אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד של 184 מיליון שקל לזכייניות הטלוויזיה המסחרית ב־2009 צילומים: עמית שעל, יוני המנחם, אלדד רפאלי

הפסד של 184 מיליון שקל לזכייניות הטלוויזיה המסחרית ב־2009

ההפסד הגדול נרשם לערוץ 10 - 99 מיליון שקל; מדובר בהפסדים גדולים בהרבה מאלו שהוערכו עד היום

02.01.2011, 19:05 | שלי פריצקר

ב־2009 הפסידו זכייניות הטלוויזיה המסחרית 183.9 מיליון שקל; ההפסד הגדול נרשם לערוץ 10 (99 מיליון שקל), ואחריו רשת (75 מיליון שקל) וקשת (9.9 מיליון שקל). כך עולה ממסמך של משרדי האוצר והתקשורת.

זו הפעם הראשונה שבה נחשפים הנתונים הכספיים המדויקים של הזכייניות. מדובר בהפסדים גדולים בהרבה מאלו שהוערכו עד היום.

ביום שישי האחרון חתמו שר האוצר יובל שטייניץ ושר התקשורת משה כחלון על תקנה המאפשרת הפחתה רטרואקטיבית של התמלוגים שהערוצים המסחריים משלמים למדינה, החל ב־2010. שיעור התמלוגים יופחת מ־4% מההכנסות השנתיות כיום ל־1%–2% בשנים הקרובות, בדומה להפחתה בתמלוגי חברות הסלולר.

על פי התקנה, ב־2010 יופחתו התמלוגים ל־1%, ב־2011 הם יעמדו על 1.75%, ב־2012 הם יעמדו על 2.5% ומ־2013 ואילך הם ישובו ויירדו ל־1%.

ההחלטה באה בעקבות התקדמות החקיקה בנושא מעבר שוק הטלוויזיה המסחרית לרישיונות, ולפיה יוכלו השחקנים הקיימים ומתחרים חדשים לעבור לשידור בשיטת הרישיונות החל ב־2013. ל"כלכליסט" נודע כי אנשי האוצר ומשרד התקשורת הדגישו את הצורך להפחית את היקף התמלוגים באופן חריג ורטרואקטיבי בעקבות מצבן הכספי העגום של הזכייניות. על פי הנתונים,

במשרדי התקשורת והאוצר שוכנעו כי אין הצדקה ששיעור התמלוגים שמשלמים זכייני הטלוויזיה המסחרית יהיה שונה מזה שחל על שאר השחקנים בשוק התקשורת (סלולר, כבלים ולוויין). בכירים במשרדים אמרו כי חוסר הוודאות בשוק התקשורת, הטלטלה בשוק הטלוויזיה המסחרית והעובדה שלא פורסם מכרז לבחירת בעל זיכיון לערוץ שלישי מסחרי - כל אלה מצדיקים התייחסות חריגה ל־2010.

מאז הקמת ערוץ 2 ב־1993 ועד עליית ערוץ 10 ב־2002 עמד שיעור התמלוגים על 8% מההכנסות לשנה - ואז ירד ל־4%, בעקבות דרישת זכייניות ערוץ 2 להשוות את גובה התמלוגים שלהן לערוץ 10 החדש. כעת, כאמור, הוחלט כי התמלוגים יופחתו עוד.

לפני כשבועיים חילטה הרשות השנייה את ערבויות הזכייניות קשת ורשת בהיקף של 13 מיליון שקל, לאחר שהשתיים לא העבירו בזמן את התמלוגים כמתחייב מהן. ערוץ 10 שילם במועד וערבויותיו לא חולטו. הסכומים נגבו על חשבון חובות התמלוגים של המחצית הראשונה של 2010, ינואר־יוני, שעמדו על כ־20 מיליון שקל. ההערכות הן כי עתה יידרשו הזכייניות להחזיר את הכספים שנלקחו כדי להתחשבן מחדש על 2010.

מרשת נמסר: "אנו עדיין לומדים את התקנות החדשות והשלכותיהן על שנים עברו ועל השנים הבאות". מקשת נמסר: "אנחנו מברכים על השוואת התנאים ועל תיקון העיוות לאורך השנים". מערוץ 10 נמסר בתגובה: "אנחנו מעודדים מכך ששרי התקשורת והאוצר עשו כל מה שנדרש בכדי לקיים את ההבטחה שניתנה לערוצי הטלוויזיה בעניין התמלוגים. אנחנו שמחים ששיעור התמלוגים של חברות הטלוויזיה הושווה לשיעור המקובל בכלל חברות התקשורת בישראל, ובכך תוקן עיוות שנמשך כבר שנים". בקשר להפסדים אמר ערוץ 10: "אנחנו חברה פרטית, ולא מוציאים נתונים כספיים".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
ממה הן מתקיימות אם ככה?
הרי הן רק מפסידות ומן הסתם ימשיכו להפסיד יותר ויותר ככל שהאינטרנט ממשיך לתפוס תאוצה - אז ממה בדיוק הן מתקיימות הזכייניות? מהיכן הכסף להפקות הענק, חסרות התוכן שממלאות את השידורים כל יום? נראה לי כזה בזבוז מיותר של עשרות מליוני שקלים בשנה כמה דברים טובים אפשר לעשות עם הכסף הזה למען הקהילה.. כמה דברים טובים אנשים יכולים לעשות בלי ה*** הזה ששוטף את המוח לאלימות, דרמה מיותרת, מוקצנות ומיניות זולה. אני מקווה שיותר אנשים ימשיכו להתעורר ולחזור ל-ח-י-ו-ת במקום לרבוץ מול התכנים הללו. לצאת להליכה, לנשום אוויר צח, לקרא ספר, לתרום לקהילה. תראו למשל את המיזם הזה FishAbook - זו התחלה טובה
אופיר , מרכז  |  02.01.11
1.
שיפשטו את הרגל. נהיה סיוט לראות טלוויזיה.
כל לוח השידורים מלא בבדיוק ארבעה דברים- 1) חדשות. 2) ריאליטי. 3) תוכניות בישול. 4) פרסומות. ממש שמח שאני לא מחזיק טלוויזיה יותר. איך בכלל הם יכולים להכנס להפסדים כששליש מלוח השידורים הוא פירסומות עליהם הם מקבלים כסף, השליש השני הוא ריאליטי שמכניס הון תועפות מאס.אמ.אסים למיניהם, וגם ככה עולה שקל וחצי לייצר ביחד עם תוכניות הבישול.
וי  |  02.01.11