אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלון ראווה ריק צילום: אי פי איי

חלון ראווה ריק

הקו הפרגמטי הוא הדבר החם עכשיו בכדורגל העולמי. אין דיבורים על רכישות כוכבים. אין מכירות חיסול. כולם מחפשים את המבצע והמציאה - ואם לא מוצאים אז לא קונים. גם לא בזול

30.12.2010, 10:37 | אוריאל דסקל

פטר רידסדייל, לשעבר יו"ר לידס, טבע את הביטוי "חי את החלום" לכדורגל האנגלי בתחילת המאה. "אנחנו חיינו את החלום", אמר רידסדייל ביומו האחרון כיו"ר המועדון מאלנד רואד. רידסדייל, שהמודל העסקי שלו עבור לידס היה בנוי על רכישת שחקנים - צעירים ויקרים - עם כסף שלא היה לו אבל היה אמור להגיע מהכנסות עתידיות מליגת האלופות, הוסיף: "רק באמצעות קבלת החלטות נכונות אנחנו יכולים להצית מחדש את החלומות בעתיד". המודל הזה הביא על לידס אסון. המועדון נכנס לחובות אדירים, ירד עד לליגה השלישית וכיום הוא בבעלות של גורמים לא ידועים. אולי אפילו המאפיה. זאת הבעיה עם חלומות. פעמים רבות מדי הם מסתיימים בסיוט.

יש אנשים שטוענים כי הם יכולים לשלוט בחלומות שלהם ולקבל בהם את ההחלטות הנכונות. אבל בדרך כלל כשאתה חולם אתה מתקשה לשלוט בתוצר הזה של המוח שלך. בנוסף, העניין עם חלומות הוא שאין להם מודל עסקי ולכן כדאי להישאר עם הרגליים על הקרקע. היום כבר אי אפשר לחיות את החלום. במיוחד כשהפייר פליי הפיננסי באופק - וקבוצות חייבות להוריד את ההוצאות עד 2012/13 כדי להיות מאוזנות.

שייח שייח' עבדללה טחיאני הבעלים של מלאגה. מהיחידים עם כסף בספרד | צילום: רויטרס שייח

אל תצפו לנסים

ולכן מנג'רים, מנהלי קבוצות, יושבי ראש ונשיאים כבר לא משתמשים בטרמינולוגיה אסטרולוגית ומדברים על "כוכבים" ו"סופרסטארים". השוק לא הולך להיות מרגש מדי ולכן צריך להוריד את הציפיות. "אל תצפו לנסים בינואר", אמר ארסן ונגר, שמאז 2006 השחקן היחיד שרכש בחלון העברות החורפי היה אנדריי ארשאבין ב־2009. "הרבה שחקנים טובים שיחקו כבר בליגת האלופות כך שהם לא יכולים לעזור לנו העונה בליגת האלופות, וגם מועדונים לא רוצים למכור את השחקנים הטובים ביותר שלהם במהלך החורף. קשה מאוד למצוא את השחקן המתאים בינואר. לא צריך סתם לרכוש, צריך למצוא את השחקן הנכון שיחזק לך את הקבוצה בדרך הכי טובה".

הקו הפרגמטי הוא הדבר החם עכשיו בכדורגל. אין דיבורים על רכישות מסיביות. אין מכירות חיסול. כולם מחפשים את המבצע והמציאה - ואם לא מוצאים אז לא קונים. גם לא בזול. "השמועות על העברות בדרך כלל נוצרות על ידי סוכנים או אנשים שרוצים להעביר שחקנים", הוסיף ונגר.

חלון העברות של ינואר, שפעם היה החלון שעליו נשענו הזדמנויות של קבוצות ואוהדים יכלו לפנטז בו על הכוכב שיציל את העונה, נהפך לחלון ראווה ריק.

בגלל הפייר פליי הפיננסי, קבוצות חוששות עוד יותר להוציא את הכסף בשוק ההעברות. בקיץ האחרון ירדו ההוצאות ב־40% ביחס לקיץ 2009 - וההנחה היא שתנועת השחקנים בחלון העברות בינואר תקטן עוד יותר. "זה חלון שבו עושים הרבה טעויות בגלל רכישות שנובעות מפאניקה", אומר אלן פארדיו, מנג'ר ניוקאסל יונייטד. "מועדונים רבים משלמים יותר מדי על שחקנים, שבעצם דורשים שכר גבוה יותר ממה שהם שווים בגלל הזמן הקצר שיש בחלון והלחץ לסגור את העסקה".

"חוקי הפייר פליי הפיננסי יהיו בעלי אימפקט בחלונות העברות הקרובים. או שמועדונים יקצצו או שרבים מהם יראו את השנים הקרובות כהזדמנות האחרונה לבזבז בגדול", אומר אלן סווויצר, מנהל בקבוצת הספורט ביזנס של דלויט. "אבל אנחנו מאמינים בדלויט שהימים שבהם קבוצות הוציאו 170 מיליון ליש"ט עברו. אסור גם לשכוח שהמשבר עדיין קיים. הכלכלה לא לגמרי התאוששה".

מישל פלאטיני. חוקי הפייר פליי הפיננסי יהיו בעלי אימפקט בחלונות העברות הקרובים, צילום: איי אף פי מישל פלאטיני. חוקי הפייר פליי הפיננסי יהיו בעלי אימפקט בחלונות העברות הקרובים | צילום: איי אף פי מישל פלאטיני. חוקי הפייר פליי הפיננסי יהיו בעלי אימפקט בחלונות העברות הקרובים, צילום: איי אף פי

שכר בכירים

בעיה נוספת שמועדונים שמים אליה לב יותר בגלל הפייר פליי הפיננסי היא עניין השכר. כי כשאתה מביא שחקן אתה משלם עליו וגם מתחייב לשלם לו. כלומר כשרושמים שקבוצה רכשה שחקן ב־2 מיליון דולר, זה לא רק 2 מיליון דולר, אלא 2 מיליון דולר ועוד, כלומר מיליון דולר בכל שנה בחוזה בן שלוש שנים שחתם - הביאו שחקן ב־5 מיליון דולר ולא ב־2. זה כמובן מקשה על העברות שחקנים. "יש לנו בעיה להיפרד משחקנים כי מעטים המועדונים שיכולים להרשות לעצמם את השכר שלהם", אומר רוי הודג'סון, מנג'ר ליברפול, שהבעלים החדשים שלה, חברת NESV, תנסה להביא את מודל המאניבול לכדורגל. "הבעיה היא ששחקנים בני 21 אצלנו קיבלו שכר מאוד גבוה למרות שלא שיחקו, ואפילו מועדוני ליגות המשנה לא מכירים אותם ולא יכולים להחתים אותם". קיצוץ שכר הוא הכרחי כדי להצליח בשוק ההעברות. אספניול, למשל, חייבת לקצץ ב־4 מיליון יורו את התקציב כדי להרשות לעצמה לרכוש שחקן חדש.

יש אלו שדווקא חושבים שהכוחות הרגילים של הכדורגל, לחץ ופאניקה, יגרמו לקבוצות לבזבז - פייר פליי פיננסי או לא. "אני לא חושב שהיה חלון שקט", אמר קולין גורדון, סוכן שחקנים מוביל ל"גרדיאן". "אני מצפה ש־50% או 60% ממועדוני הפרמיירליג יוציאו כספים. יש מנג'רים שצריכים לשרוד, מועדונים שרוצים לדחוף לליגת האלופות או לטופ שש. מועדונים שלא יכולים להרשות לעצמם לרדת או לא לסיים בטופ ארבע. אני מצפה לראות את מנצ'סטר סיטי, צ'לסי, ארסנל וטוטנהאם קונים שחקנים - אולי לא מנצ'סטר יונייטד. בנוסף, בגלל הפייר פליי הפיננסי מועדונים ינסו להיפטר משחקנים. אולי זה קשה - אז אני מנבא שיהיו כמה השאלות מעניינות". השאלה זו אופציה טובה עבור מועדון שרוצה להיפטר ממשכורת של שחקן כדי לקצץ עלויות אבל לא למכור אותו - ולמועדון שרוצה שחקן אבל לא יכול להוציא עליו יותר מהמשכורת שלו.

אבל בסופו של דבר המסקנה מהכנות לחלון העברות היא שהשוק משתנה. הוא חייב להשתנות. והוא משתנה משוק שבו חלומות ופנטזיות קורים לשוק מאוד ריאליסטי. אפילו משעמם.

אדין דז אדין דז'קו יעבור למנצ'סטר סיטי. יעלה כמעט 40 מיליון יורו. יזכה למשכורת של 4.5 מיליון יורו לשנה | צילום: איי פי אדין דז

שווה התייחסות

טורקי עולה

ליגת הכדורגל הבכירה בטורקיה חתמה על הסכמי זכויות שידור ענקיים (שיכניסו לה 1.5 מיליארד דולר) וגם על הסכם חסות שם ענק לליגה, עם Spor Toto, חברת ההימורים הממשלתית (שיכניס לה 625 מיליון דולר). ההסכמים הללו הופכים את הקבוצות הטורקיות לכוח משמעותי בשוק העברות השחקנים - במיוחד לאור העובדה שבאירופה הקלאסית מנסים לצמצם הוצאות ולחפש שווקים חדשים שאליהם אפשר לשלוח שחקנים. סימאו סארבוסה, קשר אתלטיקו מדריד ונבחרת פורטוגל, חתם עם הוגו אלמיידה מברמן וריקרדו קווארסמה מאינטר, עמיתיו לנבחרת, בבשיקטאש. ייתכן שבקרוב יהיו עוד העברות דומות.

סיטי באדום

 

מנצ'סטר סיטי לא תעמוד בחוקי הפייר פליי הפיננסי אם תמשיך בקצב הבזבוזים הנוכחי. זה לא מפריע לה להכריז כי תשקיע עוד 50 מיליון ליש"ט בחלון העברות הנוכחי - 30 מיליון יועברו לוולפסבורג תמורת אדין דז'קו, החלוץ האימתני. האם ההוצאות הללו יכוסו אי פעם על ידי הכנסות טבעיות? קשה לראות את זה קורה. קשה לראות את סיטי מצליחה לעמוד בחוקי הפייר פליי הפיננסי.

קרלו בטוסיק

 

קרלו אנצ'לוטי, מנג'ר צ'לסי, אמר כי הוא ירכוש בחלון העברות כדי לעזור לקבוצה שלו לצאת מהברוך שאליו נקלעה. הוא רוצה בלם וחלוץ והוא כל כך בטוח שרומן אברמוביץ' יתמוך בו בשוק העברות שאף הבטיח שאם לא ירכוש שחקן ירוץ בתחתונים בסטמפורד ברידג'. "בשנה שעברה הבטחתי שלא נוציא כסף בשוק ואמרתי שאתפשט אם זה יקרה. השנה זה ההפך".

ואלו השמות

 

ואלו השמות שאולי יעברו בחורף: דויד לואיש, בלם בנפיקה, מבוקש על ידי כמה קבוצות בכירות, בהן מנצ'סטר סיטי, צ'לסי וריאל מדריד; גלן ג'ונסון, המגן של נבחרת אנגליה, לא מסתדר עם המשטר החדש בליברפול. יובנטוס מעוניינת. על פניו, לתיאגו אלקאנטרה אין מה לעזוב את ברצלונה, אבל התכשיט של קבוצת הנוער של ברצלונה מסיים את חוזהו ביוני הקרוב וייתכן שבארסה תחפש למכור אותו לכל המרבה במחיר; רונלדיניו רוצה לעזוב את מילאן וכבר סיכם את תנאיו בגרמיו הברזילאית. כל מה שמפריד בינינו לבין חזרה לברזיל זה פיצוי משונה שאחיו הסוכן דורש ממילאן.

תגיות