אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמ"א 38, דור 2 צילום: אוראל כהן

תמ"א 38, דור 2

תיקון 2 לתוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מאפשר הריסת בניין ובנייתו מחדש תוך קבלת הטבה של תוספת בנייה - כמו בתמ"א 38 רגילה. אלא שהדעות חלוקות לגבי הכדאיות הכלכלית של השיטה אפילו כשמדובר באזורי היוקרה

27.12.2010, 15:04 | דותן לוי

כשתעברו ליד הבניינים הללו תוכלו לטעות שמדובר בפינוי־בינוי. הרי הבניין הקודם נהרס ועל בסיסו מקימים כעת בניין חדש. אלא שתיקון 2 לתמ"א 38 (תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה) שנכנס לתוקפו בתחילת השנה מאפשר, בדומה לפינוי־בינוי, להרוס את הבניין הקיים ולבנות תחתיו בניין חדש על בסיס ההקלות שמאפשרת תמ"א 38 - כלומר תוספת של קומה אחת לפחות.

בעיריית רמת גן בישרו לאחרונה כי שני בניינים כאלה כבר אושרו על ידם במסגרת התיקון לתמ"א, וכי שתי תוכניות נוספות במסגרת זו נמצאות בימים אלה בשלבי אישור על שולחנה של הוועדה המקומית. מדובר בשני בניינים הממוקמים ברחובות עטרות 5 ומעלה הצופים 27. שניהם בני חמש קומות מעל קומת עמודים, ובשניהם ייבנו בניינים חדשים בני שבע קומות, שיכללו את ניצול הזכויות של הקומה המפולשת (הקומה הפתוחה בין העמודים) וכן את זכויות הבנייה על גג הבניין.

בניין ברחוב מעלה הצופים ברמת גן. מיועד להריסה במסגרת תיקון 2 לתמ"א 38 , צילום: אוראל כהן בניין ברחוב מעלה הצופים ברמת גן. מיועד להריסה במסגרת תיקון 2 לתמ"א 38 | צילום: אוראל כהן בניין ברחוב מעלה הצופים ברמת גן. מיועד להריסה במסגרת תיקון 2 לתמ"א 38 , צילום: אוראל כהן

ההיגיון שעמד מאחורי התיקון לחוק הוא האפשרות לחזק מבנים במקרים שבהם לא ניתן לבצע פינוי־בינוי, אם מחוסר מקום לבנייה נוספת שתכסה את העלויות, אם משום שהעירייה מתנגדת או אם הבניין המיועד רעוע מדי וחיזוקו אינו אפשרי. שיקול נוסף הוא כי בניין חדש יהיה חזק יותר מבניין שבו תוספת החיזוק חוברה כטלאי על טלאי לבניין קיים, ובזכות תכנון מחודש ניתן יהיה להתגבר על היבטים הנדסיים של תוספת מקומות חניה ומעלית, שלעתים מהווים מכשול בפרויקטים רגילים. נקודה נוספת שאין להתעלם ממנה היא שהדיירים מקבלים בניין חדש לחלוטין שערך הדירות בו גבוה יותר מהבניין הישן.

התיקון לחוק אושר כבר בפברואר 2010, אך רק בחודשיים האחרונים אושרו שני בניינים ראשונים. עובדה זו יכולה להעיד על כך שהכדאיות הכלכלית של פרויקטים מסוג זה נמוכה, או שמדובר באטיות הטיפוסית המאפיינת את שוק חיזוק המבנים. בניגוד לתוכניות הרגילות של תמ"א 38, הכדאיות הכלכלית משתנה ללא היכר מבניין לבניין כשמדובר בהריסה ובנייה מחדש, ומדובר בערים ספורות, כגון תל אביב, רמת גן, גבעתיים, רעננה ורמת השרון, שבהן מחירי הדירות גבוהים מספיק כדי להבטיח כדאיות. בערים שבהן המחירים ממוצעים, כגון ראשון לציון, פתח תקווה והוד השרון, הכדאיות הכלכלית נעלמת לחלוטין וחיזוק במתכונת זו בפריפריה הרחוקה כבר יישמע כבדיחה עצובה.

היש כדאיות כלכלית?

 

סוגיית הכדאיות הכלכלית עומדת במחלוקת גם כאשר מדובר בערים היקרות. יזם שעמו שוחחנו מספר כי בפרויקט שבדק בשכונה היקרה ביותר ברמת גן, אשר כלל 31 דירות, התוכנית לא השתלמה אף שהיה אפשר להוסיף עוד 18 דירות.

גם עו"ד חנן אפרים המתמחה בנדל"ן סבור שברוב המקרים הפרויקט לא משתלם עד לרמה שבה לשם ביצוע התוכנית הדיירים עצמם ייאלצו להוציא כסף מכיסם. "בהשוואה לפרויקט פינוי־בינוי שבו היזם יכול לבנות ארבע דירות חדשות על כל דירה שנהרסה, במקרה של התמ"א אתה מקבל תוספת מעטה יחסית של דירות, ובנוסף אתה צריך לדאוג לדיירים לדיור חלופי למשך שנתיים ולספק להם ערבויות, עובדה שגם מצמצמת את מספר החברות שמסוגלות לבצע את הפרויקט", מסביר אפרים.

 

חידוש אינו בהכרח שדרוג

אפרים טוען ש"בפרויקט תמ"א עם תיקון 2 לא ניתן לחרוג מקווי הבניין המקוריים, כך שהדיירים יקבלו דירות בגודל זהה לדירות שנהרסו, ולעתים אף קטנות מכך שכן לא ניתן יהיה להכשיר חריגות בנייה כמו מרפסות שנסגרו".

סקירת הפרויקטים יזמי תמ"א 38 צוברים ניסיון מעשי "כלכליסט" סוקר פרויקטים נבחרים במסגרת תמ"א 38 הנמצאים בשלבים שונים בתהליך החיזוק. בחלק מהערים הפרויקטים נמצאים על קו הסיום, בעוד שבערים אחרות נרשמים סימני התעוררות שירלי ששון-עזר, 13 תגובותלכתבה המלאה

מנגד, עו"ד אמיר בלנק ממשרד אייבי נאמן סבור כי דווקא ייתכן שהתיקון יביא לביצוע תמ"א 38 היכן שביצוע פרויקט שכזה לא היה כדאי עד היום. "לתיקון יש יתרונות רבים. לדוגמה, הוא מסיר ספק מהרשויות. במקרים שבהם יזם שהיה אמור לשפץ בניין סיים בהריסתו ובנייתו מחדש בטענות שונות, שנתפסו על ידי הרשויות כהתחכמות", אומר בלנק.

לדבריו, בתוכניות כמו "לב העיר" בתל אביב (תוכנית שימור הנותנת זכויות בנייה בהתאם לתב"ע) ניתן יהיה להוסיף את זכויות הבנייה לזכויות שמקבלים במסגרת התמ"א. "עולות גם שאלות בנושאי מיסוי, האם ניתן להחיל את הזכאות לפטור ממס שבח והיטל השבחה, שנהוגה בתמ"א 38, גם על בניין חדש", הוא אומר. אפרים מסכם כי "כדי להפוך את התוכנית למשתלמת, שם המשחק חייב להיות תוספת של זכויות בנייה או סבסוד".

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
בלוף רעידת האדמה
רעידת אדמה קטלנית תתרחש בזמן כלשהו אבל רק בבעקעת הירדן, איפה שהוא בין אילת למטולה, פשוט כי שם השבר הסורי אפריקני ואין רעידות כמעט בכלל מחוץ לקווי שבר. בגלל זה יש פחד מרעידות בטוקיו,לוס אנגלס ומכסיקו סיטי אבל לא בלונדון,פריז,ניו יורק ומוסקבה שנמצאות במרכז לוחות ולא בקווי שבר. בגוש דן לא היתה רעידה לפחות ב 3,000 השנים האחרונות. רעידה בבקעת הירדן מרחק 70 ק"מ ומעלה מת,א לא תהיה קטלנית בגוש דן.
דני,מעלה חמציצים  |  01.01.11
23.
תמ"א 38 תיקון 2 הוא חלופה טובה אך
לוקחת מספר שנים ונקראת לזכרוני פינוי בינוי קטן. אם בפינוי בינוי רגיל לוקח עד 6-7 שנים של החתמות, בירוקטריה ובניה. תמ"א 38 במתכונת זו יקח פחות אך יתן יתרונות רבים. מרבית הבניינים יעדיפו לחזק ולשדרג במחיר של שנת מגורים באתר בניה ולא ללכת לתמ"א פינוי בינוי, אך ישנם בניינים שזה עדיף וכאשר יש הסכמה של הדיירים הפרויקט יכול (באופן מפתיע) להתקדם הרבה יותר מהר והבנין שיבנה יהיה מראש מחוזק הייטב ועד כמה שניתן, נגד רעידת אדמה קשה. למידע אודות התנגדויות דיירם ומעקב אחר התקדמות פרויקט תמ"א שלי אישית, בקרו בבלוג שלי http://www.tama38guide.com/2010/12/blog-post.html
יעל מרום , רמת השרון  |  28.12.10
21.
לא להתפתות לתמ"א 38 של הוספת קומה או יותר - זה עלול לעלות בחיים. עדיף לחזק רק את הבסיס הישן.
היזהרו מאד מאד מאד מאד מתמ"א 38. זה טוב לכיס היזמים והקבלנים , אך אסון נוראי עלול להוות, לדיירים שיגורו באותו הבניין. מאחר ואם החיזוק איננו הטוב ביותר בעולם, שקשה להאמין שכל יזם או קבלן מסוגל לעמוד בו : : א. תוספת קומה/ות על בניין ישן , במסגרת תמ"א 38 עלולה להחליש את הבניין הישן, בזמן רעידת אדמה. בדיוק כפי שנכתב למעלה : בניין שבו תוספת החיזוק מחוברת כטלאי על טלאי לבניין קיים, הופך לבניין חלש ביותר ואומלל. ב. בשעת רעידת אדמה , החלקים החדש והישן נעים בשונה זה מזה, הישן יתמוטט תחת החלק החדש. ג. בבניין הישן בעצם מחזקים אך ורק את העמודים !!!!!!!! מכאן, היזהרו לכם מתמ"א 38 זה עלול להיות אסון נוראי. עדיף לחזק ולשפץ את הבניין הישן, מבלי להוסיף שום קומה. זו דעה שנשמעת ממהנדסים ומומחי חומרים , שונים.
דניאל  |  28.12.10
לכל התגובות