אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרקליט המדינה: "היום בבוקר נפל דבר בישראל" צילום: עמית שאבי

פרקליט המדינה: "היום בבוקר נפל דבר בישראל"

לדור הדגיש כי הרשעתו של הנשיא לשעבר קצב היא אמנם "יום של עצב ובושה", אך גם "יום של התעלות, תעודת כבוד למערכת המשפט". הוא הודה "לנשים האמיצות" וגם למני מזוז, שהסכים לעסקת טיעון בתיק: נבחן את התנהלותנו ונפיק את הלקחים

30.12.2010, 19:17 | אביעד גליקמן, ynet

כשהדיה הרמים של הכרעת הדין שבה הורשע באונס נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, ממשיכים להדהד בעוצמה באוויר - אמר היום (ה') אחר-הצהריים פרקליט המדינה, משה לדור, כי "היום בבוקר נפל דבר בישראל". לדור אמר כי זה אמנם "יום של עצב ובושה", אך גם "יום של התעלות, תעודת כבוד למערכת המשפט". ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים של פרקליט המדינה.

לדור הדגיש כי לצד "היום הקשה למדינת ישראל, יש נקודת אור שאנחנו יכולים להתנחם בה - כולם שווים בפני החוק. מעטות הן המדינות שהיו מושיבות נשיא על ספסל הנאשמים". פרקליט המדינה קישר בין ההכרעה הדרמטית לסיומה של שביתת הפרקליטים אמש: "מערכת התביעה הכללית הובילה את הפרשה הסבוכה הזו ליעדה - חשיפת האמת ועשיית הצדק. זה מראה שוב שחשוב לשמר את האנשים הטובים ביותר במגזר הציבורי כפרקליטים".

פרקליט המדינה הודה "לנשים האמיצות, שהעזו להשמיע קולן ולהילחם על כך שהאמת תצא לאור גם כשמולם ניצב הסמל השלטוני המובהק - נשיא המדינה וקודם לכן שר". הוא הודה גם לקודמו ערן שנדר וליועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, שספג ביקורת חריפה אחרי החלטתו להסכים לעסקת טיעון - עסקה שבסופו של דבר קצב חזר ממנה.

מזוז אמנם לא התייחס להחלטה זו בהודעה שהוציא, אבל לדור דיבר עליה באריכות, ואמר כי בהמשך תקיים הפרקליטות הפקת לקחים, לבחינת התנהלותה. "בית המשפט סיפק לנו את ההסברים המשכנעים להצדקה להסדר טיעון. בתיק הזה כולם, ובראשותם היועץ המשפטי לשעבר, סברו באותו עיתוי שאין ודאות להגיע להרשעה", אמר לדור.

פרקליט המדינה הזכיר כי בית המשפט אישר אז את עסקת הטיעון, אך העדיף להשכיח את העובדה שנשיאת העליון, דורית ביניש, לא תמכה בו. "החומרים הנוספים שקיבלנו מאז ביטול הסדר הטיעון ועד ההחלטה להגיש כתב אישום אפשרו לנו החלטה מעט בטוחה יותר וכך עשינו", הוסיף.

לדור נשאל לגבי הסרתה של א' מבית הנשיא מכתב האישום. "אני לא חושב שהיא נפגעה מאמירות של מערכת התביעה, אבל הצגת הספקות לא באמינותה, אלא ביכולת לבסס הרשעה בסוף הדרך התפרשה כפקפוק באמינותה ברחבי הציבור. זה לא כך".

עוזרו של היועמ"ש: "מסר חשוב למתלוננות"

עו"ד רז נזרי, עוזרו הבכיר של היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, אמר ל-ynet כי "זהו יום עצוב למדינת ישראל, שנשיא לשעבר מורשע בעבירות חמורות כל כך. אולם יחד עם זאת, מדובר יום חשוב לחברה הישראלית ולמערכת המשפט, שיכולה להעמיד לדין ולהרשיע נשיא לשעבר".

נזרי טען כי הרשעתו של קצב בשני מעשי אונס הייתה "צעד שמצביע ומעיד על חוסנה של המערכת המשפטית, שמתייחסת לאזרח מספר אחת כמו לאחרון האזרחים. אין הרבה מדינות דמוקרטיות שהיו מושיבות נשיא על ספסל הנאשמים", הוא ציין.

עוזרו הבכיר של היועץ המשפטי לממשלה הביע גם תקווה כי "הכרעת הדין תעביר מסר חשוב למתלוננות בעבירות מין, מסר של חיזוק ועידוד. מתלוננות עוברות תהליך לא קל ונחשפות לא רק בבתי המשפט, אלא לעיתים גם מול הציבור. התוצאה של מה שהיה היום מהווה בהחלט מסר של עידוד".

עם מתן הכרעת הדין והרשעתו של קצב בעבירות החמורות שיוחסו לו, מתחו גורמים שונים ביקורת על היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, שהסכים לתנאי הסדר הטיעון שנדחו על-ידי קצב בעצמו. "בית המשפט התייחס לכך שלאורך כל הדרך, היועץ המשפטי וצוותו לא אמרו אף פעם שקצב חף מפשע", הבהיר נזרי.

הוא הוסיף וציין כי "דחינו את ההכחשות הגורפות שלו (של קצב) ואמרנו כי הנטייה שלנו היא ללכת לכתב אישום. צריך להבין שבפרק הזמן שחלף מאז ביטול הסדר הטיעון ועד להגשת כתב האישום, נמצאו ראיות חדשות שתמכו בגרסת המתלוננת. אלו דברים שלא יכולנו לדעת קודם".

נזרי, שליווה את הפרשה מראשיתה ועד חתימתה היום, סיפר כי "ברמה האישית, אני מרגיש תחושה של עצב. נשיא המדינה הוא סמל, ואף אחד לא שמח לראות אדם נמצא בכזו סיטואציה. כבר באותה הפגישה, כששיצאנו מהחדר, דיברנו מזוז ואני על כך שזוהי סיטואציה מוזרה שחסרים בה פרטים רבים".

בניגוד לביקורת שנמתחה על היועץ המשפטי הקודם, אמר נזרי כי "צריך לתת קרדיט למזוז שהוציא את כל הדברים האלו. הוא קיבל החלטה אמיצה כשהורה לפתוח בחקירה פלילית, שהיא זו שלמעשה הביאה לתוצאה שהתקבלה כיום. בפגישה ההיא, הייתה לנו תחושה שהסיפור שהוצג לנו לוקה בחסרים, ובעקבות חומרים שהתקבלו בהמשך הוחלט על פתיחת החקירה".

איך ייגזר העונש? "גם המחיר הציבורי יילקח בחשבון"

נזרי העניק גיבוי לאופן שבו טיפלה הפרקליטות בתיק, אולם הוסיף כי ייתכן שבפער הזמן שבין ההודעה על הגשת כתב האישום נגד קצב עוד טרם נערך לו שימוע, לבין ההודעה על הסדר הטיעון שהוצע לו,

כמה חודשים לאחר מכן, "לא הערכנו מספיק את העובדה שדעת הקהל הציבורית הייתה 'נעולה' על כך. זו הסיבה שבציבור, כל הקשיים בתיק התקבלו בהפתעה".

"אני סבור שההחלטות בכל נקודת זמן היו נכונות", הוא קבע - אך ציין כי "גם פרקליט המדינה, משה לדור, וגם היועץ המשפטי לשעבר, מני מזוז, אמרו שעם סיום הפרשה - תיערך בדיקה פנימית בפרקליטות על מהלכי התביעה".

על השלב הבא, שבו יגזרו השופטים את עונשו של קצב, אמר נזרי כי "היועץ המשפטי לממשלה הנוכחי, יחד עם פרקליט המדינה, יידרשו לעניין העונש. הם ייקחו בחשבון את העבירות החמורות שבהן הורשע קצב, ובמקביל גם את כלל השיקולים האחרים - כמו המחיר הציבורי שקצב כבר שילם, וגם את הזמן שעבר מאז התרחשות האירועים. כל הדברים האלו יישקלו יחד, וכך תתקבל ההחלטה באשר לעמדת התביעה לגבי העונש".

תגיות