אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הווירוסים וההאקרים שיהרסו לכם את השנה הבאה צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: הווירוסים וההאקרים שיהרסו לכם את השנה הבאה

חברת האבטחה מק'אפי מפרסמת תחזית מלחיצה לקראת 2011, ה-BBC מציע תשובה יצירתית לשפה של הפרסומות הטכנולוגיות, וקוריאה הדרומית משתמשת ברובוטים בתור מורים - בינתיים בהיקף מוגבל

29.12.2010, 13:12 | יוסי גורביץ

כולם ברשימה, כולם ברשימה

המעבדות של חברת האבטחה מק'אפי מפרסמות מדי שנה, בעליצות בלתי ראויה, את התחזיות שלהם לאסונות השנה הבאה. הבעיה היא שלהקשבה למומחי אבטחה יש את אותה השפעה שיש לשיחה בטלה עם רופאים: אתה מפתח היפוכונדריה רצינית.

ובכל זאת, הנה כמה דברים שצפויים לדפוק אתכם במהלך 2011. אם אתם משתמשים ברשתות חברתיות, כמו כולם פחות או יותר, אז במק'אפי ממליצים לכם להזהר מכתובות רשת מקוצרות, משום שהן ישמשו יותר להתקפות, לספאם ולשאר מרעין בישין. להערכת החוקרים, מדי דקה נוצרות 3,000 כתובות מקוצרות.

עדיין בתחום המגיפות החברתיות, יש להזהר משירותי מיקום, כי שהם עלולים לשמש ככלי נהדר לפורצים ולפושעים אחרים. אם אתה מודיע שאתה לא בבית, וכתבת איפה הוא נמצא, אתה פשוט מזמין פורצים.

ואם כל זה לא מספיק, קבלו את הדבר החם בתחום התוכנות הזדוניות: תוכנה שמפיצה את עצמה בעזרת התחזות אמינה לאימייל שמגיע מאנשים שאתה מכיר ועליהם אתה סומך. נוזקות לא אמינות מהסוג הזה נמצאות בשטח כבר מזמן, אבל זו אמורה להיות מוצלחת יותר – כנראה תוך השענות על פרטים שנגנבו מאיזו רשת חברתית.

במקביל, השימוש בשלל תוכנות מגעילות שיהרסו לכם את הטלפונים הסלולריים, שהתקיים עד כה בהיקף זניח, צפוי לדלג בקלילות למעמד מוביל יותר ב-2011. פגיעים במיוחד, מעריכים שם, יהיו המכשירים של אפל.

עד השנים האחרונות לא היה טעם לחבל במוצרי החברה, כי רק מעטים השתמשו במחשבי מק. אבל הפופולריות של האייפד והאייפון, בשילוב עם הזחיחות של אפל בכל הנוגע לאבטחה, צפויים לשנות את המצב. וכמובן, למקרה ששכחתם, כל מיני אקטיביסטים בעיני עצמם צפויים להוביל התקפות על אתרים שונים ומרכזיים בשנה הקרובה, בעקבות פרשת וויקיליקס. 

כמו שאמרתי, שום דבר טוב לא ייצא מהעיסוק בנושא הזה. הפסיקו להתגרד וקחו שני אספירין, וזה כנראה יעבור.

תולעת שהופצה לאחרונה בטוויטר. התחזית ל-2011: יהיה יותר גרוע, צילום מסך: twitter.com תולעת שהופצה לאחרונה בטוויטר. התחזית ל-2011: יהיה יותר גרוע | צילום מסך: twitter.com תולעת שהופצה לאחרונה בטוויטר. התחזית ל-2011: יהיה יותר גרוע, צילום מסך: twitter.com

הגיע הזמן למלחמת שפה

המאבק התרבותי האמיתי, מאמינים כל מיני פוסט מודרניסטים בשנקל, הוא לא על החברה אלא על השפה. אם נתחיל לשנות את השפה, נשנה גם את התודעה. ואז, בסביבות 2543, גם החברה תשתנה. התיאוריה הזו לא לגמרי חסרת בסיס, אבל יש לה בעיה קטנה: היא נוחה מאוד לאקדמאים ונותנת תירוץ למאמינים בה לא לעשות שום דבר חוץ מכתיבת מאמרים שאיש אינו מצליח לקרוא – כולל, אני חושד, גם הכותבים עצמם.

אבל הנה מקרה שבו שווה להילחם על השפה: ה-BBC מצביע על כך שכל מיני מילים מגוחכות שאנחנו נתקלים בהם בתיאורים של מוצרי טכנולוגיה, כמו "מהפכני" או "קסום", הם בעיקרם תוצאה של מערכת פרסום משומנת. הגיע הזמן להעמיד מול המושגים שלה את מושגי ההתגוננות שלנו.

האתר מציע ביטויים מוצלחים כמו "זומבי לאפטופ", המגדיר אנשים שיושבים בבית קפה עם מחשב ומתעלמים מכל הקורה סביבם. נסו גם את Social Notworking, שהמשמעות שלו ברורה למדי. וכמה מכם סובלים מסקייפוכונדריה, פחד ממצבים שבהם אתה לא מחובר?

ואחרי הטיפול באנגלית, הגיע הזמן גם למונחים עבריים. המתבקש, מול בליץ הפרסום של אפל, הוא להחליף את ה"איי" ב"אוי", כלומר לומר מעתה אויפד, אויפון וכן הלאה. אבל יש צורך בביטויים נוספים. הבמה שלכם – והבחירה המוצלחת תפורסם בטור הראשון של שנת 2011, כלומר ביום ראשון הקרוב.

זומבי לפטופ?, צילום: shutterstock זומבי לפטופ? | צילום: shutterstock זומבי לפטופ?, צילום: shutterstock

עיניים בגב? בשדרוג הבא

ארגוני המורים במתח: אחת המדינות ההייטקיות ביותר, קוריאה הדרומית, מביאה את הרובוטים גם לבית הספר. לא, לא ככלי אבטחה נגד תלמידים מתפרעים – אם כי היא הציבה רובוטי מלחמה בשטח המפורז בינה לבין קוריאה הצפונית – אלא כמורים.

בינתיים מדובר בפרויקט מוגבל בהיקפו: רק 29 רובוטים משמשים כמורים, בעיקר בחוגי העשרה המתקיימים אחרי שעות הלימודים לתלמידי הכיתות הנמוכות. מדובר ברובוטים גוצים מדגם Engkey, שמתגלגל בין התלמידים, שואל אותם שאלות, וקצת רוקד.

רובוט ללימוד אנגלית. השימוש בהם נמוך, אבל רק בינתיים רובוט ללימוד אנגלית. השימוש בהם נמוך, אבל רק בינתיים רובוט ללימוד אנגלית. השימוש בהם נמוך, אבל רק בינתיים

אנגקי מוגבל בינתיים: הוא מוגבל בינתיים לאנגלית, ומסוגל לתת תשומת לב לשמונה תלמידים בלבד בו זמנית – שיפור מסוים לעומת יכולותיו של המורה הישראלי הממוצע. בנוסף, הוא יקר למדי - 1.39 מיליון דולר ליחידה. אבל המגזין "טיים" מעריך שתוך כמה שנים הוא יסכן את הג'וב של עד 30 אלף מורים זרים לאנגלית.

לא סביר שההמצאה תיובא לישראל. קודם כל, זה יעלה הרבה כסף והאוצר יעמוד על הרגליים האחוריות ויזכיר לנו שלוח וגיר (או טוש, בשנים האחרונות) זולים הרבה יותר. שנית, רובוט שיוכל לשרוד כיתה מלאה 40 ילדים ישראלים צריך להיות מכונת מלחמה, כך שמשרד הביטחון כנראה ישאל אותו לצרכיו.

מי נשאר מאחור?

דאגה בבריטניה: על פי ההערכות של קבוצת צדקה הפועלת בתחום הפער הדיגיטלי, למיליון ילדים בממלכה המאוחדת אין גישה למחשב, ולעוד שני מיליונים אין גישה לחיבור רשת בבית.

כפי שאפשר לנחש, הילדים נטולי המחשב והרשת שייכים לקבוצות שכבר נדפקו: הסיכוי שלילד אקראי ממשפחה ענייה לא יהיה חיבור רשת גדול פי שניים וחצי ביחס לילד ממשפחה עשירה. מורים מתחילים להזהיר שילדים שאין להם מחשב או רשת סובלים מפיגור ניכר לעומת האחרים. הפער הזה לא ייסגר מעצמו, וכנראה שגם יחמיר.

משרד החינוך הבריטי נמנע מלהגיב, וחבל: ממשלת בריטניה עושה בדרך כלל עבודה טובה מאוד בחיבור אזרחיה לרשת. היא הציבה את הנושא כמטרה, והקימה שורה של מרכזים שמטרתם לסייע לאנשים שאינם גולשים באינטרנט. רק שזה כנראה לא מספיק.

וכדי להוסיף צרות, מסתבר ש"אינטרנט לכל ילד" הוא לא ממש פתרון קסם: מחקר פסימי של ג'ייקוב ויגדור והלן לאד מצא שהענקת מחשבים וחיבור לרשת של ילדים במשפחות עניות לא מחזק אותם, להיפך - הוא צפוי להחליש אותם עוד יותר, בגלל הסמכות ההורית החלשה במשפחות כאלה. הילדים, הם העריכו, לא ינצלו את המחשבים להעשרה אלא למשחקים, ויידחקו עוד יותר לאחור.

קצרצרים

פאדיחה למוזילה: החברה הודיעה השבוע כי מאגר מידע שלה, המכיל בין השאר 44 אלף סיסמאות של משתמשים, פורסם בטעות בפורום פומבי. עד כאן החדשות הרעות. החדשות הטובות הן שלדברי החברה, האדם היחיד שניגש לתוכן מאגר המידע הוא מי שעידכן שהוא בכלל פורסם. מוזילה שלחה מייל לכל מי שעלול היה להפגע.

מייק בלצנר, מנהל תחום פיירפוקס במוזילה. אופס, פישלנו, צילום: CC-By David Baron מייק בלצנר, מנהל תחום פיירפוקס במוזילה. אופס, פישלנו | צילום: CC-By David Baron מייק בלצנר, מנהל תחום פיירפוקס במוזילה. אופס, פישלנו, צילום: CC-By David Baron

ונעבור לידיעה חמה שהגיעה זה עתה ממכון "דה!" ע"ש ד"ר נו "שיט" שרלוק: חיבור ה-WiFi בכנסים, במיוחד כנסים טכנולוגיים, נוטה לקרוס ולא עומד בעומס של אלפי אנשים חמושים במגוון מכשירי תקשורת. כתוצאה מכך, מבקשים מארגני הכנסים לעיתים מאנשים לכבות את המחשבים שלהם. בידיעה אחרת, נמסר כי בדיקה ראשונית העלתה שהמים רטובים.

חדשות רעות למתנגדי משטר ברחבי העולם: חוקרים הדגימו אתמול (ג') פירצה ב-Tor, מערכת פופולרית שמאפשרת לגלוש באופן אנונימי. הפירצה אמנם אינה מאפשרת לזהות את המשתמש ברמה שתספק בית משפט במדינה מערבית, אבל מספקת מידע מדויק מספיק כדי לארגן ביקור של המשטרה החשאית אצל הגולש במדינות נאורות קצת פחות. יש, עם זאת, אמצעי נגד פשוט למדי – לבקש מ-Tor להיכנס במקביל לכמה כתובות רשת.

סודן עומדת, ככל הנראה, להכנס לעוד סיבוב של מלחמת אזרחים: ההערכות הן כי בקרוב תפרוש דרום סודן משאר המדינה. בהתחשב בכך שהיצוא העיקרי של סודן הוא פשעי מלחמה, נערכים מספר גופים, בהם האו"ם וגם גוגל, לעקוב אחרי הפשעים מראש באמצעות לוויינים. המטרה היא להודיע מראש שהעולם מסתכל. ספק אם זה ישפיע על עומאר אל באשיר, שכבר זומן לעמוד לדין באשמת פשעים נגד האנושות.

התגברתם כבר על האזהרות של מק'אפי מתחילת הטור? יופי. אז עכשיו אפשר לספר שחוקרים גרמנים הגיעו למסקנה שסלולרים פשוטים, שעדיין מהווים רוב מכריע מכלל הסלולרים בעולם, חשופים להודעות SMS שמכילות תוכנה זדונית. ההודעות הללו יכולות לשתק את המכשיר ולכבות אותו, ובמקרים מסוימים לאלץ את המשתמש להעביר את כרטיס ה-SIM למכשיר אחר. תארו לעצמכם ארגון טרור מתוחכם שמנצל את הבעיה הזאת, ומפיל את כל רשתות הסלולר במדינה כלשהי. נכון שפתאום אתם נתקפים בדחף עז לבדוק אם מישהו התקשר אליכם?

תגיות