אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
100 בנקים בארה"ב שקיבלו כספי סיוע - בסכנת קריסה צילום: בלומברג

100 בנקים בארה"ב שקיבלו כספי סיוע - בסכנת קריסה

מבדיקה שערך "הוול סטריט ג'ורנל" עולה כי שנתיים אחרי שהוזרמו לבנקים 4.2 מיליארד דולר במסגרת תוכנית הסיוע, ניצבים מאזניהם על פי תהום. הערכות: מדובר בעיקר בבנקים קטנים

27.12.2010, 19:03 | סוכנויות הידיעות

קרוב ל־100 בנקים שקיבלו מהממשל הפדרלי בארצות הברית סיוע בעקבות המשבר הכלכלי של 2008 ניצבים כיום בפני קריסה - כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". הנתונים נאספו בהתבסס על ניתוח שערך העיתון לדו"חות הרבעון השלישי שהגישו בנקים במערכת הפיננסית בארה"ב. מהניתוח עולה כי 98 בנקים שמאזניהם נשחקו קשות ומוגדרים "לא יציבים" קיבלו במשותף 4.2 מיליארד דולר ממשרד האוצר האמריקאי במסגרת תוכנית הסיוע לעסקים במצוקה (TARP).

עד כה קרסו שבעה מוסדות פיננסיים שזכו לסיוע מה־TARP, מה שגרר הפסדים בשווי כולל של 2.7 מיליארד דולר לתוכנית (הממומנת, כמובן, מכספי משלם המסים האמריקאי). עוד מלמד הפרופיל שאסף העיתון כי המוסדות הבעייתיים הנם, על פי רוב, בנקים קטנים, הנושאים עול כבד בדמות הלוואות שסביר שלעולם לא יקבלו בחזרה. השווי החציוני של נכסיהם הבנקאיים עומד על 439 מיליון דולר, והשווי החציוני של הסיוע הפדרלי שהם קיבלו עומד על 10 מיליון דולר.

בנק פרמייר במיזורי. קרס באוקטובר, צילום: בלומברג בנק פרמייר במיזורי. קרס באוקטובר | צילום: בלומברג בנק פרמייר במיזורי. קרס באוקטובר, צילום: בלומברג

"אנחנו מודעים ומכירים בעובדה שמוסדות פיננסיים רבים עדיין חווים דוחק, אך בגדול אפשר לומר שמצבם של הבנקים שקיבלו מימון מהתוכנית הוא טוב", כך לדברי דיוויד מילר, אחראי השקעות בחטיבת משרד האוצר האמריקאי ליציבות פיננסית, האחראית על ה־TARP.

98 המוסדות שהוגדרו על פי הבדיקה כנמצאים במצב בעייתי הנם בנקים שיחס הלימות ההון שלהם נמצא מתחת ל־6% במסגרת רמת הסיכון הקיצונית Tier1, בנקים המחזיקים בנכסים בעלי פוטנציאל סיכון בנפח של יותר מ־10% מאחזקותיהם וכן בנקים שנתח ההלוואות המסוכנות שלהם עולה על 10% מתיק ההלוואות שלהם.

עוד העלתה הבדיקה, כי נכון לרבעון השלישי של 2010, נמצאים 814 בנקים מתוך 7,760 בארה"ב במצב בעייתי לעומת 729 רבעון קודם לכן. המספר שמנתה קרן ביטוח הפיקדונות הפדרליים (FDIC), הנוקטת קריטריונים אחרים לבדיקה, מדבר על 860 בנקים בעייתיים. עם זאת, הם אינם מזוהים בשמם.

באוקטובר האחרון הודיע המשרד הפדרלי לאחריות ממשלית (GAO) כי עשרות בנקים שקיבלו סיוע מהממשל בעת המשבר היו "מוסדות שוליים שראוי היה לו זכו להשגחה רבה יותר מצד הרגולטור, קודם להזרמת הסיוע". משרד האוצר הסכים עם הדברים הללו בחצי פה, באומרו כי "ישקול את הצעותיו של GAO אם תוקם שוב בעתיד תוכנית דומה ל־TARP".

תגיות