אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא לאבד קיוון צילום: shutterstock

לא לאבד קיוון

החל מהיום עשרות אלפי עסקים בארץ יחויבו בדיווח מקוון למע"מ, מה שיחייב אותם בהשקעה כספית לא מבוטלת. "כלכליסט" מגיש: מי מחויב בדיווח, ואיך אפשר לנסות לא להיכלל בין עסקים אלה או לפחות לדחות את הקץ בשנה

02.01.2011, 16:00 | רימונה פרקש ברוך

כחלק מהמאבק של רשות המסים בחשבוניות הפיקטיביות שונתה שיטת הדיווח למע"מ מדיווח ידני לדיווח מקוון שיאפשר הצלבות של דיווחי ספק־לקוח. הדיווח יתבצע באמצעות מערכת ממוחשבת דרך האתר של מע"מ או אתר רשות המסים, על ידי קוד משתמש וסיסמה שהופקו עבור כל עוסק בנפרד וחתומים בחתימה אלקטרונית מאושרת. לעת עתה הדו"ח המקוון מתווסף לדו"ח התקופתי הרגיל, אך החל בינואר 2012 הוא יחליף אותו, למעט עוסקים עם מחזור הנמוך מ־100 אלף שקל.

בינואר 2011 אמורים עשרות אלפי עסקים לעבור לדיווח המקוון. זאת בעקבות חידוד ההגדרה של מי שחייב בהגשת דיווח מקוון: רק מי שמחויב בהנהלת חשבונות כפולה מתוקף הוראת ניהול ספרים. המעבר לווה בהתנגדות מצד בעלי עסקים ומצד לשכת רואי החשבון, לאור העלויות הגבוהות הכרוכות בו. בלשכת מעריכים את היקף עלויות המעבר ב־3 מיליארד שקל, עקב הצורך בביצוע שעות נוספות בהנהלת החשבונות, ובהחלפת תוכנות והתאמתן בבתי עסק. לדברי רו"ח קובי זליכה, שותף מסים בליאון אורליצקי ושות', אחת הבעיות בדיווח המקוון היא שהוא מחייב את העסקים לחשוף את כלל הפעולות הבנקאיות שלהם, דבר שרבים מהם היו מעדיפים להימנע ממנו.

חייבים בדיווח מקוון

 

1. קמעונאי שהמחזור שלו כולל מע"מ גבוה מ־3.45 מיליון שקל: "המחזור הקובע הוא מחזור כולל מע"מ", אומר רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים בלשכת רואי החשבון. "לפיכך, קמעונאי שהמחזור שלו לפני מע"מ עמד על 3.3 מיליון שקל יהיה מחוייב בדיווח מקוון משום שהמחזור כולל מע"מ הוא 3.828 מיליון שקל".

2. קמעונאי שמעסיק 7 עובדים ומעלה: אם מדובר בקמעונאי שהמחזור השנתי שלו נמוך מ־3.45 מיליון שקל, הקריטריון שיגדיר אם הוא חייב בדיווח מקוון יהיה בהתאם למספר העובדים שהוא מעסיק. "קמעונאי שמעסיק יותר מ־7 עובדים יהיה מחויב בהנהלת חשבונות כפולה ודיווח מקוון החל בשנת 2011", אומר מנירב.

קובי זליכה. "מחויבים לחשוף הפעולות הבנקאיות" קובי זליכה. "מחויבים לחשוף הפעולות הבנקאיות" קובי זליכה. "מחויבים לחשוף הפעולות הבנקאיות"

3. נותני שירות שהמחזור שלהם גבוה מ־1.95 מיליון שקל: "כאשר מדובר בעסק המשלב קמעונאות עם מתן שירות מסוים, ההחלטה אם אותו עסק חייב בדיווח מקוון תיקבע לפי עיקר ההכנסות". לדברי מנירב, אם ניקח לדוגמה חנות למיזוג אוויר שבה מוכרים מזגנים ונותנים גם שירות תיקונים, נידרש לבחון איזה מהרכיבים הנו דומיננטי יותר. "אם עיקר ההכנסות של העסק הוא ממכירת מזגנים, הרי שהחובה לדיווח מקוון תחושב לפי מחזור של קמעונאים, אך כשעיקר ההכנסות הוא משירות תיקונים, מחויבותו בדיווח תיקבע לפי מחזור של נותני שירות.

4. מלכ"רים ומוסדות ציבור המעסיקים 300 עובדים ומעלה: "מלכ"רים אינם גובים מע"מ ולכן הדו"ח שלהם יהיה מעט שונה מכיוון שהם מעבירים דיווח רק על התשומות, כלומר פירוט חשבון ההוצאות שלהם. למרות זאת, גם הם יהיו מחויבים בדיווח מקוון, אם יעסיקו מעל 300 עובדים", אומר רו"ח עדי שלום, מנהל מחלקת מיסוי פרט ב־BDO זיו האפט.

אינם חייבים בדיווח מקוון

 

1. רופאים שהמחזור שלהם כולל מע"מ נמוך מ־4 מיליון שקל: "רופא, פסיכולוג, פיזיותרפיסט, וטרינר ורופא שיניים כלולים בתוספת להוראות ניהול ספרים, ולכן כל עוד לא הגיעו למחזור, כולל מע"מ, של 4 מיליון שקל, הם אינם מחויבים בדיווח מקוון", אומר מנירב.

2. בעלי מקצועות חופשיים שהמחזור שלהם כולל מע"מ נמוך מ־4 מיליון שקל: במקרה כזה, גם אם אותו עסק בוחר, לצרכים עסקיים, לנהל ספרים בשיטת החשבונאות הכפולה (המחייבת רישום של כל הפעולות הפיננסיות, בניגוד לשיטת הנהלת חשבונות החד־צדית שבה רושמים רק הוצאות או הכנסות), הוא לא חייב בדיווח מקוון מכיוון שלא חלה עליו חובה חוקית לניהול ספרים לפי שיטה זו.

3. מוסכים שהמחזור השנתי שלהם נמוך מ־2.7 מיליון שקל: "במקרה כזה כמות העובדים בעסק אינה רלבנטית לאופן ניהול הספרים, ומה שמחייב הוא המחזור", אומר מנירב.

מתי ניתן לדחות הגשת דיווח מקוון

1. דחיית הוצאת חשבונית לשנה הבאה שתקטין את המחזור: עסק יכול לדחות הוצאה של חשבונית לתחילת השנה הבאה ובאופן כזה להקטין את המחזור העסקי של 2010 ולהפוך אותו למחזור בסדר גודל שאינו מחייב דיווח מקוון. "אם מדובר בעסק שסיפק סחורה ב־30 בדצמבר, אותו עסק יכול לנצל את הזכות שלו להוציא חשבונית בתוך 30 יום ולהוציא את החשבונית בתחילת ינואר. באופן כזה הוא ישלם מס על הכנסותיו, אבל כלפי מע"מ הוא לא יהיה מחויב משום שהמחזור שלו יהיה יותר קטן מהנדרש", אומר מנירב.

2. שינוי סוג העסק: במקרה שסוג העסק משתנה, למשל מחברה לעסק עצמאי, אין לעסק החדש מחזור בסיס לצורכי מע"מ, ולכן הוא לא יהיה חייב בדיווח מקוון ב־2011. באופן כזה ניתן לדחות או לבטל את הצורך בדיווח. אולם מנירב מדגיש כי שינוי סוג העסק צריך להיעשות רק כשהדבר באמת רלבנטי להתנהלות העסקית, ולא כניסיון להתחמק מדיווח מקוון. לדבריו, "כשמדובר, למשל, בעוסק עצמאי יחיד שמתכוון בעתיד להיהפך לחברה בע"מ, כדאי לו לשקול להקדים את שינוי ההתאגדות ולקבל דחייה של שנה בחובה לדיווח מקוון. דוגמה למקרה הפוך היא כאשר עסק שהיה לו מחזור גבוה בשנת 2010 צופה שבמהלך השנה הבאה המחזור העסקי שלו יירד באופן משמעותי. במקרה כזה כדאי לשקול לשנות את סוג העסק מחברה ליחיד וכך להימנע מהצורך בדיווח מקוון. אך יש לבצע צעד שכזה רק אם יש לכך סיבה כלכלית. ביצוע המהלך רק כדי לקבל דחייה של שנה בלבד אינו הגיוני".

עופר מנירב. "בקשה לנטרול הכנסה חריגה", צילום: בועז אופנהיים עופר מנירב. "בקשה לנטרול הכנסה חריגה" | צילום: בועז אופנהיים עופר מנירב. "בקשה לנטרול הכנסה חריגה", צילום: בועז אופנהיים

3. נרשמו הכנסות חריגות בשנה שעברה שהעלו את המחזור: במקרים שבהם במהלך שנת 2010 היו הכנסות חריגות לעסק, למשל הכנסה בשל מכירה של מכונה או ציוד יקר שהכניסה כסף לחברה והגדילה את המחזור שלה. "במקרים כאלה, כאשר אותו אירוע חריג הוא זה שהופך את המחזור העסקי לכזה שמחייב דיווח מקוון - ההמלצה היא להגיש בקשה למע"מ לנטרול ההכנסה החריגה", אומר מנירב. לדבריו, "קיים טופס במע"מ שמאפשר לנטרל דברים חריגים שהתרחשו במהלך השנה, שמשפיעים על המחזור העסקי. ברוב המקרים קיים סיכוי גדול שמע"מ יאשר לנטרל את ההכנסה החריגה וכך המחזור העסקי השנתי יקטן, ויהיו חברות שיוכלו להימנע באופן כזה מהצורך בדיווח מקוון".

4. קיום העסק דורש החזקת עובדים רבים והמחזור העסקי נמוך: חובת ניהול ספרים מתייחסת לא רק למחזור העסקי אלא גם למספר העובדים בעסק. לכן, יש עסקים שיחוייבו בדיווח מקוון גם כשהמחזור שלהם נמוך משמעותית ביחס למחזור שמחייב דיווח מקוון. "לעסקים מהסוג הזה מומלץ לפנות בבקשה להתחשבות למע"מ. הדבר רלבנטי במיוחד במקרים מהותיים שבהם סוג העסק מחייב עובדים רבים אך הפער בין המחזור שלו למחזור המינימלי גדול", אומר מנירב.

במקרה של מלכ"רים שמתכננים לקלוט עובדים נוספים ונמצאים בדיוק בנקודת התפר שעשויה להוביל ליותר מ־300 עובדים, ממליץ שלום לדחות את הקליטה ל־2011. זליכה ממליץ למלכ"רים לבדוק האם כל 300 העובדים מועסקים במשרה מלאה או חלקית, שכן הדבר עשוי להשפיע על אופן החישוב ויכול לאפשר לחלק מהם שלא להיות מחויבים בדיווח מקוון בשנה הבאה.

5. עסקים שאין להם את תוכנת הנהלת החשבונות החדשה: עסקים שאין להם תוכנה מתאימה, המחויבת לדיווח המקוון, יצטרכו זמן נוסף כדי להיערך לשיטה החדשה מבחינה טכנולוגית. לעסקים אלה מומלץ לשקול פנייה לרשויות מע"מ לצורך דחיית יישומו של הדיווח המקוון.

תגיות