. אף שרבים עדיין נסמכים על טלפונים קוויים, המשתמשים הולכים ומתנתקים. כפי שהסבירו ב-AP, לפי סקר שנערך לאחרונה, "יותר ממחצית מהאמריקאים בגיל 25-29 חיים במשקי בית עם טלפונים סלולריים אך ללא טלפונים קוויים מסורתיים".

טלפון קווי. מוגבל ומגביל, צילום: shutterstock טלפון קווי. מוגבל ומגביל | צילום: shutterstock טלפון קווי. מוגבל ומגביל, צילום: shutterstock

13. פילמים (ומצלמות מתאימות). מצלמות דיגיטליות - בטלפונים, במחשבים או בפני עצמן - לוכדות רגעים באופן מיידי וזול, במקום מצלמות פילם.

פילמים. מסובך ורגיש מדי, צילום: בלומברג פילמים. מסובך ורגיש מדי | צילום: בלומברג פילמים. מסובך ורגיש מדי, צילום: בלומברג

14. ספרי טלפונים ודפי זהב. הייתה תקופה שבה "לתת לאצבעות ללכת במקומכם" הייתה פתיחת ספר טלפונים, ולא הקלדת שאילתת חיפוש. ספרי טלפונים, ספרי כתובות ודפי זהב כבר מיושנים, והמידע המאוחסן בהם הועבר מהנייר לסמארטפונים ולרשת.

15. פקסימיליה. פעם הן היו לוהטות. עכשיו כבר לא.

פקסימיליה. לשלוח דף במקום אימייל, צילום: shutterstock פקסימיליה. לשלוח דף במקום אימייל | צילום: shutterstock פקסימיליה. לשלוח דף במקום אימייל, צילום: shutterstock

16. כבלים. אינטרנט אלחוטי, עדכון אלחוטי, הורדות אלחוטיות, הטענה אלחוטית, אוזניות אלחוטיות: אף שהחוטים עדיין בסביבה (בינתיים!), הם בדרך להפוך לנחלת העבר.

כבלים, עוד מעט כבר לא נצטרך אותם, צילום: cc-by-unimatrixZxero כבלים, עוד מעט כבר לא נצטרך אותם | צילום: cc-by-unimatrixZxero כבלים, עוד מעט כבר לא נצטרך אותם, צילום: cc-by-unimatrixZxero

17. מכתבים. מכתבי אהבה, מכתבי תודה והזמנות עברו מכתב יד לדפוס, ומתיבת הדואר לאינבוקס. שליחת הודעות מקוונות היא מציאה בהשוואה לבול שעולה שקל ו-70 אגורות.

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

29.
למי ששאל בנוגע לכבלים בענייני חשמל
עם כמה שזה נשמע מרתיע מבחינת העיקרון, ישנן כבר היום טכנולוגיות ניסיוניות המאפשרות הטענת מכשירים בצורה אלחוטית. כמובן שיצטרכו להיפתר סוגיות הקרינה הנוגעות לטכנולוגיות האלחוט על מנת שהן ייהפכו לבאמת שולטות בצורה חסרת עוררין, אבל לדעתי בתוך חמש-שמונה שנים הדברים האלה ייהפכו לחלק ממציאות החיים שלנו.
משה  |  02.01.11
לכל התגובות