אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פשרה דרמטית בביהמ"ש: ההסתדרות תשלם כ-50 מיליון שקל לכחצי מיליון איש צילום: אוראל כהן

פשרה דרמטית בביהמ"ש: ההסתדרות תשלם כ-50 מיליון שקל לכחצי מיליון איש

מרבית המפוצים יהיו עובדים שנגבו מהם דמי חבר למרות שמעולם לא חתמו על מסמך הצטרפות להסתדרות; לצורך הטיפול הוקם מנגנון מיוחד בהסתדרות שיבחן כל פניה

29.12.2010, 17:05 | מארק שון

בית המשפט המחוזי בפתח תקווה אישר לאחרונה הסכם פשרה דרמטי בתביעה ייצוגית נגד ההסתדרות. מהסכם הפשרה עולה כי למעלה מחצי מיליון איש יהיו זכאים לפיצויים שינועו בין עשרות למאות שקלים. סך כל הפיצוי יגיע לכ-50 מיליון שקל.

למרות האופטימיות הרבה הרי שגורמים בהסתדרות מדגישים כי מדובר במנגנון פשרה בלבד, ואותם חצי מיליון איש הם המקסימום שיוכלו לקבל פיצויים לאחר שהמנגנון שהוקם לצורך כך יבדוק את הנושא.

מדובר בפשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה ביולי 2008 באמצעות עורכי הדין עפר פירט, בועז וילנסקי ודוד סולמא. בתביעה נטען כי ההסתדרות גבתה במשך שנים שלא כדין, בהיחבא ובשיטתיות דמי חבר מעשרות אלפי עובדים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.

בתגובה לפרסום התביעה מינה יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, את שופט ביהמ"ש העליון בדימוס תיאודור אור כדי לבדוק את מנגנון הגבייה של ההסתדרות. השופט אור הגיש להסתדרות דו"ח בו הצביע על ליקויים רבים במערך הגבייה שלה. ההסתדרות הודיעה כי תאמץ את הדו"ח ותפעל לתיקון הליקויים כפי שעלו בדו"ח ונחשפו בתביעה הייצוגית. לאחר קבלת הדו"ח החלו מגעים לפשרה בתביעה.

בהמשך להליכי הפשרה הגיש בספטמבר האחרון רו"ח אהוד רצאבי את חוות דעתו לבית המשפט. חוות הדעת התבססה על סדרת פגישות עם נציגי ההסתדרות, ועל נתונים שהתקבלו ממערכות המחשוב של ההסתדרות.

מחוות הדעת שהתקבלה על ידי בית המשפט עולה, כי ישנם 2 קבוצות עיקריות של מפוצים. הקבוצה הגדולה של כחצי מיליון עובדים הם כאלה שנגבו מהם דמי חבר למרות שהם מעולם לא חתמו על מסמך הצטרפות להסתדרות. מדובר על גביית יתר של כ-65 מיליון שקל, מתוכם הוסכם בפשרה כי ישולמו מקסימום 44,626,000 שקל.

הקבוצה הזאת לא תקבל את הכספים אוטומטית, וכל אחד יצטרך לפנות באופן אישי להסתדרות כדי לבדוק את הזכאות שלו. לצורך טיפול בקבוצה האדירה הזאת הוקם מנגנון מיוחד בהסתדרות שיבחן כל פניה.

הקבוצה השניה שזכאית לפיצוי היא למעלה מ-43 אלף איש שיקבלו פיצוי בגובה 6.8 מיליון שקל סך הכל. המדובר לרוב בחברי הסתדרות שהצטרפו להסתדרות עצמאית ושילמו דמי חבר ולאחר כך עברו לעבוד במקום עבודה שבו גבו דמי חבר בגבייה מרוכזת, כאשר ההסתדרות המשיכה בגבייה האישית בנוסף לגבייה המרוכזת. בנוסף, מדובר גם בעובדים אשר עבדו ביותר ממקום עבודה אחד ושילמו סכומים שעלו על דמי החבר המקסימליים המותרים בגבייה.

אותם חברים יקבלו בחודשים הקרובים צ'ק יחד עם מכתב הסבר מההסתדרות. הקבוצה הזאת מחולקת למעשה לשלוש תתי-קבוצות.

כ-20 אלף חברים שנגבתה מהם גביה כפולה, ששילמו גם באופן אישי וגם במקום העבודה, בגובה של 4.44 מיליון שקל. כ-16 אלף איש שחוייבו מעבר לדמי החבר שהיו אמורים לשלם (מרביתם סכום של 100 שקל) וקבוצה נוספת של כ-7,000 איש שנגבו מהם כספים בשתי מקומות עבודה שונים.

עורכי הדין פירט ווילנסקי מסרו בתגובה: "אנחנו שמחים להיות שותפים להישג ההיסטורי שבמסגרתו יפוצו מאות אלפי עובדים".

מההסתדרות נמסר בתגובה: "עם תום הבדיקה גובש הסכם פשרה. כניסתו של ההסכם לתוקף הותנה באישור ביהמ"ש ואנחנו שמחים שביהמ"ש אישר את ההסכם". את ההסתדרות ייצגו עוה"ד גיל אוריון, אורית מלכא ודן זיו ממשרד פישר בכר חן וול אוריון.

תגיות